Το Ολυμπιακό αγαπόμετρο

Σπαράζει η καρδιά μας φέτος με αυτά που βλέπουμε στον Ολυμπιακό. Μια ομάδα ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. 

Το Ολυμπιακό αγαπόμετρο

Ένας σύλλογος που την Τετάρτη το βράδυ έχει τους οπαδούς του στα ουράνια και δύο μέρες μετά τους ρίχνει στα τάρταρα...

Η άσχημη εικόνα του Ολυμπιακού με την Μακάμπι επανέφερε όλες τις αγωνιστικές αδυναμίες της ομάδας στο προσκήνιο και πλέον ήρθε ο καιρός στο λιμάνι να βάλουν το κεφάλι κάτω και να δουλέψουν σε αγωνιστικό αλλά και σε πνευματικό επίπεδο...

Ένα στοίχημα είναι η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες ζέσταναν τους οπαδούς στη Μόσχα με το μεγάλο διπλό επί της ΤΣΣΚΑ, όμως χθες το βράδυ τους βύθισαν ξανά στο σκοτάδι και την απόγνωση, γνωρίζοντας τη συντριβή στο ΣΕΦ από τη Μακάμπι.

Τέτοιες βραδιές τις περιμέναμε στο ΣΕΦ. Νύχτες που οι οπαδοί θα φεύγουν με ένα τεράστιο «γιατί» στα χείλη τους και οι αντίπαλες ομάδες με το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Ο Ολυμπιακός φέτος με τον τρόπο που χτίστηκε και με τις παραμέτρους που έχουν δημιουργηθεί από την απουσία του από το ελληνικό πρωτάθλημα, ήταν βέβαιο ότι φέτος θα μπερδέψει πολύ τόσο το κοινό του, όσο και τους αντιπάλους του.

Χθες η ομάδα έμεινε από ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο και μόλις η Μακάμπι γύρισε σωστά την μπάλα, κατάφερε να αφήσει χιλιόμετρα πίσω τους παίκτες του Κεμζούρα. Απουσίαζε το νεύρο και η σπιρτάδα που είδαμε στη Μόσχα, το πάθος που επέδειξαν την προηγούμενη Τετάρτη οι Αμερικάνοι, αλλά και το σωστό επιθετικό πλάνο που θα έβαζε δύσκολα στην άμυνα της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ας μη σταθούμε όμως στα αγωνιστικά προβλήματα του Ολυμπιακού. Αυτά, λίγο πολύ είναι γνωστά. Οι Πειραιώτες ξέρουν τι πρέπει να διορθώσουν προκειμένου να φανούν στο μέλλον ανταγωνιστικοί. Αυτό που πρέπει να μας δώσει τροφή για σκέψη είναι ότι την περασμένη σεζόν οι πρόεδροι του Ολυμπιακού αποφάσισαν να απέχει η ομάδα από τις ελληνικές διοργανώσεις μέχρι να «καθαρίσει» το πρωτάθλημα από το σύστημα που το έχει ρίξει στον βούρκο.

Κι όμως τις τελευταίες μέρες ο Ολυμπιακός ενώ είχε ένα σπουδαίο ματς να δώσει και να νικήσει προκειμένου να έχει νόημα το διπλό της Μόσχας, η ΚΑΕ ασχολήθηκε με μια δικαστική υπόθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος στο λιμάνι του Πειραιά να αποσπώνται από θέματα που αφορούν τον αιώνιο αντίπαλο. Περισσότερο αποπροσανατολίζεται η ομάδα με τέτοιες ενέργειες, παρά βοηθείται, αν και σίγουρα η ήττα από την Μακάμπι δεν είναι προϊόν αυτής της ενέργειας αλλά αγωνιστικής αδυναμίας. Δεν υπήρχε όμως κανένας λόγος να βγουν να πανηγυρίσουν στην ΚΑΕ για μια πρωτόδικη απόφαση εναντίον ενός δημοσίου προσώπου που στην τελική αν και διοικεί τον Παναθηναϊκό, δεν έχει κάποιο αξίωμα στον σύλλογο.

Ας κοιτάξει πρώτα την καμπούρα του ο Ολυμπιακός, ας στρώσει τα αγωνιστικά του προβλήματα και μετά μπορεί να στρέψει η διοίκηση και αλλού το ενδιαφέρον της. Μέχρι τότε, ας σοβαρευτούν όλοι. Κακό δεν κάνει.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Από τη διοίκηση μέχρι και τον τελευταίο οπαδό της ομάδας, άπαντες θα πρέπει να αναρωτηθούν πως μπορούν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να γίνει φυσιολογικός σύλλογος με σταθερότητα και όχι να κρίνουν και να κράζουν όποτε κάτι δεν τους αρέσει.

