Ολυμπιακός: Η απάντηση των Αγγελόπουλων και ο Μπαρτζώκας που άλλαξε

Οι Αγγελόπουλοι που φώναξαν «παρών» με την αλλαγή προπονητή, αλλά και η επιστροφή του διαφορετικού Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, που είναι το πεπρωμένο του. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Η απάντηση των Αγγελόπουλων και ο Μπαρτζώκας που άλλαξε

Τις τελευταίες εβδομάδες τονίζαμε πως οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος θα έπρεπε είτε με λόγια είτε (κυρίως) με πράξεις, να φωνάξουν "παρών". Τόσο για να δείξουν πως υπάρχει όραμα και μέλλον στην ομάδα του Ολυμπιακού, όσο και πως η τρέχουσα σεζόν δεν έχει εγκαταλειφθεί. Η συμφωνία με τον προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα για τα επόμενα 2,5 χρόνια, ήταν η μεγάλη απάντηση των προέδρων της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Απέδειξαν έμπρακτα πως συνεχίζουν να υπάρχουν φιλοδοξίες για το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς, αλλά κυρίως πως έχουν όνειρα και στόχους για το «αύριο» της ομάδας. Κίνηση όχι μόνο εντυπωσιασμού, αλλά και ουσίας.

Το ζητούμενο για τον Έλληνα τεχνικό, σε πρώτο βαθμό, είναι να συμμαζέψει τους "ερυθρόλευκους", να βελτιώσει πράγματα και καταστάσεις σε αγωνιστικό επίπεδο και να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες των Πειραιωτών για την πρόκριση στα προημιτελικά. Έτσι θα γνωρίσει και καλύτερα το υπάρχον ρόστερ, με σκοπό το ερχόμενο καλοκαίρι να στήσει και να φτιάξει την ομάδα του Ολυμπιακού όπως ξέρει, θέλει και επιθυμεί, ώστε οι "ερυθρόλευκοι" να επιστρέψουν στην Ευρώπη (και ενδεχόμενος και στο εγχώριο πρωτάθλημα) έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ασχέτως την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για την αξία του 55χρονου κόουτς, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το... μάτι, το ένστικτο, αλλά και την γνώση που έχει στην αγορά. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στον Έλληνα μπασκετμπολίστα, είναι δεδομένο πως θα επιχειρήσει να ενισχύσει το γηγενές στοιχείο στην ομάδα και υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη πως θα προχωρήσει σε εύστοχες μεταγραφές ξένων παικτών, οι οποίοι θα είναι και value for money. Ας μην ξεχνάμε πως εκείνος έφερε (και ανακάλυψε) στο μεγάλο λιμάνι τους Μπράιαν Ντάνστον, Ματ Λοτζέσκι και Οθέλο Χάντερ, οι οποίοι διέπρεψαν στον Ολυμπιακό και στην Ευρώπη. Ανάλογα λειτούργησε σε Μαρούσι (Τζαμόν Λούκας-Γκόρντον), Πανιώνιο (Τζον Ντίμπλερ), Κουμπάν (Κρις Σίνγκλετον), Χίμκι (Άντονι Γκιλ, Τόμας Ρόμπινσον).

