Ολυμπιακός: Μαχητές μέχρι... τέλους!

Αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού, όσο πληγώνεται, τόσο συσπειρώνεται. Οι προβλέψεις δεν είναι υπέρ τους, αλλά θα το παλέψουν... μέχρι τέλους. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

Ολυμπιακός: Μαχητές μέχρι... τέλους!

Η επικράτηση του Ολυμπιακού επί της Βιλερμπάν ήταν ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον γιατί αρχίζει να κάνει συνήθεια τη νίκη. Είναι μόλις η δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν που καταφέρνει να μετρήσει δύο σερί «W» στην κανονική διάρκεια της EuroLeague, μετά από εκείνα απέναντι σε Άλμπα (εκτός) και Αρμάνι Μιλάνο (εντός). Από τότε, πήγαινε από την χαρά στη λύπη, κάθε εβδομάδα, με (εκνευριστική) ακρίβεια. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δείχνει σημάδια διάρκειας, σταθερότητας και συνέπειας, αλλά ανέβηκε και στην κατάταξη της διοργάνωσης. Είναι πλέον στην 9η θέση, ισοβαθμώντας μαζί με 3 ομάδες (Χίμκι, Φενέρμπαχτσε, Μιλάνο) με ρεκόρ 11-14.

Δεύτερον, ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα που τονώνει το ηθικό, την ψυχολογία, αλλά και την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Μετά την υπερπροσπάθεια που έκαναν οι λαβωμένοι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παίρνοντας μία επιβλητική νίκη (72-59) απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης αν και έπαιξαν δίχως τους Σπανούλη, Πρίντεζη, Ρότσεστι και Χαραλαμπόπουλο, ήρθε η κατάθεση ψυχής κόντρα στη Βιλερμπάν. Μπορεί ο αντίπαλος να μην έχει την φήμη, την αίγλη, την ποιότητα και την δυναμική της «ρωσικής αρκούδας», αλλά οι Πειραιώτες των... χιλίων προβλημάτων (με τους Πολ-Ρούμπιτ να βγαίνουν νοκ-άουτ λόγω υψηλού πυρετού), έδειχναν «καταδικασμένοι» κόντρα στους Γάλλους. Γιατί παρουσιάστηκαν με ένα ρόστερ-ανάγκης, με μόλις 7 παίκτες από την πρώτη ομάδα, συν δύο βοηθητικούς, τους Ποκουσέφσκι και Νικολαϊδη από την αναπτυξιακή, αλλά και τον τραυματία (και ανέτοιμο) Ρότσεστι, που δηλώθηκε για τυπικούς λόγους. Ούτε... εσωτερικό διπλό δεν μπορούσαν να κάνουν οι "ερυθρόλευκοι", αλλά κατόρθωσαν να απαντήσουν σε μία ακόμη πρόκληση, ξεχειλίζοντας από θέληση, πάθος και αυταπάρνηση, παίζοντας όλοι για έναν και ένας για όλους, όπως άλλωστε αναφέρει και το μότο στα αποδυτήρια της ομάδας.

Όσο πληγώνονται, τόσο περισσότερο συσπειρώνονται

Πρόκειται για μία τεράστια νίκη, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως από το 17' τέθηκε νοκ-άουτ από την αναμέτρηση ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού μέσα στη σεζόν, με τους γηπεδούχους να αναγκάζονται να βγάλουν το ματς με μόλις έναν σέντερ! Άλλες ομάδες ενδεχομένως να είχαν λυγίσει από τις απουσίες αυτών των σημαντικών παικτών, από την κούραση του μικρού ροτέισον, από την έλλειψη εμπειρίας των νέων παικτών, από το γεγονός πως ορισμένοι κλήθηκαν να παίξουν διάφορους ρόλους, όντας έξω από τα... νερά τους. Όχι όμως αυτός ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τους παίκτες του όσο πληγώνονται, τόσο περισσότερο να συσπειρώνονται και να λειτουργούν σαν μία γροθιά. Η προσπάθεια τους θα λέγαμε πως ήταν συγκινητική και για αυτόν τον λόγο σηκώθηκε το ΣΕΦ στο... πόδι στο τέλος του αγώνα, συγχαίροντας τους παίκτες για την μαχητικότητα και την επιμονή τους μέχρι... τέλους.

Τα φάουλ, οι πλέι-μέικερ Πρίντεζης-Παπ και το θράσος του Νικολαϊδη

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι κάπως συγκρατημένος και... μαλακός στην άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο δεκάλεπτο έκανε ένα-δύο φάουλ, με το πρώτο να σημειώνεται στο 8'. Δεν είχε δώσει τέτοια εντολή ο Γιώργος Μπαρτζώκας (όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου), αλλά το ένστικτο συντήρησης των παικτών, βλέποντας πως στο ρόστερ υπήρχαν μόλις 9 παίκτες ώστε να χρησιμοποιηθούν, τους έκαναν να προσέχουν στην άμυνα με το να μην χρεωθούν εύκολα και γρήγορα με φάουλ. Στην πορεία, όμως, οι Πειραιώτες πήγαν στην επαφή, έγιναν πιο σκληροί, πίεσαν περισσότερο πάνω στη μπάλα (κάτι που αποτυπώνεται στα 10 κλεψίματα), κρατώντας μόλις στους 12 και στους 17 πόντους τους Γάλλους σε δεύτερο και τρίτο δεκάλεπτο. Ήρθαν στην πορεία και τα μεγάλα τρίποντα από τους Παπανικολάου και Βεζένκοφ, οι Πειραιώτες πήγαν πρώτα στο +14 (51-37) στο 23' και στο +16 (61-45) στο 29' και από εκεί και έπειτα συνέχισαν να έχουν το προβάδισμα και τον έλεγχο του ρυθμού μέχρι το τέλος. Με την απώλεια του Μιλουτίνοφ και την κούραση των βασικών παικτών, θα ήταν λογικό να επηρεαστεί η απόδοση της ομάδας, δεχόμενη και την πίεση από έναν αθλητικό αντίπαλο, αλλά αυτό δε συνέβη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λοιπόν, το γεγονός πως οι γηπεδούχοι διατήρησαν στο ίδιο επίπεδο την ένταση τους, αλλά και την αποτελεσματικότητα τους, στέλνοντας μήνυμα στον αντίπαλο πως "και τρεις να μείνουμε στο παρκέ, θα χάσετε".

