Ολυμπιακός: Tα δεδομένα με Μιλουτίνοφ

Ο λόγος που ο Ολυμπιακός δεν πούλησε στην ΤΣΣΚΑ το περασμένο καλοκαίρι τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και το συμβόλαιο του Σέρβου που λήγει το καλοκαίρι. Τα δεδομένα για τον κορυφαίο σέντερ της Ευρώπης. 

Ολυμπιακός: Tα δεδομένα με Μιλουτίνοφ

Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που έχει να διαχειριστεί η ΚΑΕ Ολυμπιακός το ερχόμενο καλοκαίρι είναι το συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ που ολοκληρώνεται. Ο Σέρβος σέντερ διανύει την πέμπτη σερί σεζόν του στο μεγάλο λιμάνι. Ειδικά τις τελευταίες δύο περιόδους πραγματοποιεί καταπληκτικές εμφανίσεις και χαρακτηρίζεται κατά γενική ομολογία ως ο κορυφαίος σέντερ στην Ευρωλίγκα.

Το παιχνίδι του έχει ωριμάσει, παίζει μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έχει βρει τον τρόπο να γίνεται κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια. Έχει βελτιώσει τις κινήσεις του, έχει εξελίξει το παιχνίδι του, συνεισφέροντας ενεργά σε επίθεση, άμυνα και ριμπάουντ. Φέτος έχει κατά μέσο όρο 10,3 πόντους, με 65,6% στα δίποντα, συν 8,2 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ, σε 24 ματς (έχοντας σημειώσει σε αυτά 8 νταμπλ νταμπλ), έχοντας 24 λεπτά συμμετοχής. Την περασμένη σεζόν σημείωσε τη δική του αγωνιστική εκτόξευση. Μπορεί με την ομάδα να μην κατάφερε να διακριθεί, καθώς έμεινε εκτός πλέι οφ, αλλά σε ατομικό επίπεδο τα πήγε περίφημα, δείχνοντας την μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του.

Σε μία εποχή που οι αθλητικοί σέντερ κάνουν κουμάντο, απέδειξε πως και τα... παλαιάς κοπής «πεντάρια» μπορούν να κάνουν θραύση στο σύγχρονο μπάσκετ. Ολοκλήρωσε τη σεζόν (2018-19) έχοντας κατά μέσο όρο 11,7 πόντους, με 66,1% στα δίποντα, συν 7,9 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ. Και όλα αυτά σε 28 ματς (με 26 λεπτά συμμετοχής), σημειώνοντας 6 νταμπλ νταμπλ. Αποκορύφωμα η εκκωφαντική του εμφάνιση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, όταν συνέτριψε τους πάντες και τα πάντα, τελειώνοντας το ματς με 18 πόντους και 18 ριμπάουντ. Αποτέλεσμα να υποκλιθεί στο μεγαλείο του ταλέντου του ο προπονητής των «πρασίνων», Ρικ Πιτίνο, σχολιάζοντας για τον Σέρβο σέντερ: «Είναι σπουδαίος. Αν του κάνεις παγίδα, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Αλλάζει τη ροή του παιχνιδιού. Δώστε του τα εύσημα. Κάναμε κάποιες παγίδες στην αρχή, αλλά μας πλήγωσε».

Οι Σπερς, η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ

Όλες αυτές οι εξαιρετικές εμφανίσεις του τράβηξαν το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ ανήκουν στους Σπερς, οι οποίοι ερχόντουσαν συχνά-πυκνά στο Φάληρο για να τον παρακολουθήσουν, αλλά δεν έκαναν ποτέ το βήμα να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα αποδέσμευσης ώστε να τον πάρουν μαζί τους στο Σαν Αντόνιο. Έκανε όμως την πρότασή της η Μπαρτσελόνα, προσφέροντας στον ψηλό 7.000.000 ευρώ για τρία χρόνια, συν λεφτά στον Ολυμπιακό για να επέλθει η συμφωνία, αλλά οι Αγγελόπουλοι απάντησαν αρνητικά.

Ακολούθησε μία ακόμη πιο «ζεστή» προσφορά, αυτήν τη φορά από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία συνηθίζει να δείχνει... λατρεία σε παίκτες που πέρασαν από το μεγάλο λιμάνι. Ας μην ξεχνάμε πως πήρε τους Κάιλ Χάινς, Οθέλο Χάντερ, Ντάνιελ Χάκετ και Γιάνις Στρέλνιεκς. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη λοιπόν έδωσε τα... ρέστα της. Το ποσό των 9.000.000 ευρώ για τρία χρόνια στον Μιλουτίνοφ και περίπου 1.500.000 ευρώ στους Πειραιώτες. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως απάντησαν και πάλι αρνητικά.

O λόγος που δεν πούλησε πέρσι τον Μιλουτίνοφ

Ενδεχομένως κάποιος να σχολιάσει πως αυτή ήταν μία λάθος κίνηση από την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Από την άποψη πως η ομάδα πέρσι είχε τη δυνατότητα να τον πουλήσει και να βάλει χρήματα στα ταμεία της, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ρόστερ της. Τώρα όμως το φετινό καλοκαίρι κινδυνεύει σοβαρά να τον χάσει ως ελεύθερο! Υπάρχει εξήγηση γιατί συνέβη αυτό. Καταρχάς τόσο ο τότε προπονητής της ομάδας, Ντέιβιντ Μπλατ, όσο και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος αντιλαμβανόντουσαν ότι σέντερ με την ποιότητα, το μέγεθος και τις ικανότητες του Σέρβου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά. Προτίμησαν λοιπόν να ποντάρουν στο ταλέντο του για ακόμη μία σεζόν.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Οι Αγγελόπουλοι ήξεραν πως τα οικονομικά της ΚΑΕ Ολυμπιακός θα λειτουργήσουν καλύτερα μέσα στο 2020. Ήδη δεν υπάρχουν οφειλές, οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους και οι όποιες εκκρεμότητες έχουν τακτοποιηθεί. Και εκτίμησαν ότι τότε θα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα καλό συμβόλαιο στον παίκτη, αναγνωρίζοντας τόσο την προσφορά του στην ομάδα όσο και την προοπτική που έχει στο μεγάλο λιμάνι. Ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις προτάσεις άλλων ομάδων, αλλά την προσπάθειά τους θα την κάνουν.

Το θέμα λοιπόν είναι στα χέρια του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο ίδιος δηλώνει ευτυχής στην Ελλάδα, του αρέσει η ζωή στα νότια προάστια της Αθήνας, έχει ταιριάξει στη φιλοσοφία και στα αποδυτήρια της ομάδας, έχει δεθεί με τους συμπαίκτες του και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ολυμπιακό. Ναι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας λατρεύει τους αθλητικούς σέντερ, αλλά να είστε σίγουροι πως... τρίβει τα χέρια του που έχει στη διάθεσή του έναν ψηλό με τις ικανότητες του Σέρβου. Δεν θα ήθελε να τον χάσει, αλλά η υπόθεση δεν είναι στο χέρι του. Είναι σίγουρο βέβαια πως η ΤΣΣΚΑ τού έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της, έχοντας καταθέσει μία εξαιρετικά υψηλή προσφορά. Η μπάλα είναι στα χέρια του και εκείνος αποφασίζει...