Ολυμπιακός: Θύμισε παλιές καλές εποχές

Ο Κεστούτις Κεμζούρα αποφάσισε να απλοποιήσει τους ρόλους και να επαναφέρει τον Ολυμπιακό σε παλιές καλές και γνώριμες καταστάσεις, με τους παίκτες να παίζουν και για εκείνον. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Θύμισε παλιές καλές εποχές

Αν κάποιος έριχνε μία ματιά στον Ολυμπιακό που διασύρθηκε κόντρα στη Βιλερμπάν και σε αυτόν που διέλυσε την Βαλένθια στο ΣΕΦ παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ, θα είχε την εντύπωση πως πρόκειται για... διαφορετικές ομάδες. Και όμως, είναι ακριβώς το ίδιο σύνολο, με μόνη διαφορά την αποχώρηση του Ντέιβιντ Μπλατ. Όχι, δεν είναι "μάγος" ο Κεστούτις Κεμζούρα, αλλά είμαστε σίγουροι πως όλοι οι παίκτες, και ειδικά οι "παλιοί", έδωσαν το κάτι παραπάνω και για εκείνον.

Τα highlights της νίκης του Ολυμπιακού επί της Βαλένθια

Ίσως γιατί ο Λιθουανός τεχνικός έκατσε και μίλησε με τους παίκτες του. Άκουσε, σκέφτηκε, συζήτησε και αποφάσισε να εμπιστευτεί το ένστικτο, αλλά και το dna αυτής της ομάδας. Κρατάμε την ατάκα του Κώστα Παπανικολάου μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Αυτή η ομάδα έτσι έχει μάθει να κερδίζει, από την άμυνα. Η εικόνα μας επέστρεψε αρκετά χρόνια πριν. Κάναμε μία καλή εμφάνιση, αυτό μας έκανε ξεχωριστούς τα προηγούμενα χρόνια και θεωρώ πως όσοι μας είδαν το χάρηκαν πολύ». Δεν χάρηκαν μόνο για την εμφάνιση του Ολυμπιακού, αλλά και για την δική του απόδοση, καθώς στο ΣΕΦ εμφανίστηκε και πάλι ο «Παπ» που όλοι θέλουν να βλέπουν. Αστείρευτη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έτρεξε, έβγαλε άμυνες (έκανε 5 κλεψίματα), "δάγκωνε" για κάθε κατοχή και στην επίθεση ήταν «εκτελεστής», μετρώντας 3/3 τρίποντα.

Η εντυπωσιακή αγωνιστική μεταμόρφωση του Ολυμπιακού, με το «ασχημόπαπο» της Γαλλίας να μετατρέπεται σε «κύκνο» του ΣΕΦ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως ο Κεστούτις Κεμζούρα επέστρεψε στα βασικά. Καταρχάς, εμπιστεύτηκε και πάλι για αρκετή ώρα στο παρκέ τους «παλιούς» της ομάδας, εκείνους που έχουν εμπειρία, αλλά και που γνωρίζουν καλύτερα τον Ολυμπιακό. Το ρόστερ έχει αρκετές αλλαγές και για να «δέσει» σαν σύνολο, θα πρέπει πρώτα να τραβήξουν το... κουπί αυτοί που ξέρουν, με τους καινούριους σιγά-σιγά να μπαίνουν στο κλίμα. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε το ματς έχοντας σχήμα με τους Κόνιαρη (λειτούργησε σαν να έπαιζε ο παλιός καλός Μάντζαρης), Σπανούλη, Πολ, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, με τους γηπεδούχους να μπαίνουν... φουριόζοι, κάνοντας γρήγορα το 11-0 (!) στο σκορ. Ο Γουίλ Τσέρι ούτε που χρησιμοποιήθηκε στο ματς (άποψη μας πως δεν πρέπει να έχει θέση στο ρόστερ αυτής της ομάδας), οι Κέβιν Πάντερ και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ερχόντουσαν σαν αλλαγές από πίσω και όλοι οι παίκτες έπαιξαν σε μία θέση, γνωρίζοντας ο καθένας τον ρόλο του.

Ο Ολυμπιακός πίεσε πάνω στη μπάλα (μέτρησε 13 κλεψίματα παρακαλώ), έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο, επεδίωξε τους αιφνιδιασμούς (τόσο πρωτεύοντα, όσο και δευτερεύοντα) και είχε γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, βγάζοντας αρκετές έξτρα πάσες. Πήγε σε υψηλό σκορ, έφτασε σχεδόν τους 90 πόντους και είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας: 23/41 δίποντα-56.1%, 9/19 τρίποντα-47.4%, 16/19 βολές-84.2%

Και κυρίως έκανε κάτι που ξέρει να πράττει με άριστο τρόπο αυτή η ομάδα. Τι είναι αυτό; Το πικ-εν-ρολ! Το κεντρικό πικ-εν-ρολ διέλυσε την Βαλένθια, έχοντας για αιχμή του δόρατος φυσικά τον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση, λες και... ξανάνιωσε, λες και «απελευθερώθηκε», τελειώνοντας το ματς έχοντας 17 πόντους και 6 ασίστ. Χορταστική εμφάνιση, απολαυστικό μπάσκετ. Κυρίαρχος ο εντυπωσιακός Νίκολα Μιλουτίνοφ (17 πόντοι, 14 ριμπάουντ), με τους Πειραιώτες να έχουν συνολικά έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, συν τους Πρίντεζη (13π), Κουζίνκσας (13π), Παπανικολάου (12π) και Πάντερ (11π). Οι "ερυθρόλευκοι" θύμισαν παλιές καλές εποχές και για αυτόν τον λόγο το κοινό σηκώθηκε στο τέλος στο... πόδι για να τους χειροκροτήσει.

Στο παρκέ η ομάδα φάνηκε ενωμένη, συσπειρωμένη, λειτουργώντας με ομαδικότητα, έχοντας υψηλό κίνητρο. Έβγαλε νεύρο, τσαμπουκά και οι παίκτες έδειξαν πως απολαμβάνουν και γουστάρουν αυτό το στυλ μπάσκετ, αλλά και τις όποιες αλλαγές έκανε ο Κεστούτις Κεμζούρα. Δείχνει πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του. Άραγε θα παραμείνει ως πρώτος κόουτς της ομάδας μέχρι και το τέλος της σεζόν; Αυτή τη στιγμή αυτό το σενάριο είναι το επικρατέστερο, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας...