H... λατρεία της ΤΣΣΚΑ για τους παίκτες του Ολυμπιακού την τελευταία 10ετία

H ΤΣΣΚΑ Μόσχας παίρνει έβδομο παίκτη του Ολυμπιακού μέσα στη δεκαετία, με τον Δημήτρη Ιτούδη να διαλέγει έναν «ερυθρόλευκο» για τέταρτο σερί καλοκαίρι. Από τον Μίλος Τεόντοσιτς στον Νίκολα Μιλουτίνοφ 

H... λατρεία της ΤΣΣΚΑ για τους παίκτες του Ολυμπιακού την τελευταία 10ετία

2011 - Μίλος Τεόντοσιτς

Ο Μίλος Τεόντοσιτς ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007 και έμεινε στο μεγάλο λιμάνι έως και το 2011. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδας (2010, 2011), όντας ο πρωταγωνιστής των τελικών, ενώ το 2010 οδήγησε τους Πειραιώτες στον τελικό της EuroLeague, χάνοντας το τρόπαιο από τη Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης καθώς μέτρησε μέτρησε 13,4 πόντους, με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (57,7% δίποντα, 42,6% τρίποντα, 89,2% βολές), συν 4,9 ασίστ, 2,5 ριμπάουντ και 1,8 κλέψιμο!

Το καλοκαίρι του 2011, όμως, έχοντας ακόμη ένα χρόνο στο συμβόλαιόο του με τον Ολυμπιακό, ήρθε η «καυτή» πρόταση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι έδωσαν στους Πειραιώτες ένα ποσόν κοντά στα 1.500.000 ευρώ, συν 2.000.000 ευρώ ετησίως στον Σέρβο γκαρντ και η μετακίνησή του ολοκληρώθηκε. Οι «ερυθρόλευκοι» έμπαιναν σε μία νέα εποχή, με περισσότερο σφικτή οικονομική πολιτική, η οποία συμπτωματικά έφερε ακολούθως και την αγωνιστική αναγέννηση του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου.

Δέκα χρόνια από τον MVP Τεόντοσιτς με τη φανέλα του Ολυμπιακού - Όταν ο Μίλος «τρέλανε» την Ευρώπη

2012 - Ζόραν Έρτσεγκ

Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις φιλοδοξίες που υπήρχαν για εκείνον. Όταν ο Ζόραν Έρτσεγκ ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008, υπήρχε η άποψη πως επρόκειτο για ένα μεγάλο ταλέντο, για έναν σύγχρονο πάουερ-φόργουορντ. Η καριέρα του, όμως, είχε πτωτική πορεία, έμεινε στάσιμος, φτάνοντας στο σημείο να σταματήσει το μπάσκετ στα 30 του χρόνια το 2015. Αποχώρησε από τους Πειραιώτες το καλοκαίρι του 2011 και το 2012 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επιχείρησε να ποντάρει στις δυνατότητές του. Χωρίς όμως επιτυχία, με τους Ρώσους να αρχίζουν να... γλυκαίνονται με παίκτες από το "ερυθρόλευκο" ρόστερ.

2013 - Κάιλ Χάινς

Ο Κάιλ Χάινς αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό σε μία ιστορική διετία (2011-2013) και είχε κομβικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα δύο σερί πρωταθλήματα Ευρώπης που κατέκτησαν οι Πειραιώτες. Ένας απροσπέλαστος "βράχος" στην άμυνα με αστείρευτη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τον Δεκέμβρη του 2012 είχε ζητήσει να ανανεώσει πρόωρα το συμβόλαιο του, κοντά στις 500.000 ευρώ. Η διοίκηση, όμως, έμεινε πιστή στο δόγμα "δεν ανανεώνουμε συμβόλαια πριν το καλοκαίρι" και την... πάτησε. Ακολούθως, ο σέντερ-δυναμίτης διέλυσε τους Ρώσους στον ημιτελικό του Final Four, κατέκτησε την EuroLeague στο Λονδίνο και εκτόξευσε τις μετοχές του, με τον εντυπωσιασμένο Αντρέι Βατούτιν την άνοιξη να του τάζει... χρυσάφι (πάνω από 1.000.000 ευρώ) για να τον πάρει μαζί του.

