Η αγωνία είναι για το μέλλον του Ολυμπιακού

Ακόμη και αν η χρονιά θυσιαστεί, ας θυσιαστεί, αν είναι να υπάρξει  ανάκαμψη στην επόμενη. Οι Αγγελόπουλοι έφτιαξαν την ομάδα της δεκαετίας που πέρασε. Ποιο είναι όμως το όραμα για την επόμενη;

Η αγωνία είναι για το μέλλον του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε καθοδική πορεία, η σεζόν δείχνει να θυσιάζεται, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι το ποιο θα είναι το «αύριο» των "ερυθρολεύκων" στη νέα δεκαετία που ξημέρωσε. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, είναι οι άνθρωποι που αναγέννησαν τον Ολυμπιακό στην δεκαετία που μας πέρασε, επαναφέροντας τους "ερυθρόλευκους" στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη με εντυπωσιακό τρόπο. Οι πρόεδροι των Πειραιωτών έκαναν τεράστιες επενδύσεις, με αποκορύφωμα την καθοριστικής σημασίας μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη το καλοκαίρι του 2010, μία κίνηση που άλλαξε το ρου της ιστορίας στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ξόδεψαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, λειτούργησαν με γνώμονα την αγάπη τους για τον σύλλογο και δημιούργησαν μία αξιοζήλευτη ομάδα, η οποία κέρδισε την εκτίμηση, την αναγνώριση και τον σεβασμό από φίλους και εχθρούς. Επένδυσαν με επιτυχία στο ελληνικό στοιχείο, μαζεύοντας τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην χώρα μας και είναι σημαντικό πως έχοντας για εκείνους πρωταγωνιστές, κατέκτησαν την EuroLeague δύο σερί σεζόν. Στον τελικό της Πόλης το 2012, οι 22χρονοι τότε Σλούκας, Μάντζαρης και Παπανικολάου έκαναν την διαφορά, με μπροστάρηδες τους Σπανούλη και Πρίντεζη. Έχοντας φυσικά και για συμπαραστάτες εξαιρετικούς ξένους, έχοντας κάνει εύστοχες επιλογές. Μπασκετμπολίστες που ακολούθως διέπρεψαν και με τις επόμενες ομάδες τους, με τον Ολυμπιακό να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τον κάθε παίκτη.

Οι Αγγελόπουλοι δημιούργησαν την πιο πετυχημένη ομάδα της δεκαετίας, έχοντας συμμετάσχει σε πέντε τελικούς EuroLeague, όσο κανένα άλλο κλαμπ. Έκαναν το ΣΕΦ να γεμίσει και πάλι, καθώς ο φίλαθλος κόσμος του Ολυμπιακού "ζεστάθηκε" ξανά με την ομάδα μπάσκετ του συλλόγου, ζώντας μαζί της δυνατές, συγκλονιστικές και ιστορικές στιγμές. Άνθρωποι με ήθος και με ευπρέπεια, οι οποίοι έφτασαν στην κορυφή με καθαρό και κρυστάλλινο τρόπο, μένοντας μακριά από το παρασκήνιο. Οι Πειραιώτες είχαν και έχουν τους προέδρους που τους αξίζουν.

Ποιο είναι το πλάνο, το όραμα, ο στόχος;

Το θέμα, όμως, είναι η επόμενη μέρα του Ολυμπιακού, το αύριο της ομάδας, το μέλλον της, σε αυτή την νέα δεκαετία που ξημέρωσε. Ποιο είναι το πλάνο, το όραμα, ο στόχος, η προοπτική για τη νέα εποχή; Yπάρχει γενικά μία σιωπή, που δημιουργεί προβληματισμούς και απορίες. Θα επανέλθει η ομαλότητα στο τμήμα μπάσκετ; Θα γίνουν μεταλύτερες επενδύσεις ώστε να ανακάμψει; Θα αγωνιστεί η ομάδα στην Α1 εφόσον πάρει την άνοδο η αναπτυξιακή; Είναι μερικά από τα ερωτήματα.