Η διοίκηση θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιο από τα λάθη της έχει στοιχίσει περισσότερο στην ομάδα και να το διορθώσει αμέσως. Δεν πρέπει να χάσει μόνη της τον αγώνα που άρχισε πέρυσι και όσο στην ΚΑΕ ασχολούνται με πράγματα που στην τελική δεν τους αγγίζουν κιόλας, χάνουν το δάσος.

Οι παίκτες, ειδικά οι έμπειροι θα πρέπει να βγουν τώρα μπροστά και να σκεφτούν πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν περισσότερο τον σύλλογο να αναστηθεί. Η εικόνα της ομάδας δεν είναι σοβαρή. Δε γίνεται να κερδίζεις την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην έδρα της και δύο μετά να γνωρίζεις μια από τις μεγαλύτερες ήττες της ιστορίας σου από μια ασταθή τα τελευταία χρόνια ομάδα η οποία ναι μεν φέτος δείχνει ικανή να φτάσει στο Final Four, όμως αυτό είναι ακόμα νωρίς για να φανεί αφού δε φτάνουν μόνο κάποιες νίκες, αλλά μια σταθερή πορεία. Κάποιοι από αυτούς που είναι στο ρόστερ έχουν τεράστιες παραστάσεις από παιχνίδια της Euroleague και οφείλουν να δείξουν τώρα τον χαρακτήρα τους με ότι αυτό σημαίνει. Είτε μέσα από το παρκέ, είτε από τον πάγκο.

Οι οπαδοί θα πρέπει να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο τον Ολυμπιακό. Ναι, οι πίκρες που έχουν πάρει τον τελευταίο μισό χρόνο είναι πολλές και μεγάλες. Συμφωνούμε ότι πολλοί έχουν ξενερώσει με διάφορες καταστάσεις, είτε αυτές είναι η αποχή από την Basket League, είτε το γεγονός ότι η ομάδα έχει χάσει ποιοτικούς παίκτες. Όμως η πραγματική αγάπη μετριέται στα δύσκολα. Εκεί πρέπει να αφήνουμε πίσω το εγώ μας και να κοιτάζουμε πως θα συνεφέρουμε αυτόν που αγαπάμε. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον στηρίξουμε και πατήσει ξανά στα πόδια του. Στον Πειραιά λοιπόν ήρθε η ώρα μόνο για φωνή και τραγούδι και όχι για κακόβουλη κριτική.

Ο Ολυμπιακός περνάει δύσκολες μέρες. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να έρθουν καλύτερες. Η διοίκηση δείχνει διάθεση να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Την ίδια διάθεση θα πρέπει να επιδείξουν όλοι όσοι περιστρέφονται γύρω από τον οργανισμό προκειμένου να σταθούν δίπλα του και να τον κάνουν ξανά μεγάλο.

Από τον πρώτο, μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που περιμένει να έρθει η Παρασκευή για να δει αυτή την ομάδα, όλοι θα πρέπει τώρα να σκεφτούν πως ότι λένε κι ότι πράττουν, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα να μάθει ο Ολυμπιακός από τα λάθη του και όχι να τα αφήσει να τον «σκοτώσουν».

Η σεζόν έχει πολύ δρόμο ακόμα. Με την εικόνα που έχουμε από τους «ερυθρόλευκους» τα πλέι οφς θα είναι επιτυχία. Όμως το φετινό πρωτάθλημα είναι δύσκολο και απρόβλεπτο. Την ώρα που εμείς στην Ελλάδα γκρινιάζουμε για τον Ολυμπιακό, η Φενέρ έχει μόλος μια νίκη σε πέντε αγώνες. Με ρόστερ τριπλάσιο και μεταγραφές τύπου Ντε Κολό το καλοκαίρι. Εκεί λογικά οι οπαδοί θα έπρεπε να τα έχουν ισοπεδώσει όλα. Οπότε, πριν το κάνουμε εμείς είναι καλύτερα να περιμένουμε. Αν υπάρξει σοβαρότητα στη συνέχεια τίποτα δεν αποκλείεται. Αρκεί να βάλει ο καθένας το ολυμπιακόμετρό του στην άκρη και να δώσει στην ομάδα μόνο θετική ενέργεια. Ίσως αυτό να είναι τελικά ότι χρειάζεται ο σύλλογος για να επανέλθει στην κανονικότητά του.