Κάντε θόρυβο, μπείτε σε μπελάδες

Η ιστορία γράφεται από τις παρέες. Εν προκειμένω από τους αθλητές και τις ομάδες τους. Το διασημότερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ, από χθες δεν είναι πια το ίδιο και μαζί του συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα.

Κάντε θόρυβο, μπείτε σε μπελάδες

Και δεν αναφερόμαστε στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά στο ντόμινο αντιδράσεων, εξελίξεων και τον παγκόσμιο αντίκτυπο που είχε η ιστορική απόφαση των Μπακς.

Η ομάδα του Μιλγουόκι, από τους αθλητές μέχρι τους προπονητές και τα μέλη της διοίκησης, έγραψε ιστορία με την απόφασή της να μην αγωνιστεί στο 5ο παιχνίδι των πλέι οφ με τους Ορλάντο Μάτζικ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κοινωνικό ρατσισμό στις ΗΠΑ και την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, με θύματα Αφροαμερικανούς. Το πρώτο και μεγαλύτερο παράσημο, λοιπόν, πάει στα «ελάφια», που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στην Αμερική.

Ας... επιτρέψουν οι Μπακς σε κάποιους από εμάς να θεωρήσουμε και δική μας τιμή την απόφαση, καθότι αυτή προέρχεται από την ομάδα στην οποία αγωνίζονται Έλληνες διεθνείς. ΕΛΛΗΝΕΣ. Οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, οι οποίοι βίωσαν και βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό στη χώρα των ελευθεριών, την Ελλάδα, αλλά έχουν τα κότσια να αντιδράσουν στη χώρα της ελευθερίας, την Αμερική. Κότσια τα οποία λείπουν από πολλούς συμ-πατριώτες (τους), οι οποίοι παθαίνουν ίλιγγο -μόνο και μόνο- στη σκέψη των ίσων ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Μετά τον Τζορτζ Φλόιντ, ακόμα ένα περιστατικό, αυτήν τη φορά με την εν ψυχρώ απόπειρα δολοφονίας του Τζέικομπ Μπλέικ, κάνει τον γύρο του κόσμου. Ποιος ξέρει πόσοι προϋπήρξαν του Φλόιντ και πόσοι θα ακολουθήσουν τον Μπλέικ, στη χώρα που -περισσότερο από ποτέ- βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί κάθε είδους ρατσισμός, ελέω Ντόναλντ Τραμπ.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο θα είναι... ακόμα μια μέρα στη δουλειά. Το έχει αποδείξει με την προκλητική ελαφρότητα που αντιμετωπίζει τα μείζονα θέματα στη χώρα του. Για τους Μπακς, όμως, δεν είναι και δεν θα είναι στο εξής για καμία άλλη ομάδα στο ΝΒΑ. Οι Μάτζικ αρνήθηκαν να πάρουν τον αγώνα με τους Μπακς στα χαρτιά και στέκονται στο πλευρό τους! Επίσης, Ρόκετς - Θάντερ και Λέικερς - Μπλέιζερς αρνήθηκαν να παίξουν. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει ένα πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης για τον δρόμο που χάραξαν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι συμπαίκτες του.

Μπορεί αυτό να μην αλλάξει τίποτα σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά το μήνυμα είναι πιο ηχηρό από ποτέ, πολύ περισσότερο η αποδοχή παγκοσμίως. Κι όπως έγραψε και ο Λε Μπρον ως πρώτη αντίδραση «γάμα το μπάσκετ. Βαρεθήκαμε και απαιτούμε αλλαγή»... Aν κάποιος σοκαρίστηκε με την παραπάνω λέξη περισσότερο απ’ όσο με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, τότε ας μην αναζητήσει πολύ μακριά την αιτία του κακού...

Με την ελπίδα ότι η κίνηση των Μπακς -ακόμα κι αν δεν αλλάξει την ιστορία- θα βρει μιμητές και στην Ελλάδα, αντί επιλόγου επιτρέψατέ μας να ασπαστούμε τα λόγια του Τζον Λιούις, πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από έναν μήνα, αλλά άφησε κληρονομιά ένα μήνυμα που γίνεται πλέον σύνθημα: «Ποτέ, αλλά ποτέ, να μη φοβάσαι να κάνεις θόρυβο και να μπεις σε μπελάδες, αναγκαίους μπελάδες».