Ολυμπιακός: Η γκρίνια και η ανάγκη για αποδείξεις

Ο Ολυμπιακός στην Euroleague, τα «θέλω» και τα «πρέπει» της ομάδας του Πειραιά, η υπομονή που πρέπει να κάνουν οι οπαδοί του και η ανάγκη παικτών και Μπλατ για αποδείξεις...

Ολυμπιακός: Η γκρίνια και η ανάγκη για αποδείξεις

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό και τη... γιορτή που σηματοδοτεί ο αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα για το Champions League, όμως εδώ θα μιλήσουμε λίγο για μπάσκετ.

Βλέπετε, σε τρεις μέρες ξεκινούν και επίσημα οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας του Πειραιά στην Euroleague και ο κόσμος βρίσκεται ήδη στα... κόκκινα, πριν ακόμα αρχίσει η αγωνιστική σεζόν.

Λογικό, θα σκεφτεί κάποιος από τη στιγμή που τη δεκαετία που διανύουμε η ομάδα του Πειραιά έχει συνηθίσει τους οπαδούς της σε μεγαλεία, με εξαίρεση τις δύο τελευταίες σεζόν που η πορεία της είναι φθίνουσα. Πρόπερσι αποκλείστηκε από τα play offs από την Ζαλγκίρις, ενώ πέρυσι η ίδια ομάδα την προτελευταία αγωνιστική της είχε στερήσει την πρόκριση σε αυτά.

Φυσικά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φροντίσει νωρίτερα να φτάσουν ένα βήμα πριν τον από τον γκρεμό, χάνοντας παιχνίδια από θεωρητικά κατώτερους αντιπάλους όπως η Γκραν Κανάρια και η Νταρουσάφακα.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Επειδή φέτος ο Ολυμπιακός ξεκινάει με ευνοϊκό πρόγραμμα που όμως σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν οι Πειραιώτες, τα προβλήματα και η γκρίνια θα κάνουν από νωρίς την εμφάνισή τους.

Το φετινό ταξίδι του Ολυμπιακού ξεκινάει από την έδρα της Βιλερμπάν, μιας ομάδας που έχει καιρό να αγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο, συνεχίζεται στο ΣΕΦ με αντίπαλο τη Βαλένθια, ενώ μια εβδομάδα αργότερα στο Φάληρο θα έρθει και η Ζενίτ.

Μια τριάδα αγώνων που ο Ολυμπιακός θέλει και πρέπει να νικήσει προκειμένου να κατακτήσει βαθμούς που οι διεκδικητές του τίτλου δεν θα χάσουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ, για να μην παρεξηγηθώ με το υπάρχων ρόστερ και τα τωρινά δεδομένα, δεν θα κατατάξω τον Ολυμπιακό στις ομάδες που έχουν το υπόβαθρο να τερματίσουν στην κορυφή. Το ρόστερ του έχει αδυναμίες, κυρίως στις θέσεις «1» και «5» και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής αν δεν ενισχυθεί η ομάδα του Μπλατ εκεί, θα έχει προβλήματα και το ταβάνι της θα είναι μετά βίας η οκτάδα. Φυσικά πάντα τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, όμως τώρα μιλάμε για τα μέχρι στιγμής δεδομένα...

Είναι τέτοιο το dna του συλλόγου που κάθε σεζόν έχει ως στόχο τις διακρίσεις, οπότε και φέτος οι παίκτες θα πρέπει να έχουν όραμα προκειμένου να πετύχουν κάτι καλό. Τα περσινά προβλήματα δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς στο λιμάνι του Πειραιά και η φετινή χρονιά είναι ασυνήθιστη, αφού η ομάδα δεν θα αγωνιστεί στην Basket league. Αυτό είναι κάτι που ήθελε η διοίκηση και μια τεράστια μερίδα των οπαδών. Η πρώτη, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για τις συνέπειες που θα επιφέρει η κίνησή της. Οι δεύτεροι, από τη στιγμή που δηλώνουν τη στήριξή τους στην κατάσταση αυτή, θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα φαντάζονταν κόσμος και ΚΑΕ όταν αποφάσιζαν να αποχαιρετήσουν την Basket league.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ομάδα που θα προσπαθήσει να διατηρήσει το όνομα του Ολυμπιακού ανάμεσα στους κορυφαίους της Ευρώπης. Με τον ανταγωνισμό πλέον να έχει καταστεί απλησίαστο για τις ελληνικές ομάδες, αυτό που απαιτείται από τους παίκτες του Μπλατ είναι η απόλυτη σοβαρότητα.

