Σε λάθος εποχή στον Ολυμπιακό ο Μπλατ

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν βρισκόταν σε άλλη φάση στον Ολυμπιακό ο Ντέιβιντ Μπλατ - Γράφει ο Κ. Τσουμπρής

Σε λάθος εποχή στον Ολυμπιακό ο Μπλατ

Παραίτηση ή απόλυση; Το πιθανότερο είναι να μην το μάθουμε ποτέ, αλλά λίγη σημασία πια έχει. Η αλήθεια μάλλον κάπου στη μέση, με ένα …βελούδινο διαζύγιο ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής θα κατάλαβε κι αυτός ότι δεν τον σήκωνε το κλίμα και προτού απομυθοποιηθεί πλήρως, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει, διευκολύνοντας και τους αδελφούς Αγγελόπουλους στο θέμα της αποζημίωσης. Έφυγε σαν κύριος και με τον τρόπο που έγινε, κατόρθωσε να …αποθεωθεί από φίλους και εχθρούς. Δυστυχώς ο Μπλατ ήρθε σε λάθος εποχή στον Ολυμπιακό. Σε χρόνια δύσκολα, δεν είχε το μπάτζετ άλλων εποχών και προσπάθησε ειδικά φέτος να φτιάξει μια …κολεγιακή ομάδα με αμερικάνικο τρόπο παιχνιδιού, όπως ήταν κάποτε η Μακάμπι. Στο Τελ Αβίβ όμως είχε Αμερικανούς παικταράδες και όχι Μπάλντγουϊν και Χαπ.

Η ήττα απ΄ τη Βιλερμπάν και η γενικότερη εικόνα της ομάδας ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Έδωσε πάτημα στους …ειδικούς να τον στήσουν στον τοίχο και να τον ισοπεδώσουν, ξεχνώντας ο κόσμος μεμιάς και το πρόβλημα υγείας του. Ο Μπλατ έγινε ένας προπονητάκος της σειράς, λες και δεν πήρε ποτέ στην καριέρα του την Ευρωλίγκα, λες και δεν έφτασε στο σημείο να δουλέψει στο ΝΒΑ και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του ΛεΜπρον Τζέιμς.

Σίγουρα, έκανε λάθος σε επιλογές του και σε διάφορες εμμονές του. Ακόμη και με τα χρήματα που διέθετε, μπορούσε ίσως να έβρισκε καλύτερους ξένους. Η Βιλερμπάν δηλαδή τίναξε τη μπάνκα; Δεν μπόρεσε εξάλλου να μπει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, κάτι που είχε φανεί και στο παλιότερο πέρασμά του στον Άρη. Έπρεπε να ήξερε πόση πίεση υπάρχει εδώ, και ειδικά όταν έχει ζήσει στο Ισραήλ, όπου υπάρχει κι εκεί η μεγάλη αντιπαλότητα Μακάμπι – Χάποελ.

Το ερώτημα που «καίει» τους φίλους του Ολυμπιακού είναι γιατί όλο αυτό δεν έγινε νωρίτερα. Εφόσον φαινόταν ότι ο Μπλατ δεν μπορεί, έπρεπε οι Αγγελόπουλοι να είχαν λύσει τη συνεργασία μαζί του από το καλοκαίρι. Το …αγκάθι της αποζημίωσης ίσως έπαιξε τον ρόλο του. Το θέμα είναι ότι η χρονιά τώρα έχει ήδη αρχίσει και όποιος έρθει, θα πρέπει να δουλέψει με μια ομάδα που έχτισε άλλος. Φτου κι από την αρχή;

Από το σούσουρο των τελευταίων ημερών εξάλλου, φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι ο Έλληνας δεν έχει υπομονή. Με μια ήττα, μόλις την 1η αγωνιστική, ήρθε η καταστροφή. Με το ίδιο σκεπτικό, θα έπρεπε ήδη να έχει απολυθεί στο Μιλάνο ο Μεσίνα με την ήττα από κάποια Μπρέσια και ο Πέσιτς στη Μπαρτσελόνα που μας έχουν …ζαλίσει τον έρωτα και κατάφερε να χάσει απ΄ την Ανδόρα! Μην πιάσουμε το ποδόσφαιρο όπου ο Ποτσετίνο είναι ακόμη «ζωντανός» στην Τότεναμ παρά τις απανωτές σφαλιάρες.

Για να τα λέμε όλα πάντως, ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει ένα δίκιο, αφού από πέρυσι φαινόταν ότι το πράγμα πάει στραβά. Δεν ήταν μόνο το ματς με τη Βιλερμπάν. Αυτό απλά ξεχείλισε το ποτήρι, με τον Μπλατ να αποτελεί παρελθόν απ΄ το λιμάνι.

Τέλος, ας θυμόμαστε ότι στην αποτυχία ποτέ δεν φταίει ένας. Και τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι καπετάνιοι που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Αγγελόπουλοι. Εκείνοι κουμαντάρουν την ΚΑΕ και καλούνται σ΄ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι να πάρουν τη σωστότερη απόφαση.

ΥΓ. Κόουτς Μπλατ μπορεί να αδίκησες κι εσύ λίγο τον εαυτό σου, αλλά ψηλά το κεφάλι, ας είσαι γερός και σε ευχαριστούμε για τα μαθήματα ζωής που μας έδωσες.