Θες με την πλάτη στον τοίχο; Ε, τώρα είσαι!

Ο Νότης Ψιλόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που αρέσκεται να θριαμβεύει όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο, ο ένας Σπανούλης που δεν μπορεί μόνος του να σε στείλει στο Final Four και η ασέβεια των διαιτητών.

Θες με την πλάτη στον τοίχο; Ε, τώρα είσαι!

To έχει στη μοίρα της αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού, η οποία ξεκίνησε την εντυπωσιακή της πορεία την σεζόν 2011/2012, μετρώντας έως και σήμερα τέσσερις τελικούς Final Four μέσα σε έξι χρόνια. Ποτέ δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο, σιγά μη το έκανε και φέτος. Για να φτάσει στην τελική φάση της διοργάνωσης προτίμησε ξανά το δύσβατο μονοπάτι. Έτσι όμως δεν έκανε πάντα; Το 2012 προκρίθηκε με μειονέκτημα κόντρα στη Σιένα, το 2013 γύρισε από το -15 κόντρα στην Εφές στο πέμπτο ματς της σειράς στο ΣΕΦ, το 2014 με ντεσαβαντάζ θέλησε να αποκλείσει την... διαστημική εκείνη την περίοδο Ρεάλ (η μόνη φορά που δεν τα κατάφερε), το 2015 έφερε τα πάνω-κάτω στη Βαρκελώνη, έχοντας ακολούθως τον... Άη-Γιώργη Πρίντεζη για σωτήρα της στην εκπνοή σε ένα συναρπαστικό φινάλε, ενώ πέρσι απάντησε με break στο break, γυρνώντας από την... κόλαση της Κωνσταντινούπολης, εκεί που όλα έδειχναν πως είχαν τελειώσει. Φέτος, το... μενού έχει break στο πρώτο ματς της σειράς (γιατί το 2017 είχε στο δεύτερο με την Εφές), το πλεονέκτημα έδρας "πέταξε" και πλέον η πρόκριση για το Βελιγράδι περνάει από το Κάουνας.

Λες και έχουν... αλλεργία στον ρόλο του φαβορί οι Πειραιώτες, σαν να τους εξιτάρει να θριαμβεύουν όταν βρίσκονται στην θέση του αουτσάιντερ, λες και αρέσκονται να παίζουν καλύτερα υπό καταστάσεις πίεσης, με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό ήθελαν; Ε, τώρα είναι και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, όπως τους αρέσει! Οι "ερυθρόλευκοι" πλέον δεν έχουν τον πρώτο λόγο για πρόκριση στο Final Four. Μέχρι στιγμής έχουν χαραμίσει τον κόπο τους για το πλεονέκτημα έδρας, αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα, έχουν βρει... κακό μπελά φέτος με την Ζάλγκιρις καθώς ηττήθηκαν από εκείνη για τρίτη σερί φορά (και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο οφείλει να βρει λύσεις ο Γιάννης Σφαιρόπουλος), αλλά η σειρά έχει δρόμο ακόμη. Άλλωστε, αν υπάρχει μία ομάδα στην EuroLeague που ξέρει από ανατροπές, ξεχειλίζοντας από αυταπάρνηση, σημειώνοντας μεγάλες νίκες εντός και εκτός έδρας σε κρίσιμους αγώνες, αυτή είναι ο Ολυμπιακός. "Παραμένει η ομάδα με τον πιο δυνατό χαρακτήρα εδώ και πέντε χρόνια", σχολίασε για τους Πειραιώτες ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και πλέον όλοι αναμένουν το "ερυθρόλευκο" τσουνάμι αντίδρασης.

Ο Ολυμπιακός μπήκε νευρικός και με άγχος στο παρκέ, λες και ένιωθε... άβολα έχοντας τον ρόλο του φαβορί, με αποτέλεσμα να αναλώνεται σε λάθη από τη νευρικότητα των παικτών του. Και όταν βρήκε ρυθμό, τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο, έχοντας για πρωταγωνιστές τους Μιλουτίνοβ και Σπανούλη, προηγήθηκε με 15 πόντους διαφορά στο πρώτο ημίχρονο. Τι έκανε όμως μετά; Έδωσε το δικαίωμα στη Ζάλγκιρις να μειώσει, να πάρει το προβάδισμα, αλλά και τη νίκη. Έτσι ακριβώς έκανε και στο ματς της Μεγάλης Παρασκευής και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Εδώ οι Πειραιώτες επιβάλλεται να κοιτάξουν στον... καθρέφτη τους, να κάνουν αυτοκριτική και να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, καθώς μετρούν πέντε ήττες στα τελευταία έξι ματς στη διοργάνωση. Αυτή ήταν η τρίτη σερί ήττα από την Ζάλγκιρις και δεύτερη συνεχόμενη στο ΣΕΦ, με τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να αδυνατούν να "καθαρίσουν" το ματς από νωρίς, με αποτέλεσμα οι Λιθουανοί να έχουν αποκτήσει... οικειότητα στο να κερδίζουν τους "ερυθρόλευκους".