Δυστυχώς η προετοιμασία που έγινε φέτος ήταν αρκετά λειψή αν θέλετε λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, οπότε έχοντας μπει στην 1η Οκτωβρίου, ακόμα δεν έχουμε ένα σαφές δείγμα του τι μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα μέσα στο παρκέ.

Το ρόστερ

Τα στάνταρ που ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν τρεις παίκτες από τον ελληνικό κορμό που έχει γευθεί δύο φορές την χαρά της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου), έναν από τους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης (Μιλουτίνοφ), παίκτες ικανούς στο σκοράρισμα (Πάντερ, Πολ και Κουζμίνσκας) και κάποια «στοιχήματα» (Μπάλντγουιν, Χαπ, Ρούμπιτ ως καθαρό «πεντάρι»). Στο ρόστερ αναμένεται να έχουν σημαντικά λεπτά συμμετοχής και οι Κόνιαρης με τον Τσέρι και τον Βεζένκοφ, ενώ ο Ποκουσέφκσι θα ενισχύει την ομάδα όποτε αυτή το χρειάζεται.

Η ανάγκη για διάκριση

Δεν είναι εύκολη η σεζόν για τον Ολυμπιακό μετά από όσα έγιναν πέρυσι. Η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στις ελληνικές διοργανώσεις, αποτέλεσμα της αντιμετώπισης που είχε από τους διαιτητές σε πολλά ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Δεν είμαστε εδώ όμως για να κρίνουμε την κίνηση αυτή. Αν θέλετε την άποψή μου επί τούτου, άργησαν πολύ να το κάνουν. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι έκαναν και το σωστό. Όπως έγραψα και παραπάνω, αυτό θα το κρίνει μόνο η ιστορία. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως το γεγονός οτι η ομάδα Β' θα αγωνιστεί στην Α2 με σκοπό να παραμείνει στην κατηγορία, είναι δίκοπο μαχαίρι.

Από τη μια ναι μεν νεαροί παίκτες θα αποκτήσουν πιο εύκολα εμπειρίες και θα ενσωματωθούν με πιο «γλυκό» τρόπο στην πρώτη ομάδα όταν αυτή τους χρειαστεί, από την άλλη κουβαλούν ένα βαρύ φορτίο στις πλάτες τους. Σκεφτείτε μόνο το γεγονός να μην καταφέρουν να καλύψουν άμεσα το -6 με το οποίο ξεκινούν και να χρειάζεται να δίνουν αγώνες κάθε Σάββατο όχι πλέον για την εξέλιξή τους, αλλά για την επιβίωση του συλλόγου στα εθνικά πρωταθλήματα.

Φαντάζομαι ότι όλα αυτά ζυγίστηκαν στον Ολυμπιακό όταν παίρνονταν οι αποφάσεις. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε -ακόμα- αλλά για να καταγράφουμε τις καταστάσεις, οπότε για να κλείσουμε το θέμα της Α2 άμεσα αφού δεν είναι και το αντικείμενο του blog αυτού, θα αρκεστούμε στο θέμα της στήριξης που πρέπει να υπάρξει από τον κόσμο που παρότρυνε τη διοίκηση να προχωρήσει τα σχέδια της. Θα πρέπει τόσο στο βοηθητικό του ΣΕΦ που αγωνίζεται ο Ολυμπιακός Β' όσο και στα ματς της Euroleague οι οπαδοί να δείξουν στην ομάδα την αγάπη τους στις χαρές, αλλά πολύ περισσότερο στις λύπες.

Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο όταν στη μέση υπάρχει το συναίσθημα η αγάπη να μετατραπεί σε οργή. Αυτό θα πρέπει να αποφύγουν οι οπαδοί της ομάδας σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει» μέσα στη σεζόν. Δυστυχώς, αυτό που παρατηρείται στα social media είναι ότι πολλοί ήδη έχουν ξεκινήσει να γκρινιάζουν και να ασκούν κριτική σε μια ομάδα (την πρώτη) η οποία ακόμα δεν έχει κάνει ούτε δέκα προπονήσεις όλη μαζί.

