Euroleague Final-4 2019: Τελική «μάχη» χωρίς φαβορί στη Βιτόρια

Το Fosonline.gr μελετά τις 4 ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της Euroleague στη Βιτόρια. Το «μέταλλο» της Ρεάλ Μαδρίτης, το «πρέπει» του Βατούτιν στον Ιτούδη, οι τραυματισμοί της Φενέρ και πως η «ευχή» μπορεί να αποδειχθεί «κατάρα» για την Εφές. 

Euroleague Final-4 2019: Τελική «μάχη» χωρίς φαβορί στη Βιτόρια

Έφτασε η εβδομάδα του που όλοι περίμεναν. Σε περίπου 72 ώρες ξεκινάει το Final-4 της Euroleague και αναμένεται να μας χαρίσει για ακόμα μία φορά μοναδικές στιγμές.

Η φετινή διοργάνωση διαφέρει σε πολλά πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενες. Φέτος δεν υπάρχουν φαβορί. Οι τέσσερις ομάδες (Φενέρ, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Εφές) είναι έτοιμες να τα δώσουν όλα για το βαρύτιμο τρόπαιο.

Εδώ θα σκεφτεί κάποιος: «Καλά πως γίνεται να μην υπάρχει φαβορί;» Κι όμως γίνεται! Βλέπετε τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πάντα μία θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα στην τετράδα. Μελετώντας καλά τους φετινούς διεκδικητές, καταλαβαίνουμε πως κανένας δεν θα έχει εύκολο έργο.

Για αυτό το λόγο, θα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και θα μελετήσουμε ξεχωριστά την κάθε ομάδα.

Ρεάλ Μαδρίτης

Η Βασίλισσα καλείται να υπερασπιστεί το στέμμα της και να γίνει η 4η κατά σειρά ομάδα μετά από Γιουγκοπλάστιγκα, Μακάμπι και Ολυμπιακό που θα καταφέρει να κάνει το Back2Back. Δύσκολο ναι, ακατόρθωτο όχι.

Οι Μαδριλένοι διαθέτουν ένα πλούσιο ρόστερ τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά. Παίκτες όπως οι Γιουλ, Καμπάτσο, Φερνάντεθ και Ταβάρες γράφουν τη δική τους ιστορία με τη φανέλα της Ρεάλ. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί υπάρχουν και πολλοί ακόμα αφανείς ήρωες οι οποίοι τα δίνουν όλα για την ομάδα. Και τέλος το δυνατότερο χαρτί της. Πάμπλο Λάσο!

Δεν είναι παράδοξο να πούμε πως εκ των αποτελεσμάτων είναι ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη την τελευταία 5ετία. Έχει κατακτήσει την Euroleague 2 φορές (2015,2019) και δεν αποκλείεται να το κάνει και φέτος.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που ξέρει τον τρόπο να κερδίζει. Βρίσκει σχεδόν πάντα το σωστό πλάνο προσαρμόζει όλη την ομάδα του σε αυτό. Για ακόμα μία φορά (2η συνεχόμενη) αντίπαλος του στα ημιτελικά θα είναι η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη.

Πέρυσι η Ρεάλ «κατασπάραξε» την «Αρκούδα» με 92-83 χωρίς να της αφήσει κανένα περιθώριο ελπίδας. Φέτος είναι μία άλλη ιστορία. Οι δύο ομάδες μπορεί να έχουν πολλά κοινά με την περσινή σεζόν, ωστόσο οι Ισπανοί δείχνουν και πάλι έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

«Σαν το παλιό καλό κρασί που η γεύση του δεν χαλάει». Κάπως έτσι είναι και η ΤΣΣΚΑ. Μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Euroleague βρίσκεται και πάλι στο Final-4 συγκεκριμένα είναι η 15η φορά στα τελευταία 17 χρόνια!

Το κακό βέβαια για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, είναι πως έχει κατακτήσει το τρόπαιο μόλις τρεις φορές σε αυτά τα χρόνια. Συνολικά μετράει 7 τίτλους, ωστόσο οι «χρυσές γενιές» της, έπεσαν αρκετές φορές πάνω στις «διψασμένες» ελληνικές ομάδες.

