O Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται ανώτερος σε άμυνα, επίθεση, ασίστ και ποσοστά ευστοχίας, με την έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα. 

O Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε πως σταματά την λειτουργία της, αλλά και την διεξαγωγή των αγώνων της, έως και την 11η Απριλίου τουλάχιστον. Αιτία φυσικά η μεγάλη έξαρση του κορονοϊού που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το μπάσκετ έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων. Μέχρι την διακοπή της διοργάνωσης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στην επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι, αγωνίστηκε με τους Πειραιώτες σε 10 αναμετρήσεις.

Το ρεκόρ του είναι 5 νίκες και 5 ήττες. Ο Έλληνας τεχνικός κέρδισε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας στο ΣΕΦ -με τους "ερυθρόλευκους" να δείχνουν χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Παναθηναϊκό- αλλά παράλληλα έχασε όλα τα ματς μακριά από τον Πειραιά, αν και του... έκλεψαν το "διπλό" μέσα στο Τελ Αβίβ. Δεν είναι δικό μας συμπέρασμα. Άλλωστε, η ίδια η διοργάνωση, έβγαλε ανακοίνωση-συγνώμης, τονίζοντας πως έγινε καθοριστικό διαιτητικό λάθος στα τελευταία δευτερόλεπτα (με τις τρεις βολές στον Γουίλμπεκιν που δεν έπρεπε να δοθούν), το οποίο και έκρινε την έκβαση της αναμέτρησης, με την Μακάμπι να φτάνει στην επικράτηση με 71-70.

Ανακοίνωση EuroLeague: «Κάναμε λάθος, δεν ήταν τρεις βολές στον Γουίλμπεκιν»

Ο Ολυμπιακός, πάντως, σε αυτούς τους περίπου δύο μήνες παραμονής του Γιώργου Μπαρτζώκα στην τεχνική ηγεσία, έχοντας αντικαταστήσει τον τζέντελμαν Κεστούτις Κεμζούρα, έχει δείξει αρκετά σημάδια βελτίωσης. Παρά τις αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, με παίκτες να έρχονται και να φεύγουν και τους πολλούς τραυματισμούς, με την χημεία να ταράσσεται, οι Πειραιώτες κατόρθωσαν να σταθούν στα πόδια τους, να βρουν ρυθμό, να αποκτήσουν σημάδια ομοιογένειας και να μπουν ξανά σε τροχιά πρόκρισης.

Έριξε την άμυνα στους 78.7 πόντους

Οι "ερυθρόλευκοι" επέδειξαν μεγάλη βελτίωση ειδικά στο κομμάτι της άμυνας, καθώς εκεί ήταν η μεγάλη αχίλλειος πτέρνα τους, έχοντας φτάσει στο σημείο να δέχονται +90 πόντους σε κάθε ματς. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άλλαξε πράγματα και καταστάσεις σε αυτόν τον τομέα, βοήθησε και η έλευση του πολύτιμου αθλητικού σέντερ, Οκτάβιους Έλις, με τον Ολυμπιακό, μαζί του, να έχει πλέον παθητικό τους 78.7 πόντους. Την καλύτερη άμυνα στην διοργάνωση την έχει ο Ερυθρός Αστέρας με 76.7 πόντους. Σχεδόν την άγγιξε!

Με 57.4% στα δίποντα προχωρά με Μπαρτζώκα

Στην επίθεση, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην τεχνική ηγεσία, ο Ολυμπιακός έχει μέσο όρο 79 πόντους, παρουσιάζοντας εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και από την περιφέρεια. Οι Πειραιώτες στα δίποντα έχουν 57.4% (197/343), όταν συνολικά στο πρωτάθλημα η Εφές είναι πρώτη με 57.1%. Στα τρίποντα, οι "ερυθρόλευκοι" μετρούν 37.1% (85/229), με την τρομερή Αναντολού να είναι και πάλι στην κορυφή με 42.1%.

Δημιουργία: H μπάλα περνά από περισσότερα χέρια

Οι "ερυθρόλευκοι έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα και στο κομμάτι της δημιουργίας. Ο τρόπος ανάπτυξης τους δεν είναι μονότονος και δεν στοχεύουν τόσο στο "ένας εναντίον ενός", όπως συνέβαινε με Μπλατ και Κεμζούρα. Κυκλοφορούν καλύτερα την μπάλα, περνάει από περισσότερα χέρια, υπάρχει μεγαλύτερη υπομονή, κίνηση μακριά από αυτήν, με τους παίκτες του Έλληνα τεχνικού να ψάχνουν τον ελεύθερο συμπαίκτη τους. Υπάρχουν περισσότερες συνεργασίες, έχοντας συμμετοχή σχεδόν όλοι οι παίκτες στο κομμάτι της πάσας, κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός πως ο Ολυμπιακός μοιράζει 18 ασίστ (17.9) ανά παιχνίδι, όταν η Ρεάλ είναι πρώτη σε αυτόν τον τομέα με 19.8. Ψηλά στη στατιστική κατηγορία παρουσιάζεται και στο κομμάτι των ριμπάουντ, καθώς μετράει 34.3, με την ΤΣΣΚΑ να είναι πρώτη στην Ευρωλίγκα με 37.7.

Η στατιστική του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα σε 10 ματς

Επίθεση: 79 πόντοι

Άμυνα: 78.7 πόντοι

Δίποντα: 197/343-57.4%

Τρίποντα: 85/229-37.1%

Ασίστ: 17.9

Ριμπάουντ: 34.3

Τα αποτελέσματα με Μπαρτζώκα

Ολυμπιακός - Άλμπα 86-93
Ολυμπιακός - Μπάγερν 89-72
Ζενίτ - Ολυμπιακός 91-87
Ολυμπιακός - Μπασκόνια 80-70
Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός 94-69
Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ 72-59
Ολυμπιακός - Βιλερμπάν 77-68
Μακάμπι - Ολυμπιακός 71-70
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-78
Εφές - Ολυμπιακός 91-79