Ό,τι πουν οι χορηγοί... κύριε Μπερτομέου

Ο Τζόρντι Μπερτομέου θέλει να έχει με κάθε τρόπο πρωταθλητή στην Euroleague ανεξαρτήτως συνθηκών, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι χορηγοί της διοργάνωσης.

Ό,τι πουν οι χορηγοί... κύριε Μπερτομέου

«Περιμένουμε και βλέπουμε» ήταν το συμπέρασμα της τηλεδιάσκεψης του Τζόρντι Μπερτομέου με τις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της Ευρωλίγκας. Φυσικά ο Καταλανός δεν θέλει ούτε να ακούσει για οριστική διακοπή. Επιμένει να τελειώσει η διοργάνωση όποτε και όπως γίνει, αρκεί να έχει έναν πρωταθλητή.

Είναι προφανές ότι τα συμβόλαια με τους χορηγούς και τους τηλεοπτικούς παρόχους αποτελούν το… ευαγγέλιο για τον Μπερτομέου που φαίνεται πως λίγο τον νοιάζει η κατάσταση των παικτών, οι αντοχές των ομάδων, το ενδιαφέρον του κόσμου. Θα πει κανείς «εδώ παραλίγο να στείλει τον Ολυμπιακό να παίξει στο Μιλάνο για να έχει ματς να δείξει η τηλεόραση». Σωστά…

H απόφαση της ΔΟΕ ασφαλώς εξυπηρετεί το πλάνο του Μπερτομέου, μια και με την αναβολή των προολυμπιακών τουρνουά υπάρχει χρόνος και ημερομηνίες διαθέσιμες για να ολοκληρωθεί η σεζόν μέσα στο καλοκαίρι.

Με την απόφαση να αναστείλει τους αγώνες έως τις 11 Απριλίου θέλησε να κερδίσει χρόνο ελπίζοντας πως… τρενάροντας την οριστική απόφαση όσο πάει, θα δημιουργηθεί χώρος στο καλαντάρι για να ολοκληρωθούν τόσο η Ευρωλίγκα όσο και το Γιούροκαπ, αν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι ο Μπερτομέου βρίσκει χώρο για το φινάλε των διοργανώσεων είτε με σειρές best of 5 στους ημιτελικούς και τους τελικούς, είτε με τον τρόπο που επέλεξε η Κίνα, η οποία θα συγκεντρώσει τις ομάδες σε δύο πόλεις και πρωτάθλημα με δύο ομίλους για να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες η σεζόν. Τώρα ποιες πόλεις θα δεχτούν να φιλοξενήσουν τόσες ομάδες είναι μια άλλη ιστορία…

Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση των ομάδων, που έτσι κι αλλιώς κρατούν «με νύχια και με δόντια» τους παίκτες τους. Όσες έχουν ακόμα ενεργό ρόστερ, διότι η Ζαλγκίρις Κάουνας εδώ και καιρό έχει ουσιαστικά διαλύσει την ομάδα της, ενώ ο Μάλκομ Ντιλέινι εγκατέλειψε την Μπαρτσελόνα επιστρέφοντας χωρίς άδεια στην πατρίδα του.

Τέτοιου είδους ζητήματα έχουν προκύψει και σε άλλες ομάδες και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η μορφή τους εάν και εφόσον επανεκκινήσουν οι διοργανώσεις.

Στην Ιταλία και την Ισπανία η κατάσταση είναι εφιαλτική με εκατοντάδες νεκρούς λόγω του κορονοϊού και κανείς δεν γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται οι συγκεκριμένες χώρες.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία τα στοιχεία και οι πληροφορίες για την έκθεση του πληθυσμού στην επιδημία είναι αντικρουόμενες καθημερινά και ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει κανέναν τι πραγματικά συμβαίνει.

Στο μεταξύ το «λουκέτο» και οι ημερομηνίες διακοπής της αγωνιστικής δραστηριότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα και την τελική απόφαση θα λάβει η κάθε κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι ο Μπερτομέου πιεζόμενος από τους χορηγούς και τις υποχρεώσεις, διότι προφανώς στις συμβάσεις που έχουν γίνει δεν προβλέπονται ρήτρες για λήξη της σεζόν λόγω πανδημίας, θέλει να τελειώσει με οποιονδήποτε τρόπο τα πρωταθλήματα. Μιλάμε όμως για ανθρώπινες ζωές…