Περπέρογλου εκ βαθέων: Αυτός με έσωσε, έτσι ζω σήμερα

Ο Στράτος Περπέρογλου μίλησε στο σάιτ της Euroleague για τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής του και τα επακόλουθά της...

Περπέρογλου εκ βαθέων: Αυτός με έσωσε, έτσι ζω σήμερα

Ήταν το καλοκαίρι του 2011, όταν μετά από μια μακρά πτήση πίσω στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Στράτος Περπέρογλου ανακάλυψε ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να του κοστίσει την καριέρα του στην ηλικία των 27 χρονών.

«Κάθισα στο αεροπλάνο και δεν σηκώθηκα για ολόκληρη την πτήση, και όταν προσγειώθηκε άρχισα να αισθάνομαι πόνο στην περιοχή του δεξιού ποδιού μου» διηγήθηκε στο σάιτ της Euroleague.

O Περπέρογλου ποτέ δεν είχε νιώσει αυτά τα συμπτώματα. Σκέφτηκε ότι οι μύες του ήταν λίγο άκαμπτοι, επειδή καθόταν πολλή ώρα. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα ο πόνος αυξήθηκε, και αυτό τον ανησύχησε.

«Την επόμενη μέρα στην εθνική ομάδα ζήτησα από τον γιατρό να ελέγξει τη γάμπα μου. Κάναμε μαγνητική τομογραφία και δεν έδειξε τίποτα, έτσι ο γιατρός είπε:" Γιατί να μην ελέγξουμε τις φλέβες; Το κάναμε αυτό και διαπιστώθηκε ότι η φλέβα ήταν όλη φραγμένη».

Τότε ήταν που πληροφορήθηκε ότι πάσχει από DVT, μια θρόμβωση του αίματος που συνήθως σχηματίζεται στα πόδια. Οι ψηλοί άνθρωποι στις πτήσεις μακρινών αποστάσεων έχουν αυξημένο κίνδυνο, εάν δεν λαμβάνουν προφυλάξεις, δηλαδή να στέκονται και να κινούνται και συχνά. Αν δεν ανακαλυφθεί, μπορεί να πλήξει την καρδιά ή τους πνεύμονες και να δημιουργήσει μόνιμες βλάβες.

«Ήξερα γι 'αυτό επειδή ο μπαμπάς μου είχε ένα παρόμοιο πρόβλημα, οπότε ήμουν εξοικειωμένος με την ιδέα, αλλά εξεπλάγην γιατί το παρουσίασα σε ηλικία 26, 27 ετών. Ήταν σαν κάποιος να με χτύπησε με ένα σφυρί όταν το άκουσα» είπε.

«Μου έδωσαν αμέσως αραιωτικά αίματος κι έπρεπε να μείνω στο νοσοκομείο για δέκα περίπου ημέρες περίπου. Δεν μπορούσα να παίξω, ήταν επικίνδυνο μήπως χτυπήσω στο γήπεδο και πάθω εσωτερική αιμορραγία.

«Ειλικρινά, δεν ήξερα αν θα ήμουν σε θέση να παίξω και πάλι. Έχω ακούσει ιστορίες για άλλους παίκτες που είχαν αυτό που είχα και στάθηκε απειλητικό για τη σταδιοδρομία τους»

Ο Περπέρογλου πέρασε τις πρώτες δύο εβδομάδες της ανάρρωσης απλώς σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι. Μετά από αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει το περπάτημα και στη συνέχεια να τρέξει. Σε τρεις μήνες, προπονείτο - αλλά με μια προειδοποίηση: Ένα μικρό χτύπημα στο σώμα θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, οπότε παίζει μπάλα με τους συμπαίκτες του.

Αυτό το περιστατικό άλλαξε τον τρόπο σκέψης του Περπέρογλου: «Έπαιρνα την καριέρα μου ως δεδομένη. Νόμιζα ότι θα έπαιζα για πάντα». Ήταν μια δύσκολη εποχή για μένα, αλλά με βοήθησε η πίστη μου στον Θεό. Έπρεπε να τον εμπιστευτώ και με βοήθησε να ξεπεράσω αυτή τη δύσκολη περίοδο» δήλωσε

Και τώρα;

«Κάθε φορά που έχω έναν τραυματισμό, όπως την περασμένη σεζόν, όταν έσχισα τον μυ μου, λέω στους γιατρούς μου να ελέγξουν τις φλέβες... Προσπαθώ να φροντίζω τη διατροφή μου. Όταν πετάω μεγάλες πτήσεις, φοράω ειδικές κάλτσες, αλλά παίρνω και μερικούς αραιωτές αίματος μαζί μου για κάθε ενδεχόμενο» αποκάλυψε