Από τον Σλούκα στον Τσέρι

Επιστρέφω στο ρόστερ και την κριτική που δέχονται οι παίκτες πριν αγωνιστούν μάλιστα σε επίσημο παιχνίδι. Το καλοκαίρι το μίνι σίριαλ του Σλούκα δημιούργησε προσδοκίες στον κόσμο. Η διοίκηση του Ολυμπιακού θέλησε να δαπανήσει κάποια χρήματα για έναν παίκτη που ευελπιστούσε ότι δε θα μείνει στην ομάδα δύο χρόνια, αλλά θα γινόταν ο νέος Σπανούλης. Τελικά ο Σλούκας δεν ψήθηκε από το πλάνο και ο Μπλατ επέλεξε να φέρει στη θέση του τον άπειρο Μπάλντγουιν και να διατηρήσει στο ρόστερ τον Τσέρι. Στο ΦΩΣ σας το είχαμε γράψει από τις Ιουνίου ότι ήταν στις εναλλακτικές ο Αμερικάνος, αφού ο Μπλατ τον εμπιστεύεται.

Είναι άδικο λοιπόν να ακούει τα... απίστευτα ο Αμερικάνος, αφού κανείς δεν τον έφερε εδώ ως μεσσία. Ο Μπλατ θέλει να του δώσει συμπληρωματικό ρόλο και ευελπιστεί ότι ο τσέρι θα αντεπεξέλθει στις προσδοκίες του. Οπότε όποιος βρίζει τον Τσέρι και τον Μπλατ, μπορεί να κάνει λίγη υπομονή και να τους κρίνει όταν τους δει στους επίσημους αγώνες.

Το στοίχημα της σεζόν

Ο Ολυμπιακός έχει στον πάγκο του έναν πολύ έμπειρο προπονητή, τον Ντέιβιντ Μπλατ. Σας θυμίζω ότι μετά το «διαζύγιο» με τον Σφαιρόπουλο, οι Μεσσίνα και Μπλατ ήταν ότι πιο ποιοτικό κυκλοφορούσε ελεύθερο σε προπονητή και οι οπαδοί ήθελαν έναν εκ των δύο στο λιμάνι. Ο κόουτς ωστόσο ατύχησε με τη νόσο που τον βρήκε και πέρασε πέρυσι μια δύσκολη χρονιά, μεταβατική για τον ίδιο.

Άλλαξε τις συνήθειες του και τον τρόπο που ζούσε και προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στην προσπάθειά του αυτή δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας του και κατάφερε να εμπνεύσει πολλούς συνανθρώπους μας σε κάθε μεριά του πλανήτη. Ο ίδιος το έχει πει ανοιχτά ότι δουλειά του είναι να είναι ηγέτης. Μέσα από τα όσα περνάει ο ίδιος στην προσωπική του ζωή προσπαθεί να διδάξει στους παίκτες του ότι οι ίδιοι είναι κυρίαρχοι των εαυτών τους και οι ίδιοι ορίζουν τις δυνατότητές τους. Το στοίχημα λοιπόν είναι αν θα καταφέρει να πάρει το 1000% όλων των παικτών και όλοι μαζί να «βουλώσουν στόματα».

Πρεμιέρα και επιστροφή στην κανονικότητα

Καταλήγοντας, ας μιλήσουμε λίγο για το παιχνίδι της Παρασκευής 4/1 με την Βιλερμπάν. Ο Ολυμπιακός ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια δεν ξεκινούσε με τόση μουρμούρα τη σεζόν του. Οι οπαδοί του είχαν καλομάθει σε κατακτήσεις τροπαίων και συμμετοχές σε τελικούς και είναι φυσικό να τους κακοφαίνονται όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες. Πρέπει όμως οι ίδιοι να καταλάβουν ότι πέρυσι η ομάδα βασανίστηκε από οικονομικά προβλήματα και ότι ένας από τους στόχους της διοίκησης ήταν να επανέλθει η κανονικότητα σε αυτόν τον τομέα. Αυτό συνέβη και πλέον άπαντες ευελπιστούν ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης όποτε και αν αυτή χρειαστεί.