Ο Κάιλ Χάινς στο «ΦΩΣ» για τον Ολυμπιακό του back-to-back: «Βασίλη, θα πεθάνω στο πλευρό σου!»

Παρά το γεγονός αυτό, ο Αμερικανός σέντερ ήθελε να παραμείνει στους "ερυθρόλευκους", ακόμη και με λιγότερα χρήματα. Ακολούθως, όμως, έγιναν λάθη στις διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές, κυρίευσαν οι εγωισμοί, με αποτέλεσμα ο αθλητής να μετακομίσει για την ΤΣΣΚΑ. Το γεγονός, βέβαια, στάθηκε αφορμή για να αλλάξουν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος την φιλοσοφία τους στο θέμα των συμβολαίων, καθώς ακολούθως ανανέωσαν πρόωρα εκείνα των Γιώργου Πρίντεζη, Βαγγέλη Μάντζαρη και Ματ Λοτζέσκι, δείχνοντας πως το... πάθημα έγινε μάθημα. Οι παλιοί, πάντως, στο μεγάλο λιμάνι, εύχονται ο Κάιλ Χάινς να μην είχε φύγει ποτέ από τον Πειραιά. Όχι μόνο από αγωνιστικής πλευράς, αλλά και από θέμα χαρακτήρα, καθώς είχε ταιριάξει απόλυτα στη νοοτροπία, αλλά και στο ομαδικό πνεύμα του Ολυμπιακού.

2017- Οθέλο Χάντερ

Ο Οθέλο Χάντερ έμεινε για δύο χρόνια στον Ολυμπιακό (2014-2016), κατακτώντας ένα διαφορετικό back-to-back, εκείνο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παράλληλα, συμμετείχε και στον τελικό του Final Four στη Μαδρίτη. Ήταν κολόνα για τους Πειραιώτες κάτω από την ρακέτα και προσέφερε αρκετά κυρίως στο αμυντικό κομμάτι, αλλά και στην επίθεση. Ήταν εξαιρετικός στις συνεργασίες πικ-εν-ρολ και έκανε θραύση με τα δυναμικά του χετζ-άουτ. Σαν χαρακτήρας ήταν πιο απόμακρος και λιγομίλητος σε σχέση με τον περισσότερο προσιτό και ευγενή Κάιλ Χάινς, αλλά στάθηκε 100% επαγγελματίας μέχρι το τελευταίο του δευτερόλεπτο στο μεγάλο λιμάνι.

Οι Πειραιώτες ούτε που... πρόλαβαν να του κάνουν πρόταση ανανέωσης το καλοκαίρι του 2016, καθώς πέρα από το γεγονός πως είχε ανεβάσει το κασέ του στα ύψη, είχε ήδη συμφωνήσει με την Ρεάλ Μαδρίτης. Πάντως, στους τελικούς του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό, αν και είχε... δώσει τα χέρια με τους Ισπανούς, έδωσε τον καλύτερο του εαυτό, αγωνιζόμενος ακόμη και τραυματίας, γεγονός που του το αναγνώρισαν στον Ολυμπιακό. Ακολούθως αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του έναν-έναν στο νυχτερινό κέντρο που διασκέδασαν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου για την κατάκτηση του τίτλου, ύστερα από εκείνο το τρίποντο-μαχαιριά του Βασίλη Σπανούλη στο ΟΑΚΑ, το οποίο και θεωρεί ως την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του.

2018 - Ντάνιελ Χάκετ

Ο Ντάνιελ Χάκετ αγαπήθηκε από το φίλαθλο κοινό όπως και ο Κάιλ Χάινς. Ενδεχομένως και περισσότερο, καθώς ήταν πιο εξωστρεφής και εκδηλωτικός μέσα στο παρκέ. Βλέπετε έχει μεσογειακό ταπεραμέντο. Ο Ιταλός γκαρντ θα μπορούσε να είναι ακόμη στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αλλά για όλα φταίει εκείνος ο τραυματισμός του στο ΣΕΦ στο παιχνίδι κόντρα στην Ούνικς Καζάν. Η διάγνωση έκανε λόγο για "απόσπαση του τένοντα του δικεφάλου μηριαίου και του ημιτενοντώδους από το ισχιακό κύρτωμα", με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά και την συμμετοχή του στο Final Four της Πόλης το 2017.