Δεν είναι... μάγος, δεν είναι μεσσίας, δεν είναι αλάνθαστος, και όπως είχε επιτυχίες στην καριέρα του, έτσι είχε και αποτυχίες. Αναμφισβήτητα, όμως, πρόκειται για έναν εξαιρετικό προπονητή, υψηλού επιπέδου, εγνωσμένης αξίας, με γνώσεις και προσωπικότητα, ο οποίος φυσικά ξέρει (από την καλή και την ανάποδη) το τι σημαίνει Ολυμπιακός.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, βέβαια, άλλαξε, δεν είναι ο ίδιος προπονητής που ήρθε στο μεγάλο λιμάνι το καλοκαίρι του 2012 από τον Πανιώνιο, όπως δεν είναι και στο ίδιο επίπεδο η ομάδα του Πειραιά με τότε. Όπως τόνισε και ο ίδιος στις πρόσφατες του δηλώσεις ως προπονητής του Ολυμπιακού, «τότε ήταν πιο δύσκολα, καθώς η ομάδα ήταν πρωταθλήτρια σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ τώρα μάχεται για την πρόκριση στα πλέι-οφς». Δεν είχε άδικο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως το δύσκολο δεν είναι το να φτάσεις στη κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί, και ο Έλληνας κόουτς το έκανε πράξη με αξιομνημόνευτο τρόπο στο Final Four του Λονδίνου. Οδηγώντας τους "ερυθρόλευκους" στο back-to-back πρωτάθλημα Ευρώπης, με τους Πειραιώτες να παίζουν ολοκληρωτικό μπάσκετ. Ισοπέδωσαν στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έκαναν... σκόνη και θρύψαλα την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό. Όμως, δεν υπάρχει λόγος (αλλά και χρόνος) για... παρελθοντολαγνία. Το θέμα είναι το σήμερα, το "αύριο" της ομάδας.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, λοιπόν, άλλαξε. Δεν είναι ο ίδιος προπονητής με το πρώτο του πέρασμα στον Ολυμπιακό. Στην πρόσφατη Media Day στο ΣΕΦ ενόψει Άλμπα, παρουσιάστηκε περισσότερο ρεαλιστής, υποψιασμένος και κυνικός, τονίζοντας πως η απόφαση της επιστροφής του ήταν καθαρά επαγγελματική και όχι συναισθηματική. Βλέπετε, έζησε το υπέροχο παραμύθι του στο μεγάλο λιμάνι, κερδίζοντας τον τίτλο με την ομάδα που υποστήριζε από μικρό παιδί, δεχόμενος στη συνέχεια εκρήξεις λατρείας και διθυραμβικά σχόλια. Στη πορεία, όμως, βίωσε και την άλλη όψη του νομίσματος, της αμφισβήτησης και της απαξίωσης. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε επεσήμανε πως είναι προετοιμασμένος για να δεχτεί (και πάλι) ακραία αντιμετώπιση. Πότε του ύψους, πότε του βάθους. Σε κάθε είδους επανασύνδεση άλλωστε ξέρεις τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις.

Τώρα, λοιπόν, είναι πανέτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, όπως και παρουσιάζεται καλύτερος σε αρκετούς τομείς. Ξεκάθαρα πιο έμπειρος, πιο σοφός και σίγουρα περισσότερο εξελιγμένος προπονητικά. Έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν, γιατί έχει διακριθεί με τους Πειραιώτες, έχει πάει Final Four με την «μικρή» Κουμπάν και έχει περάσει από τον κολοσσό που λέγεται Μπαρτσελόνα, γνωρίζοντας διακρίσεις στην Ευρώπη. Φαίνεται λιγότερο αγχώδης, είναι αρκετά πιο ήρεμος και αναμφισβήτητα έχει σκληραγωγηθεί ακόμη περισσότερο στο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας. Επέλεξε εκείνος το προπονητικό του τιμ, τους ανθρώπους που εμπιστεύεται και δεν του πρόσθεσαν κανέναν που δεν θα ήθελε. Ακόμη και προς τους εκπροσώπους του Τύπου, παρουσιάστηκε περισσότερο προσεκτικός (αν και όπως πάντα ετοιμόλογος) και λιγότερο αυθόρμητος, παραμένοντας, βέβαια, πάντα ευγενής και σεμνός. Την εικόνα του απέναντι στα ΜΜΕ ξέρει να την διαχειρίζεται περισσότερο έξυπνα και δεν αφήνει τον εαυτό του να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

O Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο από το μεγάλο λιμάνι, αλλά ήρθε με έναν πολύ καλύτερο, έχοντας το κεφάλι ψηλά, τα κλειδιά της ομάδας στα χέρια του, αλλά και με μία μεγάλη πρόκληση: να την επαναφέρει σε κατάσταση πρωταθλητισμού και όχι κομπάρσου. O Ολυμπιακός, άλλωστε, ήταν και είναι το πεπρωμένο του.