Οκτάψυχοι οι "ερυθρόλευκοι", καθώς με οκτώ υγιείς παίκτες τέλειωσε το ματς και ο καθένας θα λέγαμε έκανε την δική του προσωπική υπέρβαση. Ο Γουέιντ Μπάλντγουϊν σε 31 λεπτά φώναξε "παρών" σε όλους τους τομείς. Έχασε αρκετά σουτ, αλλά τέλειωσε το ματς έχοντας 11 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ, κερδίζοντας 8 φάουλ από τον αντίπαλο. Άπαντες θαύμασαν το αγωνιστικό θράσος, την τόλμη και την θέληση του 17χρονου Αλέξανδρου Νικολαϊδη, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όπου μέτρησε 6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 (!) κλεψίματα. Πήρε... φωτιά το ΣΕΦ στο κλέψιμο που έκανε στο κέντρο του γηπέδου, ολοκληρώνοντας ακολούθως στην εντέλεια την φάση με ένα ώριμο μπάσιμο στον αιφνιδιασμό. Έβαλε μεγάλα σουτ ο Σάσα Βεζένκοφ, παίρνοντας πολλές μάχες στον αέρα (15π, 3/5τρ, 7ρ), ενώ ο Οκτάβιους Έλις έδειξε τα... δόντια του. Πέρα από το εντυπωσιακό κάρφωμα που σημείωσε, μέτρησε 13 πόντους και 5 ριμπάουντ, αποδεικνύοντας (και πάλι) πως είναι παίκτης επιπέδου EuroLeague. Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Παπανικολάου βρέθηκαν για 35 λεπτά στο παρκέ, κάνοντας σχεδόν τα... πάντα. Ανέλαβαν μέχρι και τον ρόλο του πλέι-μέικερ, καθώς μαζί μοίρασαν τις 11 (5 και 6 αντίστοιχα) από τις 17 ασίστ των "ερυθρολεύκων".

Το δύσκολο πρόγραμμα, ο ΜακΚίσικ και ο Μπάικς

Δεν αλλάζουμε την άποψη μας πως οι πιθανότητες πρόκρισης του Ολυμπιακού στην επόμενη φάση είναι ελάχιστες. Καμία αντίρρηση πως η ομάδα έχει αρχίσει να παίζει καλύτερα και να δείχνει ένα βελτιωμένο πρόσωπο, βρίσκοντας και... φάρμακο στην άμυνα. Από το +90 που δεχόταν στα μετόπισθεν σχεδόν σε κάθε ματς, πλέον δεν δέχεται ούτε 70 πόντους. Όμως, έχει μπροστά της ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα, απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους που έχουν κίνητρο.

Ακολουθεί η Μακάμπι στο Τελ Αβίβ, με την ισχυρή έδρα, η οποία διεκδικεί το πλεονέκτημα έδρας. Στη συνέχεια υπάρχει το "αιώνιο" ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό, με τις όποιες ιδιαιτερότητες. Ακολούθως θα πάει να παίξει στην Πόλη κόντρα στην καλύτερη ομάδα (Εφές) της διοργάνωσης, μετά στο Μιλάνο με την Αρμάνι που είναι στην ίδια μοίρα με τους Πειραιώτες, ενώ μετά θα υποδεχθεί στο ΣΕΦ την Ρεάλ. Θα ακολουθήσουν παιχνίδια με Ερυθρό Αστέρα (εντός) και Χίμκι (εκτός), ταξίδι στη Τουρκία κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, ενώ τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα. Οι "ερυθρόλευκοι" είναι αουτσάιντερ και θα πρέπει να πάνε κόντρα στα προγνωστικά και τις προβλέψεις. Βέβαια, στο πρόσφατο ένδοξο παρελθόν, κάθε φορά που σημείωναν επιτυχίες, ήταν περίπου σε αυτή την θέση. Για να δούμε...

Το ευτύχημα για τον Ολυμπιακό είναι το γεγονός πως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ γλίτωσε τα χειρότερα και ο Σέρβος σέντερ δεν θα αργήσει να επιστρέψει. Με την άρση του ban (αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα) θα μπουν στην εξίσωση και οι Σακίλ ΜακΚίσικ και Ντουάιτ Μπάικς και για να δούμε το κατά πόσο αυτοί οι νέοι παράγοντες στο ρόστερ της ομάδας, καταφέρουν να δώσουν την επιθυμητή ώθηση στους "ερυθρόλευκους". Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει εξαιρετική άποψη για τον ΜακΚίσικ και θα τον δούμε να παίζει τόσο στο "2", όσο και στο "3".