Το συμβόλαιο του το καλοκαίρι έληγε και στον Ολυμπιακό ήταν προβληματισμένοι για το αν θα έπρεπε να του ανανεώσουν. Ήταν ευχαριστημένοι από τον χαρακτήρα και την προσφορά του, αλλά είχαν ενδοιασμούς για την κατάσταση της υγείας του. Εδώ... φταίει και ο Πάτρικ Γιανγκ. Βλέπετε, μετά τον τραυματισμό του, ο Αμερικανός σέντερ δεν κατάφερε να επανέλθει στην επιθυμητή κατάσταση την επόμενη σεζόν, ήταν απογοητευτικός και όταν... έχεις καεί από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι! Οι Πειραιώτες, λοιπόν, φοβούμενοι πως ο Ιταλός γκαρντ δεν θα επέστρεφε σε καλή κατάσταση, καθαρά για ιατρικούς λόγους (δεν ήθελαν νέα περίπτωση Γιανγκ), με... βαριά καρδιά του είπαν "αντίο".

2019 - Γιάνις Στρέλνιεκς

Όταν ο Γιάνις Στρέλνιεκς ήρθε το 2017 στον Ολυμπιακό, άπαντες στο μεγάλο λιμάνι ήταν ενθουσιασμένοι με την απόκτησή του, καθώς επρόκειτο για έναν ποιοτικό γκαρντ, με έφεση στο περιφερειακό σουτ και στη δημιουργία. Συνέπεσε, όμως, με την πτωτική πορεία της ομάδας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να διακριθεί με τους Πειραιώτες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Παράλληλα και εκείνος δεν έδειξε να έχει το σθένος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας... βαριάς φανέλας. Το «γυαλί» στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών ράγισε τον χειμώνα του 2019, όταν ο παίκτης έπαιξε με την εθνική Λετονίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Ακολούθως πήρε μεταγραφή στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον Δημήτρη Ιτούδη να εμπιστεύεται έναν ακόμη "ερυθρόλευκη", αλλά φέτος δεν μπόρεσε να διακριθεί ούτε με τη ρωσική ομάδα.

2020 - Νίκολα Μιλουτίνοφ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήρθε άγουρος το καλοκαίρι του 2015 στον Ολυμπιακό, με τις... ευλογίες των Σαν Αντόνιο Σπερς, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο μάλιστα να δέχεται και κριτική για την επιλογή του. Στις δύο πρώτες σεζόν είχε διακριτικό ρόλο, αλλά από την τρίτη και μετά άρχισε να καθιερώνεται στην ομάδα και στο βασικό της σχήμα. Έδειξε μεγάλα σημάδια βελτίωσης και εξέλιξης, ωρίμασε, απέκτησε αυτοπεποίθηση, άρχισε να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια, φτάνοντας στο σημείο να θεωρείται ως ο ίσως κορυφαίος σέντερ της EuroLeague την τελευταία διετία.

Οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να τον είχαν πουλήσει το περασμένο καλοκαίρι στην ΤΣΣΚΑ, η οποία έδινε... γη και ύδωρ στους Αγγελόπουλους, αλλά η διοίκηση αποφάσισε να τον κρατήσει, ώστε η ομάδα να παρέμενε ανταγωνιστική. Ένα χρόνο μετά, όμως, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αποδέχθηκε την πλουσιοπάροχη πρόταση των Ρώσων και από τη νέα σεζόν θα είναι κάτοικος Μόσχας για την επόμενη τριετία. Εξαιρετικός χαρακτήρας και παίκτης που δούλεψε αρκετά για να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο. Κατέκτησε ένα (2016) πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, ενώ έπαιξε και σε έναν (2017) τελικό Final Four με τους "ερυθρόλευκους".