Μάλκοβιτς και Τσόβιτς κατά Μπερτομέου

Επίθεση κατά του Τζόρντι Μπερτομέου, εξαπέλυσαν οι Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και Νεμπόισα Τσόβιτς για τη στάση του προς τα εθνικά πρωταθλήματα. 

Μάλκοβιτς και Τσόβιτς κατά Μπερτομέου

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, σε τηλεοπτική του παρουσία έκανε «επίθεση» στον Πρόεδρο της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, για την αδιαφορία που δείχνει η διοργάνωση για τα εθνικά πρωταθλήματα.

Αναλυτικά δήλωσε:

«Ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτιζάν παίζουν με 7-8 ξένους παίκτες. Θα ήθελα πολύ να δω μία από αυτές τις ομάδες να κατακτούν τον τίτλο στην ABA League, αλλά τι θα γίνει μετά; Δε θα παίξουν στην Ευρωλίγκα.

Άρα, για ποιο λόγο παίζουμε; Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που σκέφτεται η Ευρωλίγκα. Όταν μίλησα με τον Τζόρντι Μπερτομέου, του είπα ότι είναι αδύνατον αυτή η περιοχή να μη δώσει μία ομάδα στην Ευρωλίγκα.

Αλλά προφανώς η δύναμη του χρήματος υπερισχύει. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι από την Αγία Πετρούπολη. Πιστεύω ότι ο πρωταθλητής της ΑΒΑ δε θα παίζει πια στην Ευρωλίγκα. Αλλά ακόμα κι αν παίξουμε, θα έχουμε πολλούς Αμερικάνους παίκτες και δε θα υπάρχει κανένα όφελος για το δικό μας μπάσκετ.

Τα πάντα έχουν να κάνουν με χρήματα. Η Ευρωλίγκα έτσι όπως έχει γίνει, βασίζεται μόνο στα χρήματα. Αλλά όταν η Λίβερπουλ, που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λίγκ, πήρε 300εκ., η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έχουν μεγάλη χασούρα. Τι συζητάμε;»

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα, Νεμπόισα Τσόβιτς κατηγόρησε και εκείνος τον Μπερτομέου για αδιαφορία προς τα εθνικά πρωταθλήματα, για την απόφαση του να εξασφαλίσει σε 16 ομάδες κλειστό συμβόλαιο και να μην συμπεριλάβει στα δύο που περισσεύουν την Αδριατική Λίγκα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Ο βασικός στόχος μας παραμένει η ABA League. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει ακόμα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την επιλογή που θα γίνει από την Ευρωλίγκα κι αν η ΑΒΑ θα είναι μέσα στις ομάδες του επόμενου φορμάτ. Το ερώτημα είναι: Σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε όντως την ABA League;

Με δεδομένες τις εξαγγελίες του Τζόρντι Μπερτομέου για την μορφή της Ευρωλίγκας τα επόμενα χρόνια και ποιο είναι το concept της περαιτερω εξέλιξης, απορώ: Υπάρχει λόγο να διατηρούμε την ABA League; Η Σερβία τουλάχιστον δεν τη χρειάζεται, από τη στιγμή που είναι η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να κάνει το δικό της πρωτάθλημα», τόνισε ο Τσόβιτς και πρόσθεσε:

«Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο προφανές είναι το γεγονός ότι ο Τζόρντι Μπερτομέου αδιαφορεί κάθε μέρα περισσότερα για τα εγχώρια πρωταθλήματα. Το ερώτημα είναι, αν τώρα που τα μπάτζετ μεγαλώνει, θα μεγαλώσει αντίστοιχα και το μπάτζετ της Ευρωλίγκας;

Οι ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να κερδίζουν χρήματα. Αυτή τη στιγμή έχουν πενιχρά έσοδα. Μία νίκη στο ποδόσφαιρο προσφέρει 2.7εκ ευρώ, ενώ στην Ευρωλίγκα 37 χιλιάδες.

Ασφαλώς και όπως καταλαβαίνουν όλοι, προσπαθούμε να φέρουμε το σύστημα του ΝΒΑ στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Το μπάτζετ της Ευρωλίγκας αυτή τη στιγμή είναι 65εκ. και με την IMG παρούσα θα έπρεπε να είναι 95εκ. Αλλά αν υπολογίζεις τα μπάτζετ όλων των ομάδων της Ευρωλίγκας, είναι περισσότερα από 500εκ τη σεζόν.

Στην ΟΥΕΦΑ έχουν ένα μπάτζετ 7 δις! Πρέπει να κάνουμε τη διοργάνωση πιο επικερδή. Κατά τη γνώμη μου το concept της Ευρωλίγκας δεν είναι καλό, αλλά εμείς είμαστε πολύ μικροί για να παλέψουμε για αυτό. ‘Η, ίσως προσωπικά να είμαι πολύ μεγάλος για να το παλέψω.

Τα σπορ έχουν αλλάξει πολύ. Όλοι κοιτάζουν το κέρδος πια. Δεν υπάρχει συναισθηματισμός. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Σε ό,τι αφορά σε εμάς, κοιτάξτε τους αριθμούς: Αν κάνουμε 12 με 15 νίκες, θα πάρουμε 37 χιλιάδες για κάθε μία από αυτές. Προσθέστε και 200 χιλιάδες από τα τηλεοπτικά.

Δε θέλουμε να παίζουμε στην Ευρωλίγκα μόνο για τα χρήματα. Θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε σταθερότητα. Εμείς έχουμε ένα μέσο όρο μπάτζετ γύρω στα 6.5εκ. ευρώ. Το 25% από αυτά προέρχονται από την κυβέρνηση».