Αρκετά όμως με την ιστορία. Σημασία έχει το σήμερα. Μία ομάδα που φτιάχτηκε για να κατακτήσει τη Euroleague, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη με τίποτα λιγότερο. Το «τελεσίγραφο» που έστειλε στον Έλληνα τεχνικό ο Βατούτιν λέει από μόνο του πολλά. Στη Ρωσία μάλιστα θεωρούν δεδομένο πως αν δεν τα καταφέρει και φέτος, θα αλλάξουν πολλά.

Το μπάσκετ που παίζει η ομάδα είναι καλό, αλλά κάπου το χάνει κάποιες φορές. Παθαίνει κόμπλεξ όταν την στριμώξεις στον τοίχο. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Ιτούδης, αν θέλει να παραμείνει στον πάγκο του συλλόγου και τη νέα σεζόν. Βλέπετε δεν είναι λίγες οι φορές που η ΤΣΣΚΑ έχασε δικό της παιχνίδι σε Final-4.

Ο ημιτελικός με τη Ρεάλ θα είναι μία σκληρή δοκιμασία, η οποία θα έχει πολλά εμπόδια μέχρι το τέλος. Η ρωσική «Αρκούδα» θέλει να πάρει εκδίκηση. Άλλωστε πολλοί στην ομάδα, ενδεχομένως να «παίζουν το κεφάλι τους» σε αυτό το Final-4.

Φενέρμπαχτσε

Μέχρι πριν λίγες μέρες το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου ήταν η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η Φενέρμπαχτσε.

Πρώτη στην κανονική περίοδο, άνετα 3-1 την Ζαλγκίρις στα Play-off και προς ολοταχώς για κούπα στο φετινό Final-4. Μεγάλο αγκάθι για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι φυσικά οι απουσίες που ενδέχεται να έχει.

Η συμμετοχή των Ντατόμε και Λοβέρν θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, ενώ μέσα στη λίστα έρχεται να μπει και ο Νίκολα Κάλινιτς μαζί με τον Γιαν Βέσελι. Οι δύο τελευταίοι είναι αμφίβολοι χωρίς να έχει γίνει επίσημα γνωστό πως θα απουσιάζουν.

Όπως και να έχει η Τούρκικη ομάδα, καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της συμπολίτισσας Εφές πράγμα που μόνο εύκολο δεν είναι. Η Φενέρ θα πρέπει να υπερβεί εαυτόν αν θέλει να φτάσει στον τελικό, αφού η Εφές βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση. Με πρωτεργάτες τους Σλούκα και Μέλι θα τα δώσει όλα προκειμένου να φτάσει σε ακόμα μία κατάκτηση.

Αναντολού Εφές

Κάποιοι μιλούν για την έκπληξη του φετινού θεσμού. Η αλήθεια είναι πάντως πως η πρόκριση της Εφές στο Final-4 της Βιτόριας, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε.

Μία ομάδα με αστείρευτο ταλέντο και έναν προπονητή διψασμένο για διάκριση, φαίνεται πως ήταν η τέλεια συνταγή για να φτάσει επιτέλους στην τελική τετράδα.

Ο Αταμάν έφτιαξε ένα δυνατό σύνολο, το οποίο μπορεί να κερδίσει κάθε αντίπαλο. Συνεπώς, μόνο αδιάφορη δεν θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της τουρκικής ομάδας στο Final-4. Στόχος της; Η κατάκτηση!

Η Εφές έχει όλα τα φόντα να κερδίσει τη φετινή διοργάνωση. Γρήγορο μπάσκετ, εύστοχη έξω από τη γραμμή του τριπόντου και γενικότερα μία αθλητική ομάδα με έφεση στο σκοράρισμα. Απέναντι της στον ημιτελικό, η Φενέρ. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ευχή, αλλά και κατάρα.

Ας μη γελιόμαστε το να βρίσκεις στο δρόμο σου μία ομάδα από τη χώρα σου που την ξέρεις καλά, μπορεί να βγει σε καλό μπορεί και όχι. Στην τελική και για τις δύο ομάδες το ίδιο ισχύει. Σημασία έχει ότι η Εφές την ερχόμενη Παρασκευή (17/05) δίνει ραντεβού με την ιστορία της.

Αν καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο θα έχει γράψει μία υπέροχη μπασκετική ιστορία με «ολόχρυσα γράμματα».