Ένας Σπανούλης μόνος του... δεν θα σε πάει στο Final Four

Ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται σε τρομερή αγωνιστική κατάσταση τους τελευταίους δύο μήνες και συνεχίζει να πραγματοποιεί καταπληκτικές εμφανίσεις, συνεισφέροντας τα μέγιστα σε σκορ και δημιουργία, βγάζοντας περίτρανα στο παρκέ την ηγετική του προσωπικότητα. Έχει πάρει από το... χέρι τους Πειραιώτες για να τους οδηγήσει στο Final Four του Βελιγραδίου, αλλά ένας... κούκος δε φέρνει την άνοιξη και μόνος του, δίχως την ουσιαστική βοήθεια από τους υπόλοιπους, δε θα τα καταφέρει. Για ένατο σερί παιχνίδι στην EuroLeague σημειώνει διψήφιο αριθμό πόντων, τελειώνοντας το ματς κόντρα στη Ζάλγκιρις έχοντας 25 πόντους και 9 ασίστ, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" δεν γίνεται να συνεχίσουν περιμένοντας τα περισσότερα στην επίθεση από εκείνον, καθώς έτσι γίνονται προβλέψιμοι.

Πλέον, επιβάλλεται και οι υπόλοιποι να βγουν μπροστά και να δώσουν το κάτι παραπάνω και ειδικά οι ξένοι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Από τους 78 πόντους του Ολυμπιακού, οι 57 σημειώθηκαν από τους Έλληνες. Η περιφερειακή γραμμή "διψάει" για το ταλέντο των Μπράουν και Ρόμπερτς ώστε να στηρίξουν τον Σπανούλη, αλλά και για την ποιότητα του λαβωμένου Στρέλνιεκς, ο οποίος συνεχίζει να έχει ενοχλήσεις στη μέση. Πρέπει ο κάθε γκαρντ να βρει τον ρόλο του άμεσα και να λειτουργήσει ενεργά μέσα στο ροτέισον καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Ο Πρίντεζης είναι σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα για τους Πειραιώτες, αλλά ήταν λογικό να έχει σκαμπανεβάσματα, καθώς έχει χάσει την φόρμα του από την απουσία των τελευταίων εβδομάδων, αγωνιζόμενος και εκείνος με ένεση για να ξεπεράσει τους πόνους. Σε όλα αυτά προσθέστε και τη σημαντική απουσία του Παπανικολάου, το πρόβλημα στο γόνατο του Μιλουτίνοβ, με τη Ζάλγκιρις αυτή τη στιγμή να δείχνει πιο φρέσκια ομάδα, με περισσότερες επιθετικές λύσεις. Ο Ντέιβις θύμιζε... Χάινς κάνοντας "πάρτι" μέσα στη ρακέτα (21 πόντοι, 8 ριμπάουντ), με τον Ολυμπιακό να μην βρίσκει "αντίδοτο" και πάνω στον Κέβιν Πάνγκος (21 πόντοι, 6 ασίστ).

Δεν έχει άδικο να διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός για την διαιτησία. Η Ζάλγκιρις, ειδικά από το δεύτερο ημίχρονο και μετά, έπαιζε άμυνα στα όρια του φάουλ και έριχνε... ξύλο σε κάθε ευκαιρία. Και η πρόκληση των ρέφερι ήταν η φάση της παράτασης (με το σκορ στο 76-80), όταν και δεν έδωσαν δύο πεντακάθαρα φάουλ που έγιναν πάνω στους Σπανούλη και Πρίντεζη. Μηδέν σεβασμός απέναντι όχι μόνο στην ομάδα του Πειραιά, αλλά και σε δύο πρωτοκλασάτους παίκτες της EuroLeague.