Σπανούλης-Πρίντεζης-Μάντζαρης για τον άθλο της Πόλης: «Δείξαμε τις αρχές που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός»

Οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Βαγγέλης Μάντζαρης, θυμούνται τον άθλο της Πόλης, τον παραμυθένιο τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2012. 

Σπανούλης-Πρίντεζης-Μάντζαρης για τον άθλο της Πόλης: «Δείξαμε τις αρχές που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός»

Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, καθώς σαν σήμερα αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, επιστρέφοντας στην κορυφή ύστερα από 15 χρόνια. Mία στιγμή που παράλληλα αναγέννησε τους "ερυθρόλευκους", πραγματοποιώντας εκπληκτικές πορείες στη συνέχεια, λαμβάνοντας μέρος σε 4 τελικούς μέσα σε 6 χρόνια.

Ρίχνοντας μία ματιά στο αρχείο μας, συγκεντρώσαμε τις δηλώσεις που μας είχαν κάνει τρεις εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της ομάδας. Ο λόγος για τους Βασίλη Σπανούλη, Γιώργο Πρίντεζη και Βαγγέλη Μάντζαρη, οι οποίοι πάντα θυμούνται με συγκίνηση εκείνον τον συγκλονιστικό τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Όταν ο "Δαυίδ" έριξε νοκ-άουτ τον "Γολιάθ".

Σπανούλης: «Όποτε το βλέπεις, σε πιάνει ανατριχίλα»

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, μας είχε πει: «Δεν μας περίμενε κανείς. Μία ομάδα που ξεκίνησε με χαμηλές βλέψεις, με μικρές φιλοδοξίες και με περιορισμένο μπάτζετ, αλλά με αρχές, ξεκάθαρους ρόλους, και με συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία, βάζοντας το "εμείς" πάνω από το "εγώ", έχοντας αξιοζήλευτη χημεία, ποντάροντας στην ομαδικότητα, κατάφερε να αναδειχθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης με συναρπαστικό τρόπο. Κάναμε την μία υπέρβαση μετά την άλλη, φτάνοντας στο τέλος με το μεγάλο καλάθι του Γιώργου (Πρίντεζη). Μοναδικά συναισθήματα.

Όποτε το βλέπεις σε πιάνει ανατριχίλα. Είναι η αποκορύφωση της συγκλονιστικής ανατροπής που κάναμε σε εκείνο το ματς, ένα σουτ που μας ανέδειξε Πρωταθλητές Ευρώπης, ένα σουτ που θα μείνει στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ σαν ένα από τα κορυφαία highlight. Ένα σουτ που μας χαρακτηρίζει σαν ομάδα, γιατί συμβολίζει τον χαρακτήρα, την νοοτροπία, το πνεύμα, αλλά και το μέταλλο αυτής της ομάδας».

Πρίντεζης: «Είχα ένα προαίσθημα πως θα μου έρθει η μπάλα»

Ο άνθρωπος που σημείωσε το νικητήριο καλάθι στο τέλος, ο Γιώργος Πρίντεζης, μας είχε δηλώσει: «Ήταν το πρώτο μου πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, ένα τρόπαιο που ήρθε στην ομάδα ύστερα από 15 χρόνια και μάλιστα με συγκλονιστικό τρόπο, με μία τρομερή ανατροπή στον τελικό. Είναι που σαν ομάδα ήρθαμε από το... πουθενά, δεν μας περίμενε κανείς και ξαφνικά αναδειχθήκαμε Πρωταθλητές Ευρώπη με γοητευτικό τρόπο θα έλεγα για κάθε φίλαθλο, ανεξάρτητα τι ομάδα υποστηρίζει.

Κερδίσαμε το χειροκρότημα και την αναγνώριση από φίλους και... εχθρούς. Μοναδικό συναίσθημα, τεράστια χαρά, μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια για αυτή την ομάδα. Ήταν η αποκορύφωση μιας μεγάλης και υπέροχης προσπάθειας, μιας συναρπαστικής πορείας. Δείξαμε τον χαρακτήρα μας σαν ομάδα, αλλά και τις αρχές που πρεσβεύει μέχρι και σήμερα αυτός ο Ολυμπιακός.

Βέβαια, αυτό το ματς την ώρα του αγώνα δεν μπορούσες να το ευχαριστηθείς, γιατί ήμασταν πίσω στο σκορ συνεχώς, στο τέλος... παλεύαμε με νύχια και με δόντια για την ανατροπή, υπήρχε πίεση, άγχος, οι παλμοί ήταν σε άλλο επίπεδο, αλλά όταν φτάσαμε στο τέλος σε αυτή την μεγάλη νίκη και στην κατάκτηση του τροπαίου με το σουτ που μπήκε στο τέλος, το συναίσθημα ήταν απερίγραπτο.

Να σου πω την αλήθεια είχα ένα προαίσθημα πως θα μου έρθει η μπάλα και ήμουν έτοιμος. Δεν σκέφτηκα, δεν είχα άγχος, σούταρα απλά, μηχανικά, γιατί είναι το σημείο μου. Χρειάστηκαν βέβαια αρκετά λεπτά για να συνειδητοποιήσω το τι ακριβώς είχαμε καταφέρει. Εκείνη την στιγμή από την ένταση δεν ήταν εύκολο να καταλάβεις το τι έχεις κάνει. Η αντίδραση που δείξαμε σε εκείνα τα τελευταία 12-13 λεπτά με αποτέλεσμα να γυρίσουμε ένα ματς από το -19 που έδειχνε χαμένο ήταν συγκλονιστική. Αυτό το στοιχείο, η αυταπάρνηση, μας χαρακτηρίζει σαν ομάδα και είναι μέρος του dna της».

Μάντζαρης: «Από το Περιστέρι... στην κορυφή της Ευρώπης»

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, πήρε τον ρόλο του βασικού πλέι-μέικερ και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης: «Για εμένα εκείνη η σεζόν ήταν σαν όνειρο. Μέχρι πρότινος αγωνιζόμουν στο Περιστέρι, ο κόουτς Ίβκοβιτς δεν ήξερε καλά-καλά το όνομα μου και ξαφνικά βρέθηκα στον Ολυμπιακό, έγιναν ο βασικός πλέι-μέικερ της ομάδας και στην πρώτη μου χρονιά, στα 22 μου χρόνια, αναδείχθηκα Πρωταθλητής Ευρώπης.

Ο τελικός με την ΤΣΣΚΑ ήταν σαν... ταινία. Δείξαμε μεγάλη αυταπάρνηση, δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, πιστεύαμε σε εμάς και δεν τα παρατήσαμε. Αρχίσαμε να τρέχουμε περισσότερο, βάλαμε μεγάλα σουτ, βγάλαμε άμυνες, αρχίσαμε να τους βλέπουμε πως αγχώνονται καθώς μειώναμε την διαφορά και το πιστέψαμε ακόμη περισσότερο.

Ήταν ονειρικός ο τρόπος που κατακτήσαμε εκείνο το τρόπαιο. Μοναδικό συναίσθημα και απερίγραπτη χαρά. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Κατακτήσαμε το τρόπαιο με έναν παραμυθένιο τρόπο, ο οποίος όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινός. Το καλάθι του Γιώργου θα μείνει στην ιστορία. Αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε, αλλά το ματς δεν είχε τελειώσει. Είπαμε ήρεμα-ήρεμα, έδιωξε την μπάλα ο Χάινς και μετά... γιορτή».