Κύριοι, ΕΚΤΕΘΗΚΑΜΕ!

Ο Νίκος Καλαμπάκας καταγράφει τα όσα έγιναν τη φετινή σεζόν στον μπασκετικό Ολυμπιακό και εξηγεί τους λόγους που διοίκηση, τεχνικό τιμ, παίκτες και δημοσιογράφοι έχουν εκτεθεί από το «πρόωρο αντίο» στην Ευρώπη. 

Κύριοι, ΕΚΤΕΘΗΚΑΜΕ!

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019: Τοποθεσία: ΣΕΦ. Λόγος που βρεθήκαμε εκεί: Το «αντίο» στη φετινή Ευρωλίγκα. Κόσμος; Ούτε 2500…

Ευτυχώς, ήρθαν κι αυτοί! Οι λίγοι φίλοι του Ολυμπιακού που ξέρουν πολύ καλά κατά που πέφτει το ΣΕΦ δεν άφησαν την ομάδα μόνη της στο φετινό της «αντίο» στην Ευρώπη. Βρέθηκαν στο Φαληρικό Στάδιο, χειροκρότησαν την ομάδα όντας πλήρως ξενερωμένοι και στο τέλος ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, φυσικά όσον αφορά την Ευρώπη.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη του τελευταίου αγώνα του Ολυμπιακού για φέτος στην Ευρωλίγκα, το σκηνικό στο ΣΕΦ θύμιζε… επιτάφιο! Ναι, στο Φάληρο ζήσαμε την Μεγάλη Παρασκευή λίγες εβδομάδες νωρίτερα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, όμως τι να πεις, συμβαίνουν κι αυτά. Σε μια χρονιά που τίποτα δεν πήγε σωστά, το… κακό ολοκληρώθηκε στο Φάληρο, εκεί όπου ελάχιστος κόσμος σε ένα πένθιμο κλίμα πήγε να παρακολουθήσει δύο ομάδες που δεν είχαν κανέναν απολύτως στόχο στο παρκέ!

Το πρόβλημα διογκώνεται όταν συνειδητοποιείς ότι ο ένας εκ των δύο αντιπάλων είναι ο Ολυμπιακός. Η ομάδα που τη δεκαετία που διανύουμε έχει αλλάξει τους κανόνες του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Η ομάδα που το 2012 και το 2013 έφτασε στην κατάκτηση του back 2 back, το σύνολο που αποτέλεσε οδηγό ώστε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης το 2014 και η Μακάμπι του Ντέιβιντ Μπλατ, του ανθρώπου που πλέον κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ας πάμε όμως στα πιο φρέσκα! Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε την Ευρώπη με έναν τρόπο που δεν τον αντιπροσωπεύει ως ομάδα. Δεν το έκανε την προηγούμενη Παρασκευή, το είχε κάνει κάπου στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, όταν κατάφερε να χάσει από την αδιάφορη Γκραν Κανάρια ενώ και στη συνέχεια οι αντίπαλοι του έκαναν δώρα κι εκείνος τα επέστρεφε πίσω! Πρώτος και καλύτερος ο Ρούντι Φερνάντεθ που φρόντισε να αφήσει άφωνο το ΟΑΚΑ με ένα buzzer beater από αυτά που βλέπουμε σπάνια στα γήπεδα, όμως την επόμενη μέρα οι παίκτες του Μπλατ αντί να «δαγκώσουν» στο ΣΕΦ την Ζαλγκίρις, της έστρωσαν χαλί για να περάσει στα playoffs.

Τραγικά πράγματα. Έχουν γραφτεί, έχουν διαβαστεί ξανά και ξανά κι όμως ακόμα και σήμερα, σχεδόν δέκα μέρες μετά είναι αχώνευτα! Σε μια σεζόν προβληματική της οποίας το στοίχημα στο ξεκίνημα της ήταν να αλλάξει η αμυντική φιλοσοφία της ομάδας και να δούμε πιο γρήγορο και επιθετικό μπάσκετ στο ΣΕΦ, τελικά παρακολουθήσαμε το χειρότερο μπάσκετ που έχει παρουσιάσει ο Ολυμπιακός μέσα στη «δική» του δεκαετία, ενώ στην προβληματική αγωνιστική εικόνα της ομάδας προστέθηκαν οι διαμάχες της ΚΑΕ με την ΕΟΚ και το… γλυκό όχι απλά δεν «έδεσε» αλλά βγήκε ξινό από την ώρα που μπήκε στο… μίξερ!

Και κάπου εδώ κολλάει ο τίτλος του blog: Κύριοι, εκτεθήκαμε! Εκτέθηκε η ΚΑΕ Ολυμπιακός που υποστήριζε ότι τα παιχνίδια της στην Ελλάδα δεν παίζονται επί ίσοις όροις, κάτι που συμβαίνει στην Ευρώπη, εκεί όπου ο Ολυμπιακός την ώρα της «επανάστασης» ήταν στην πέμπτη θέση και ξαφνικά δε σταύρωνε νίκη για νίκη.

Εκτέθηκε ο προπονητής ο οποίος υποστήριζε ότι τον Φεβρουάριο η ομάδα θα έδειχνε το πραγματικό της πρόσωπο και αντ’ αυτού την είδαμε να πετάει χαρταετό σε κάθε αγώνα.

Εκτεθήκαμε εμείς που ασχολούμαστε σε επίπεδο δημοσιογραφίας με το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου. Όσοι γράφαμε για τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα, όσοι προτρέπαμε τους απέναντι να μη βιάζονται πριν μιλήσουν, όσοι υποστηρίξαμε το #mexritelous παραπάνω από όσο το έκανε και η ίδια η διοίκηση.

Στο τέλος – τέλος, εκτέθηκαν οι ίδιοι οι παίκτες της ομάδας με τη δική τους απόδοση. Παίκτες που σε πολλά ματς έμοιαζαν «χαμένοι», χωρίς καθαρό μυαλό και χωρίς διάθεση. Και αυτό είναι το χειρότερο, αφού αν δεν υπάρχει διάθεση δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό ακριβώς ήταν ο φετινός Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα. Ένα σύνολο παικτών που δεν σου έδινε τίποτα για να ασχοληθείς μαζί του εκτός από γκρίνια.

Φυσικά και όλα αυτά θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από μια τόσο κακή σεζόν. Το θέμα είναι πλέον να εντοπιστούν τι λάθη έγιναν φέτος και να αποφευχθούν στη νέα χρονιά. Μια σεζόν που πριν καν ξεκινήσει έχει προσβληθεί από αβεβαιότητα αφού ακόμα κανείς δεν γνωρίζει σε ποια διοργάνωση – πλην της Euroleague – θα αγωνίζονται οι «ερυθρόλευκοι». Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να μάθουμε αν θα ολοκληρωθεί μέσα στο παρκέ η φετινή περιπέτεια της Basket League. Αν θα περάσει το αίτημα της ΚΑΕ για ξένους διαιτητές σε περίπτωση που η ομάδα παίξει σε κάποια φάση των playoffs με τον Παναθηναϊκό.

Μέχρι τότε θα αρκεστούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις…