Ντίξον από άλλο πλανήτη, Φενέρ στον τελικό…

Η Φενέρμπαχτσε κέρδισε την Ζαλγκίρις (76-67) στον πρώτο ημιτελικό του Final Four και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής (20/05).

Ντίξον από άλλο πλανήτη, Φενέρ στον τελικό…

Οι Τούρκοι θα μάθουν τον αντίπαλό τους γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν και θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε δυνατά στην πρώτη περίοδο κι έχοντας τον Γουοναμέικερ σε καλό φεγγάρι κατάφερε να προηγηθεί με 7-1. Ο Αμερικάνος «έγραψε» πέντε πόντους σε αυτό το σημείο για την ομάδα του Ομπράντοβιτς και έδειχνε να είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις συνθήκες του ημιτελικού..

Η σκληρή άμυνα και οι παγίδες της ομάδας από την Τουρκία αποσυντόνισαν τους Λιθουανούς που δεν είχαν καλή κυκλοφορία και δεν μπορούσαν να φτάσουν στο καλάθι των αντιπάλων.

Η Ζαλγκίρις μιμήθηκε το παράδειγμα των αντιπάλων της, «έσφιξε» αρκετά την άμυνά της και με καλάθι του Πάνγκος το σκορ ξεκόλλησε και πήγε στο 7-3. Από εκεί και πέρα η Ζαλγκίρις φάνηκε να ξεπερνάει το αρχικό «μούδιασμα» και προσπάθησε να να φέρει το ματς στα μέτρα της, όμως η Φενέρ όντας πιο έμπειρη σε τέτοιους αγώνες έβρισκε πάντα τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι. Παρ’ όλα αυτά το τέμπο παρέμεινε χαμηλό με τη Φενέρ να καταφέρνει στο τέλος της περιόδου να διατηρεί μια διαφορά έξι πόντων (19-13).

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με καλάθι του Ντατόμε για τη Φενέρ. Οι Τούρκοι φάνηκε ότι δύσκολα θα χάσουν την κυριαρχία τους στο παρκέ και το απέδειξαν μετά το 12’ όταν κατάφεραν ξανά να μπλοκάρουν την επιθετική λειτουργία των αντιπάλων και να φτάσουν το σκορ σε διψήφια διαφορά πόντων (+12, 32-20 στο 15’). Η Ζαλγκίρις όμως κατάφερε να βρει αντίδραση, έπαιξε καλή άμυνα στα ατού της φενέρ και σιγά – σιγά «ροκάνισε» τη διαφορά φτάνοντας τελικά στο 20’ στο -6 (39-33).

Μετά από ένα «παγωμένο» πρώτο τρίλεπτο στο δεύτερο μέρος και από τις δύο ομάδες, η Φενέρ μπόρεσε να πάρει και πάλι την πρωτοβουλία. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς υπερίσχυσαν καθολικά των αντιπάλων τους και πήραν διαφορά 13 πόντων στο 25’, όμως οι Λιθουανοί βρήκαν γρήγορα τα πατήματά τους και έφτασαν στο -2 (50-48) δείχνοντας στους αντιπάλους τους ότι δύσκολα θα κατέθεταν τα όπλα. Πρωτοστάτης σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Κέβιν Πάνγκος που απέδειξε ότι το καλοκαίρι θα είναι πολλές οι ομάδες που θα ενδιαφερθούν για την απόκτησή του! Τελικά η Τρίτη περίοδος έκλεισε με το σκορ 54-50 υπέρ της τουρκικής ομάδας και όλα έδειχναν ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο θα παρακολουθούσαμε ένα τρομερό ντέρμπι.

Με καλάθι του Ντέιβις για το 54 – 52 ξεκίνησε η τέταρτη και τελευταία περίοδος. Ο Ντατόμε απάντησε από μέση απόσταση για το +4 της Φενέρ (56 - 52), ενώ ο Ντίξον με τρίποντο πήγε αρχικά τη διαφορά στο +7 (59-52) και έπειτα με νέα «βόμβα» από τα 6.75 έκανε το 62-52. Το μομέντουμ ανήκε στην Φενέρμπαχτσε η οποία στο πρόσωπο του Μπόμπι Ντίξον βρήκε τον παίκτη για τις δύσκολες αποστολές. Ο Αμερικάνος συνέχιζε να παρασύρει συμπαίκτες και αντιπάλους στον δικό του ρυθμό και απαντούσε σε κάθε καλάθι των παικτών του Σάρας, διατηρώντας τη διαφορά των δέκα πόντων που κατείχε η Φενέρ. Όλα αυτά μέχρι το 37’, όταν και η Ζαλγκίρις έκανε την ύστατη προσπάθεια να γυρίσει τον αγώνα. Οι Λιθουανοί προσπάθησαν να μην καταθέσουν τα όπλα και «ροκάνισαν» τη διαφορά, ωστόσο στο τελευταίο δίλεπτο η Φενέρ ανέκτησε την κυριαρχία της και τελικά έφτασε στη νίκη με τον Σλούκα να βάζει με ένα τρίποντο οριστικά «ταφόπλακα» στα όνειρα των Λιθουανών κι' έτσι την Κυριακή θα μπορέσει να υπερασπιστεί το στέμμα της.

Τα δεκάλεπτα: 19-13, 39-33, 54-50, 76-67.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Τόμπσον, Μέλι 4 (6 ασίστ, 5 κλεψίματα), Ουαναμέικερ 9 (1), Σλούκας 14 (4/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/4 βολές, 3 ασίστ), Νάναλι, Γκούντουριτς, Βέσελι 8 (2/7 δίποντα, 4/6 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα), Κάλινιτς 2, Ντίξον 19 (5/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα σε 11'48''), Ντουβερίογλου 4 (5 ριμπάουντ), Ντατόμε 16 (5/7 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2 ριμπάουντ).

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Ντέιβις 12 (5/10 δίποντα, 2/2 βολές, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Πάνγκος 16 (4/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/8 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ούντριχ 2, Γιανκούνας 4, Μιλάκνις, Μίτσιτς 5 (4 ασίστ), Ουάιτ 10 (6 ριμπάουντ), Καβαλιάουσκας 5, Ουλανόβας 7 (1).

Το κλειδί

Το ξέσπασμα του Μπόμπι Ντίξον που ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο έκανε ότι ήθελε ήταν ένας από τους κύριους λόγους της νίκης της Φενέρ. Όμως θα πρέπει να πιστώσουμε στην ομάδα του Ομπράντοβιτς ότι κατάφερε να εξουδετερώσει τον Πάνγκος και ότι οι αλλαγές στην άμυνα εκτελέστηκαν άψογα και περιόρισαν την επιθετική ικανότητα των Λιθουανών.