Ολυμπιακός: Ο απολογισμός της σεζόν

Άγνωστο το αν θα ολοκληρωθεί η φετινή αγωνιστική χρονιά στην Ευρωλίγκα, αλλά το fosonline.gr κάνει τον απολογισμό του Ολυμπιακού στην διοργάνωση, καθώς η EuroLeague δύσκολα θα συνεχιστεί. Ο «πέρασε και δεν ακούμπησε» και η «ευχάριστη έκπληξη». 

Ολυμπιακός: Ο απολογισμός της σεζόν

Oι πιθανότητες να ξεκινήσει και πάλι η αγωνιστική σεζόν στην Ευρωλίγκα είναι μοιρασμένες. Η διοργανώτρια αρχή επιθυμεί να ολοκληρώσει την χρονιά, αυτός είναι ο στόχος, υπάρχει μεγάλη διάθεση (έστω και με παράταση έως τον Ιούνιο), αλλά όσο τα κρούσματα αυξάνονται, τόσο και μεγαλώνει και ο κίνδυνος η σεζόν 2019-2020 να μην ολοκληρωθεί ποτέ! Οι εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες.

Η Ιταλία της Αρμάνι Μιλάνο έχει φτάσει τα 63.927 κρούσματα, ξεπερνώντας σε θανάτους ακόμη και την Κίνα, με τον αριθμό να φτάνει τους 6.077. Η Ισπανία, έδρα της Ευρωλίγκας και χώρα τεσσάρων ομάδων (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Βαλένθια) του πρωταθλήματος έχει 39.673 κρούσματα και 2.696 ανθρώπους που «έφυγαν» από την ζωή.

Η Γερμανία των Άλμπα και Μπάγερν, με την Κολωνία να έχει αναλάβει την διοργάνωση του Φάιναλ Φορ, μετρά 31.730 κρούσματα και 132 θανάτους, ενώ η Γαλλία της Βιλερμπάν 19.856 κρούσματα (860 θανάτους).

Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στο Ισραήλ (1.656 κρούσματα) της Μακάμπι και στην Τουρκία (1.529 κρούσματα) των Εφές και Φενέρμπαχτσε, που επίσης θρηνούν θύματα, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό, η πανδημία έχει θερίσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούν σύλλογο στο πρωτάθλημα. Πως θα χωρέσουν οι ημερομηνίες; Πως θα γίνουν τα ταξίδια με τις απαγορεύσεις;

H Eυρωλίγκα θέλει, αλλά...

Η θέση των ανθρώπων της Λίγκας, πάντως, αναφέρει τα εξής: «Προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρωθεί η διοργάνωση με το σύστημα διεξαγωγής που υπάρχει, με τις έξι αγωνιστικές που μένουν για το τέλος της κανονικής περιόδου και τα πλέι οφ, σε ένα διευρυμένο καλαντάρι και στη συνέχεια το Φάιναλ Φορ. Αυτό πιθανότατα απαιτεί να ολοκληρωθεί η σεζόν σε άλλη ημερομηνία. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Όσο υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να ακυρώσουμε κάθε επιλογή. Κάθε αλλαγή που θα γίνει θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το συμβούλιο των μετόχων της διοργάνωσης.Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, να γίνει το Final Four στα τέλη Μαΐου είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά προφανώς οι πιθανότητες μειώνονται μέρα με τη μέρα». Άγνωστο, λοιπόν, το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η διοργάνωση, όπως και το αν θα ολοκληρωθεί. Ας κάνουμε, λοιπόν, έναν απολογισμό για τον Ολυμπιακό που είδαμε στην αγωνιστική σεζόν 2019-2020.

Θέση: Εκτός πλέι-οφ - Από την χαρά στην λύπη

Ο Ολυμπιακός έχει αρνητικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα, μετρώντας 12 νίκες και 16 ήττες. Αν το πρωτάθλημα τέλειωνε τώρα, θα τον δούμε να ολοκληρώνει την χρονιά στην 11η θέση. Το μεγαλύτερο του πρόβλημα; Αδυνατούσε να αποκτήσει ρυθμό, διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοση του. Μόλις δύο φορές σε 28 αγωνιστικές κατόρθωσε να μετρήσει δύο σερί νίκες. Από τη χαρά στη λύπη, με εκνευριστική συνέπεια. Κάποια στιγμή, μάλιστα, είχε μετρήσει και πέντε ήττες σε έξι ματς.

Μεγάλη απογοήτευση: Πάντερ

Από θέμα χαρακτήρα και νοοτροπίας άπαντες στο μεγάλο λιμάνι είχαν να λένε τα καλύτερα για τον Κέβιν Πάντερ, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφική κίνηση του Ντέιβιντ Μπλατ το περασμένο καλοκαίρι. Διέπρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ, παίκτης με έφεση στο σκορ και ταλέντο στο σουτ, αλλά τα δεδομένα στο επίπεδο της Ευρωλίγκας αλλάζουν. Πήρε ευκαιρίες, του δόθηκε χρόνος, αλλά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Δεν μπόρεσε να δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Είχε 6.8 πόντους, σε 18 λεπτά συμμετοχής, με αρκετά χαμηλά ποσοστά ευστοχίας: 39.2% στα δίποντα και 17.9% (!) στα τρίποντα. Αποτέλεσμα; Να αποχωρήσει από την ομάδα.

