Η μέρα που ο Σπανούλης έγινε Θρύλος του Θρύλου

Η 12η Μαΐου του 2013 θα αποτελεί πάντα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού μπάσκετ.

Η μέρα που ο Σπανούλης έγινε Θρύλος του Θρύλου

Ήταν η μέρα που ο Ολυμπιακός στέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ, κάτι που δεν είχε ούτε έχει συμβεί ξανά από ελληνική ομάδα.

Τότε που η μπασκετική Ευρώπη απόλαυσε μια μοναδική παράσταση από έναν μοναδικό αθλητή. Ήταν η βραδιά που ο Βασίλης Σπανούλης γιγάντωνε τον μύθο του. Έχοντας μείνει χωρίς πόντο στο πρώτο ημίχρονο του τελικού κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έδειχνε ότι θα είχε υποστηρικτικό ρόλο στην προσπάθεια των συμπαικτών του να μείνουν κοντά στο σκορ απέναντι στη «βασίλισσα».

Όλα αυτά μέχρι το πρώτο λεπτό της τρίτης περιόδου. Τότε που ο "Kill Bill" όπλισε, έπειτα απασφάλισε και χάρισε στο μπασκετικό κοινό μια μοναδική παράσταση, καταστρέφοντας κάθε αμυντικό σύστημα των αντιπάλων του και φορτώνοντας πόντους το καλάθι των Ισπανών. Τελικά ο Σπανούλης σταμάτησε στους 22 πόντους με 5/7 τρίποντα και 7/10 βολές, αποδεικνύοντας ότι ήταν ο κορυφαίος γκαρντ της Γηραιάς Ηπείρου.

Μετά από αυτή την εμφάνιση όλοι οι προπονητές της Euroleague ονειρεύονταν να έχουν στο ρόστερ τους τον άνθρωπο που μπορούσε να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλο και ο Ολυμπιακός αισθανόταν δικαιώμενος για την κίνηση που είχε κάνει να τον «κλέψει» τρία χρόνια πριν από τον Παναθηναϊκό.

Εκείνη η ημέρα ήταν η ημέρα των αποδείξεων τόσο για τον Σπανούλη, όσο και για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πρωταθλητές Ευρώπης χάρη σε ένα ματς που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Euroleague. Το 61-62 της προηγούμενης σεζόν με το καλάθι του Πρίντεζη στον τελικό της Κωνσταντινούπολης έδινε τροφή για σχόλια. Πολλοί είπαν ότι ήταν και θέμα τύχης αφού σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Πειραιά βρέθηκε να χάνει μέχρι και 19 πόντους από την ΤΣΣΚΑ, κατέκτησε το τρόπαιο τη μοναδική φορά που προηγήθηκε στο σκορ έπειτα από το αρχικό 2-0.

Ο τελικός της Μαδρίτης ήταν η απόδειξη ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν βρέθηκαν την περασμένη σεζόν τυχαία στην κορυφή της Ευρώπης. Ήταν η απόδειξη του ότι όταν δεν τα παρατάς, η δουλειά σου και ο κόπος σου ανταμείβονται.