Ας θυσιαστεί η χρονιά για την αναγέννηση

Ο Ολυμπιακός έχει μπει στη νέα εποχή του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά για να προχωρήσει, θα πρέπει να αποβάλλει πρώτα τις κακές φετινές συνήθειες του. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ας θυσιαστεί η χρονιά για την αναγέννηση

Ακόμη μία ήττα εκτός προγράμματος ήττα για τον Ολυμπιακό και μάλιστα ξανά στο ΣΕΦ, όπως εκείνη απέναντι στην (τελευταία) Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Υπάρχουν και άλλες όμως. Όπως αυτή στη Γαλλία από την Βιλερμπάν, από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, αλλά και από την Μπάγερν στο Μόναχο, η οποία έρχεται στο Φάληρο την Παρασκευή.

Ακόμη μία φορά που ο Ολυμπιακός αδυνατεί να έχει διάρκεια και να διαχειριστεί μία νίκη, ένα μεγάλο αποτέλεσμα φέτος. Πήρε το "διπλό" επί της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα και ακολούθως γνώρισε τις συντριβές στο ΣΕΦ από Μακάμπι και Εφές. Νίκησε την Αρμάνι και ακολούθως μέτρησε πέντε ήττες σε έξι ματς. "Άλωσε" την Βαλένθια την προηγούμενη εβδομάδα, εμφάνισε αγωνιστική ανάταση και τώρα απέναντι στην υποδεέστερη Άλμπα (την οποία είχε κερδίσει στο Βερολίνο) γνώρισε νέα... γκέλα.

Ολυμπιακός - Άλμπα 86-93. Μπαρτζώκας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος, όλες οι μεγάλες ομάδες κάνουν κοιλιά»

Και πως να κερδίσεις, βέβαια, με τέτοια αποκαρδιωτική αμυντική λειτουργία; Με 93 πόντους παθητικό στο ΣΕΦ από την Άλμπα! Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες με τον Ολυμπιακό, καθώς διαθέτει μία από τις χειρότερες άμυνες της διοργάνωσης. Του έβαλε 91 η Βαλένθια, 96 η Φενέρμπαχτσε, 90 η Μπαρτσελόνα, 88 ο Ερυθρός Αστέρας, 98 η Χίμκι, 93 η Ρεάλ, 99 ο Παναθηναϊκός. Με τέτοια άμυνα, δεν πας πουθενά! Αυτές τις κακές φετινές του συνήθειες θα πρέπει να αλλάξει ο Ολυμπιακός για να βρει, τουλάχιστον, τον δρόμο του μέσα στην σεζόν, γιατί αυτή την στιγμή... πελαγοδρομεί.

Το πανόραμα της Euroleague: O Oλυμπιακός στην 14η θέση, στην 3η η Μακάμπι! (βαθμολογία)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είναι... μάγος, ούτε μπορεί να κάνει θαύματα μέσα σε λίγες μέρες, με ένα ρόστερ που δεν είναι και δικό του. Ο Ολυμπιακός, πάντως, δεν έπαιξε άσχημα. Αν ρίξετε μία ματιά στην στατιστική, στην επίθεση τα πήγε εξαιρετικά. Έκανε το παιχνίδι του. Είχε 74.4% στα δίποντα (29/39) και τέλειωσε το ματς έχοντας 25 ασίστ. Το πρόβλημα, όμως, είναι τα κενά και οι αδυναμίες στην άμυνα. Δέχτηκε 93 πόντους, τους 31 στη δεύτερη περίοδο και 25 στην κρίσιμη τελευταία. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς και το περιφερειακό σουτ. Πήραν... φωτιά οι Γερμανοί με 13/23 (56.5%), σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που μέτρησαν 5/18 (27.8%). Δεν βρήκαν και ποτέ γιατρειά στο... φαρμακερό σουτ του Έρικσον που έκανε την "ζημιά" με 22 πόντους και 6/9 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα.

Oλυμπιακός-Άλμπα 86-93: Κλώτσησε την ευκαιρία, απομακρύνθηκε η οκτάδα !

Ύστερα από αυτή την ήττα, κακά τα ψέμματα, οι ελπίδες πρόκρισης του Ολυμπιακού στα προημιτελικά ελαχιστοποιούνται. Οι Πειραιώτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Για να ρεφάρουν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλες νίκες και σε "διπλά", αλλά το υπάρχον ρόστερ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για ανατροπή των δεδομένων. Θα μπορέσει να κάνει το "4 στα 4" τώρα; Με Μπάγερν εντός, με Ζενίτ εκτός, με Μπασκόνια στο ΣΕΦ και με Ζαλγκίρις στο Κάουνας; Κάποτε ναι, τώρα, πολύ δύσκολο...

Κρίμα και για την κατάθεση ψυχής από τους "Διόσκουρους" του Ολυμπιακού.
Έκαναν κατάθεση ψυχής. Ο Σπανούλης έδωσε τα... ρέστα του, με 14 πλοντους και 9 ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής, βγάζοντας ενέργεια 20χρονου στο παρκέ. Έκανε σχεδόν τα πάντα ο φιλότιμος Πρίντεζης, με 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Αξίζει συγχαρητήρια η προσπάθεια του Μιλουτίνοφ, ο οποίος αν και με ένα πόδι το πάλεψε (15 πόντοι, 6 ριμπάουντ), ενώ και ο Κόνιαρης έδειξε το αγωνιστικό του θράσος (11 πόντοι, 3/4 τρίποντα). Δυστυχώς δεν υπήρξαν άξιοι συμπαραστάτες από πίσω, για να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Ολυμπιακός - Άλμπα: Αποθεώθηκε ο Μπαρτζώκας - «Γιώργο, ψυχάρα, Ολυμπιακάρα» (vids)

Ας θυσιαστεί όμως η φετινή σεζόν, αν είναι να υπάρξει αγωνιστική αναγέννηση και ανάταση στην επόμενη. Εκεί ήταν ο προβληματισμός και το άγχος. Η έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα δείχνει πως υπάρχει πλάνο, όραμα και μέλλον για κάτι καλύτερο στο μεγάλο λιμάνι. Τουλάχιστον για την ερχόμενη αγωνιστική χρονιά.