Πέρασε και δεν ακούμπησε: Κουζμίνσκας

Ενδεχομένως η πιο σημαντική μεταγραφική κίνηση του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα. Παίκτης με καλό βιογραφικό, με παρουσίες σε Ευρωλίγκα και ΝΒΑ, όντας διεθνής με την εθνική Λιθουανίας, αλλά στο μεγάλο λιμάνι δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί. Προσπαθούσε να του βρει ρόλο και θέση ο Ντέιβιντ Μπλατ. Κανονικά είναι "3άρι", αλλά ο Αμερικανός κόουτς προσπαθούσε να τον κάνει "4άρι". Κάπου μπερδεύτηκε και ο παίκτης, απογοητεύτηκε, έμεινε στο περιθώριο και οι Πειραιώτες αποφάσισαν να τελειώσουν άδοξα τη συνεργασία τους μαζί του. Έπαιξε μόλις σε 6 ματς, έχοντας 5.8 πόντους (27.3% τρίποντα) και 2.2 ριμπάουντ, σε σχεδόν 13 λεπτά συμμετοχής

Η ευχάριστη έκπληξη: Έλις

Ήταν ο παίκτης που έλλειπε από το "ερυθρόλευκο" ρόστερ από την αρχή της σεζόν. Ένα αθλητικό "5άρι" είχε ανάγκη η ομάδα και το βρήκε στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος ψηλού του Προμηθέα, Οκτάβιους Έλις. Εντυπωσιακά γρήγορη προσαρμογή στον Ολυμπιακό, συνεισφέροντας ενεργά και ουσιαστικά σε άμυνα, ριμπάουντ και επίθεση, όπως και στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Έκανε ντεμπούτο φέτος στην Ευρωλίγκα και τα πήγε περίφημα, μοιάζοντας να παίζει... χρόνια μαζί με τους συμπαίκτες του. Σε επτά ματς είχε μέσο όρο 8.1 πόντους (76.7% δίποντα), 5.9 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο, σε 21 λεπτά συμμετοχής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκαθάρισε πως θα τον έχει μαζί του και τη νέα σεζόν. Άδικο έχει;

Ο μεγάλος MVP: Μιλουτίνοφ

Άτυχος στάθηκε πριν μερικές εβδομάδες ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, όταν και τραυματίστηκε στο ματς κόντρα στη Βιλερμπάν. Ο Σέρβος σέντερ αποτελούσε όχι μόνο τον κορυφαίο παίκτη του Ολυμπιακού, αλλά και έναν εκ των καλύτερων στην Ευρωλίγκα. Κατά γενική ομολογία είναι ο νούμερο "1" ψηλός του πρωταθλήματος! Εντυπωσιακές εμφανίσεις, όντας κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια. Σε 24 αγώνες, είχε 24 λεπτά συμμετοχής, με 10.3 πόντους (65.6% δίποντα), 8.2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ. Το συμβόλαιο του το καλοκαίρι τελειώνει και αρκετές ομάδες ενδιαφέρονται για την απόκτηση του. Δύσκολα θα συνεχίσει στο μεγάλο λιμάνι.

Η στατιστική του: Σούπερ στα δίποντα - Πρόβλημα στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός φέτος αποτέλεσε μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρωλίγκα στα δίποντα. Βρίσκεται στην 4η θέση της σχετικής λίστας, έχοντας ποσοστό ευστοχίας το 55.8%. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η αποτελεσματικότητα των Γιώργου Πρίντεζη (55.4%) και Νίκολα Μιλουτίνοφ (65.6%) κοντά στο καλάθι. Του κόστισε, όμως, η κακή αμυντική του συμπεριφορά. Έχει παθητικό 82.5 πόντους, διαθέτοντας την 4η χειρότερη άμυνα στη διοργάνωση. Βελτίωσε την κατάσταση ο Γιώργος Μπαρτζώκας, καθώς νωρίτερα η ομάδα είχε για συνήθειο να δέχεται +90 πόντους.

Η μεγαλύτερη νίκη και ήττα: ο... άθλος με ΤΣΣΚΑ

Ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να νικήσει την ΤΣΣΚΑ μέσα στο ΣΕΦ με 72-59, σε ένα ματς που παρουσιάστηκε έχοντας μόλις 10 παίκτες. Με τον Πρίντεζη να δηλώνεται τυπικά καθώς δεν μπορούσε να παίξει, καθώς ήταν τραυματίας, συν τον 17χρονο Αλέξανδρο Νικολαϊδη! Σε όλα αυτά προσθέστε πως ήταν νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού οι Σπανούλης και Μιλουτίνοφ. Και όμως! Τα παλικάρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, κάνοντας κατάθεση ψυχής, πήραν το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στη ρωσική αρκούδα, με τον Παπανικολάου να κάνει πράγματα και θαύματα (19 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, 3 ασίστ). Ήταν όμως απογοητευτική η εικόνα του μέσα στο "σπίτι" του κόντρα στη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, όταν γνώρισε την συντριβή με σκορ 65-90, με τους Πειραιώτες να... καταρρέουν στο δεύτερο ημίχρονο.

Ελπίδα για το μέλλον: Μπαρτζώκας

Η έλευση-επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στο μεγάλο λιμάνι, έφερε άλλον... αέρα στην ομάδα. Έκανε άμεσες και εύστοχες διορθωτικές κινήσεις (ειδικά με τις κινήσεις με τους Έλις και ΜακΚίσικ), βελτίωσε την αμυντική λειτουργία της ομάδας, έβαλε αρχές στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και τον επανέφερε στις καλές εμφανίσεις, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα, μπαίνοντας ξανά στην κούρσα διεκδίκησης μιας θέσης στα προημιτελικά. Υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 ετών και το μεγάλο ζητούμενο για τον ίδιο είναι να χτίσει τους "ερυθρόλευκους" της νέας εποχής.