Το μπάσκετ γιορτάζει στο Βελιγράδι: Φενέρ - Ζαλγκίρις, ΤΣΣΚΑ - Ρεάλ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί σε χώρα της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Το μπάσκετ γιορτάζει στο Βελιγράδι: Φενέρ - Ζαλγκίρις, ΤΣΣΚΑ - Ρεάλ

Στην STARK ARENA χωρητικότητας 19.394 θεατών (πρώην KOMBANK ARENA), εκεί που η εθνική ανδρών είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005, δεν θα βρίσκεται το τριήμερο 18-20 Μαϊου, όμως ελληνική ομάδα για να διεκδικήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Αν και με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, τόσο ο περυσινός φιναλίστ Ολυμπιακός όσο και ο «εξάστερος» Παναθηναϊκός, απέτυχαν να προκριθούν στην καταληκτική φάση.


Ποιοι θα είναι εκεί; Στον πρώτο -χρονικά- αποψινό ημιτελικό (19:00), η πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε του πολυνίκη Σέρβου προπονητή των 9 τίτλων Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα αντιμετωπίζει τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν αυτή που απέκλεισε τον Ολυμπιακό φτάνοντας για πρώτη φορά από το 1999 και δεύτερη στην ιστορία της στην τετράδα.

Η αναμέτρηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η Ζαλγκίρις φέτος έχει αποδείξει ότι είναι σκληροτράχηλη και φιλόδοξη ομάδα. Στηρίζεται στην αθλητικότητά της, την επιθετική της άμυνα και το ομαδικό της παιχνίδι.

Από την πλευρά της η Φενέρ είναι η κάτοχος του τροπαίου και στο Βελιγράδι φιλοδοξεί να κάνει το back 2 back. Πρόκειται για κλασική ομάδα Ομπράντοβιτς που ξεκινάει από την άμυνα την επίθεσή της. Έχει «ψημένο» ρόστερ για τέτοιες διοργανώσεις και από την αρχή του χρόνου ήταν εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Στις 22:00 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη θέλει να αποκλείσει την πολυνίκη ομάδα, με 9 τίτλους, Ρεάλ Μαδρίτης. Η τελευταία φορά που η «ρωσική αρκούδα» κατέκτησε τον τίτλο ήταν το 2016, ενώ η «βασίλισσα» το έπραξε μέσα στη Μαδρίτη το 2015. Ο άχαρος «μικρός τελικός» αρχίζει στις 18:00 την Κυριακή (20/5) και ο τελικός στις 21:00.

Η ΤΣΣΚΑ ήταν σταθερά η καλύτερη ομάδα της regular season αφού δεν έφυγε ποτέ από την κορυφή της βαθμολογίας. Με παίκτες όπως ο Ντε Κολό, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ και Κάιλ Χάινς, οι Ρώσοι ευελπιστούν να φτάσουν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης μετά από απουσία ενός έτους.

Από την πλευρά της η ρεάλ Μαδρίτης φέτος είχε πολλά προβλήματα τραυματισμών, με σημαντικότερο του Γιουλ ο οποίος επέστρεψε στην αγωνιστική δράση στα playoffs της διοργάνωσης. Όμως ο Λούκα Ντόντσιτς φέτος μεταμορφώθηκε σε απόλυτο ηγέτη κατά τη διάρκεια της σεζόν και πλέον η ομάδα φαίνεται έτοιμη να κοντραριστεί με κάθε αντίπαλο για το κύπελλο της Euroleague.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ


Ο Ηλίας Κορομηλάς συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των διαιτητών που θα διευθύνουν τους αγώνες για το final-4 της Euroleague που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 20 Μαίου στο Βελιγράδι. Εκτός του Κορομηλά, από τη διοργανώτρια αρχή επιλέχθηκαν ακόμη οι Ματέι Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Ντάνιελ Ιερεθουέλο (Ισπανία), Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία), Ρόμπερτ Λότερμοζερ (Γερμανία), Σρέτεν Ράντοβιτς (Κροατία) και Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ

ΕUROLEAGUE - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 2018, STARK ARENA)

Παρασκευή, 18 Μαϊου 2018

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
19:00 Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
22:00 ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Κυριακή, 20 Μαΐου 2018
18:00 «Μικρός» Τελικός
21:00 ΤΕΛΙΚΟΣ