Υπάρχει βέβαια και το σήμερα και οι Πειραιώτες, πλέον, κινδυνεύουν σοβαρά να μείνουν εκτός προημιτελικών στην EuroLeague για δεύτερη σερί σεζόν! Στο ενδεχόμενο που αυτό γίνει πράξη, θα πρόκειται για ένα γεγονός που θα πληγώσει το πρεστίζ και το προφίλ της, αλλά και που θα επιβεβαιώσει την καθοδική της πορεία. Και το 2016 είχε μείνει εκτός οκτάδας η ομάδα, αλλά το 2017 αντέδρασε με εντυπωσιακό τρόπο, επιστρέφοντας στον τελικό της Ευρωλίγκας. Ήταν μία κακή παρένθεση. Τώρα όμως;

Ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή, ύστερα από 17 αγωνιστικές, έχει ρεκόρ 6-11. Ένας αριθμός που δεν συνάδει με την ποιότητα, την δυναμική και την λαμπρή ιστορίας της ομάδας στην διοργάνωση. Είναι κρίμα αυτός ο "γίγαντας" του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον οποίο έτρεμε ο κάθε αντίπαλος στον διάβα του, να εξελιχθεί σε... σάκο του μποξ. Και το λέμε αυτό, διότι στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις του αριθμεί πέντε ήττες. Μόνο μία φορά επικράτησε και αυτή με το... στανιό, στην παράταση, απέναντι στην Χίμκι.

Ας μην βλέπουμε το δέντρο, αλλά το δάσος

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, προφανώς και βλέπουν την καθοδική πορεία της ομάδας, και η αλήθεια είναι πως μέσα στην σεζόν, έχουν κάνει διορθωτικές κινήσεις, προσπαθώντας να την ενισχύσουν. Έδωσαν τέλος στη συνεργασία τους με τον Ντέιβιντ Μπλατ, άλλαξαν και έφεραν παίκτες, και ενδεχομένως η σεζόν στο τέλος να... σωθεί. Μέχρι στιγμής πάντως, δύσκολο.

Τα έκανε και... μαντάρα ο Αμερικανός κόουτς. Προσπάθησε να φτιάξει έναν περισσότερο USA Ολυμπιακό, αλλά το πείραμα του απέτυχε. Μείωσε και σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ (πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Ολυμπιακός ώστε να φτάσει στην κορυφή) και τώρα οι Πειραιώτες θα επιχειρήσουν να το ενισχύσουν και πάλι. Χειρίστηκε και λάθος το μπάτζετ. Δεν ήταν και από τα μεγαλύτερα, αλλά δεν ήταν και μικρό. Η ομάδα "διψούσε" για πρωτοκλασάτο γκαρντ, εκεί θα έπρεπε να δοθούν τα περισσότερα χρήματα και τελικά το ρόστερ γέμισε με φόργουορντ. Στελεχώθηκε ανορθόδοξα και η ομάδα το πληρώνει στην πράξη. Το καλύτερο θα ήταν να είχαν λήξει την συνεργασία τους μαζί του από το περασμένο καλοκαίρι και όχι ξαφνικά στις αρχές Οκτώβρη. Τι να κάνει ο Κεστούτις Κεμζούρα; Δεν είναι και... μάγος.

Ακόμη όμως και αν αυτή η χρονιά θυσιαστεί, ας θυσιαστεί, αν είναι να υπάρξει αγωνιστική ανάκαμψη στην επόμενη. Το ζητούμενο είναι να μιλήσουν κάποια στιγμή οι πρόεδροι, εξηγώντας το πλάνο που έχουν για την ομάδα του μέλλοντος, της νέας εποχής. Ας μην βλέπουμε το δέντρο, αλλά το δάσος. Το άγχος, ο προβληματισμός, η αγωνία του κόσμου, δεν είναι τόσο για την φετινή σεζόν, όσο για την δεκαετία που ξημέρωσε.