Ολυμπιακός: Επανάσταση μέχρι τέλους

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στο ΟΑΚΑ μία επανάσταση για την οποία καλείται να παλέψει μέχρι τέλους. Η ΚΕΔ που θα πρέπει να υπάγεται στο ΕΣΑΚΕ και όχι στην ΕΟΚ και η λύση με τους ξένους διαιτητές. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Επανάσταση μέχρι τέλους

Ναι, η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι καλή. Αντιθέτως, θα λέγαμε πως είναι κυρίως απογοητευτική, έχοντας χάσει όλα τα τελευταία παιχνίδια του που υπήρχε το «πρέπει». Μετά την ήττα από την Φενέρμπαχτσε στη Τουρκία (που της λες και εντός προγράμματος), οι Πειραιώτες γνώρισαν συντριβή στο ΣΕΦ από την Μπαρτσελόνα, ενώ ακολούθως λύγισαν και στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι. Και αυτό που έχει ενοχλήσει κυρίως είναι ο τρόπος, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" εδώ και εβδομάδες δεν πιάνουν υψηλή απόδοση, η εικόνα τους δεν είναι θελκτική και οι περισσότεροι παίκτες τους παρουσιάζονται ντεφορμέ.

Στο μεγάλο λιμάνι υπολόγιζαν πως στον Φλεβάρη θα φόρτσαρε η ομάδα, αλλά μέχρι στιγμής δείχνει πως τώρα πραγματοποιεί την μεγαλύτερη κοιλιά της μέσα στην σεζόν. Την χειρότερη στιγμή. Αυτό είναι μία αλήθεια, όπως και το γεγονός πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι και ιδανική, ύστερα και από εκείνη την διαρροή με την συνομιλία του Γιώργου Πρίντεζη.

Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν πως ο Ολυμπιακός είναι... καταδικασμένος να πάει να χάσει στο ΟΑΚΑ, ούτε και μεταφράζονται πως ακόμη και αν αδικηθούν οι Πειραιώτες από την διαιτησία, δεν θα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν, να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν τα παράπονα τους. Και πως να σιωπήσουν όταν είδαν την ομάδα τους να πηγαίνει με προκλητικό τρόπο σαν... πρόβατα για «σφαγή» στο πρώτο ημίχρονο.

Βλέπετε, η τριάδα των Αναστόπουλου, Μάνου και Παναγιώτου έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της. Με τρία φάουλ χρεώθηκαν οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλαστ στα πρώτα 28'' της αναμέτρησης, με τους ρέφερι στη συνέχεια να ανακαλύπτουν ευφάνταστες παραβάσεις. Ανύπαρκτα επιθετικά φάουλ, τεχνικές ποινές για διαμαρτυρία, σφυρίγματα τραγελαφικά όπως το φάουλ που δόθηκε στον Γκος πάνω στον Μήτρογλου, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η γραμματεία έφτασε στο σημείο να μην δίνει και τα τάιμ-άουτ που ζητούσε ο προπονητής των "ερυθρολεύκων". Η ασέβεια σε όλο της το μεγαλείο. Τα φάουλ στο πρώτο εικοσάλεπτο ήταν 13-5, με τους "γκρι" να επιτρέπουν το σκληρό μαρκάρισμα από τους "πράσινους" και να σφυρίζουν παράλληλα την παρά μικρή επαφή στην άμυνα από τους φιλοξενούμενους. Άντε τώρα εσύ να έχεις καθαρό μυαλό και ψυχραιμία ώστε να παίξεις μπάσκετ. Ήταν ξεκάθαρο πως οι ρέφερι σφύριζαν με δύο μέτρα και δύο σταθμά και έβγαζε... μάτι πως υπήρχε πρόθεση. Η υπομονή, όμως, έχει και τα όρια της και αυτή... εξέπνευσε.

Η απόφαση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου να ζητήσουν από την ομάδα τους να αποχωρήσει από το γήπεδο, ήταν σκληρή, αλλά και γενναία, την οποία και επικρότησε η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων τους. Και κάπως έτσι οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν την δική τους επανάσταση. Αυτή όμως θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους! Ορισμένοι μετρούν τιμωρίες και ψάχνουν τις ποινές και καλά κάνουν, αλλά στο μεγάλο λιμάνι να είστε σίγουροι πως αδιαφορούν πλήρως για τις κυρώσεις που θα δεχτούν. Και τι έγινε και αν χάσουν βαθμούς στο πρωτάθλημα; Και δεύτεροι και τρίτοι να τερματίσουν, στον τελικό ξέρουν πως μπορούν να προκριθούν. Το θέμα, όμως, είναι τι θα γίνει όταν φτάσουν εκεί. Γιατί το πιθανότερο είναι πως θα συναντήσουν εκεί και πάλι τις ίδιες απαξιωτικές συμπεριφορές από τους διαιτητές προς εκείνους.

Ο Ολυμπιακός όμως δεν θα ανεχτεί ξανά παρόμοιες συμπεριφορές και διαιτησίες. Τέλος! Ο ημιτελικός Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν την επανάσταση τους και δεν θα κάνουν βήμα πίσω. Έτσι και αλλιώς στην Ευρωλίγκα έχουν εγγυημένο συμβόλαιο. Τι έχουν να χάσουν;

Πάμε λοιπόν στα θέματα που «καίνε» και καλούνται να προσπαθήσουν να αλλάξουν. Για ποιον λόγο η ΚΕΔ συνεχίζει να υπάγεται στην ΕΟΚ η οποία ορίζει τους διαιτητές ανάλογα με τα κέφια της; Γιατί να παραμένουν αποκλεισμένοι οι καταξιωμένοι Έλληνες διαιτητές που λαμβάνουν μέρος στην EuroLeague; Πως διορθώνονται όλα αυτά; Η ΚΕΔ να ανήκει από εδώ και πέρα στον ΕΣΑΚΕ, στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τις επιλογές των "γκρι" να πραγματοποιούνται αξιοκρατικά και σύμφωνα με κριτήρια. Δεν θα γίνει αυτό πράξη; Ε, τότε η λύση είναι απλή! Ξένοι διαιτητές, όπως συνέβη και στο ποδόσφαιρο.

Με τις απαράδεκτες διαιτητικές συμπεριφορές δεν έχει αηδιάσει μόνο η διοίκηση του Ολυμπιακού, αλλά και οι παίκτες της ομάδας, ειδικά οι παλαιότεροι. Κουράστηκαν να βλέπουν εξωγενείς παράγοντες να παίζουν με τον ιδρώτα τους. Ξέρουν και εκείνοι πως πρέπει το μαχαίρι να φτάσει ως το κόκκαλο και σε αυτό είναι 100% με τους Αγγελόπουλους, σαν μία γροθιά!