Oλυμπιακός: Τα αποδυτήρια βγαίνουν στο γήπεδο

Η πρωτόγνωρη κατάσταση των πέντε σερί ηττών, ένας προπονητής μπερδεμένος, μία ομάδα που ψάχνεται, αλλά και τα αποδυτήρια που χωλαίνουν και αυτό βγαίνει στο παρκέ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Oλυμπιακός: Τα αποδυτήρια βγαίνουν στο γήπεδο

Aυτή η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της την σεζόν 2011-2012, μετρώντας από τότε 4 συμμετοχές σε τελικούς Final Four και 2 κατακτήσεις EuroLeague, βιώνει αυτή την στιγμή μία πρωτόγνωρη κατάσταση, μία βαθιά και παρατεταμένη αγωνιστική κρίση, την μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της. Βίωσε και στο παρελθόν κενά διαστήματα, εβδομάδες ντεφορμαρίσματος, αλλά πρώτη φορά έφτασε στο σημείο να μετρά 5 (!) συνεχόμενες ήττες στην EuroLeague. Η κατηφόρα συνεχίζεται και η ομάδα δείχνει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Από εκεί που ήταν στην 4η θέση, έχοντας τον έλεγχο για το πλεονέκτημα έδρας, πλέον θα δώσει μάχη για να μπει στα playoffs! Oι Πειραιώτες που τις τελευταίες 2 σεζόν τερμάτισαν στην 3η θέση της κανονικής περιόδου...

Οι "ερυθρόλευκοι" εδώ και ένα μήνα προβληματίζουν με την απόδοση τους. Ας μην γίνουμε ισοπεδωτικοί όμως και ας είμαστε δίκαιοι. Νωρίτερα η ομάδα είχε όντως δείξει ορισμένα εξαιρετικά δείγματα γραφής στην Ευρώπη. Είχε βελτιώσει την επιθετική της εικόνα σε σύγκριση με πέρσι, ανεβάζοντας τον μέσο όρο της στην επίθεση πάνω από τους 80 πόντους, την δημιουργία στις 20 ασίστ, με τους Πειραιώτες να διαθέτουν την κορυφαία ομάδα στην διοργάνωση στα ριμπάουντ, όντας παράλληλα μέσα στις τρεις πρώτες στην άμυνα. Ένας Ολυμπιακός που έπαιζε ένα περισσότερο γρήγορο και θελκτικό μπάσκετ σε σχέση με πέρσι, σημειώνοντας και ορισμένες μεγάλες νίκες.

Τι άλλαξε, λοιπόν, μετά και την τελευταία νίκη του Ολυμπιακού στην Ευρώπη κόντρα στην Χίμκι στο ΣΕΦ, από την 17η Γενάρη και μετά; Κυρίως το κλίμα στα αποδυτήρια! Μπορεί το περίφημο ηχητικό με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Πρίντεζη να βγήκε στον Τύπο στις 10 Φεβρουαρίου, αλλά μέσα στην ομάδα γνώριζαν βδομάδες πριν πως κάποιος (είτε άθελα του, είτε ηθελημένα) είχε διαρρεύσει την συνομιλία. Πως το ήξεραν; Είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο! Και το σοκ ήταν μεγάλο, καθώς άπαντες έβλεπαν πως η... ζημιά αργά ή γρήγορα θα έβγαινε στη φόρα και θα έπαιρνε διαστάσεις.

Η υγεία των αποδυτηρίων

Μπορεί ορισμένοι να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό που αναφέρουμε, αλλά να είστε σίγουροι πως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της επιτυχίας αυτού του Ολυμπιακού, ήταν η υγεία των αποδυτηρίων του. Ο ελληνικός κορμός του, η δύναμη της παρέας, το ζεστό κλίμα, τα στεγανά του, το ομαδικό πνεύμα έχοντας τη νοοτροπία του «όλοι για έναν και ένας για όλους». Αυτό το μότο, άλλωστε, βλέπει κανείς με το που θα μπει μέσα σε αυτά.

Από την στιγμή, λοιπόν, που κάποιος από τους Έλληνες συμπαίκτες του Γιώργου Πρίντεζη, είτε ηθελημένα, είτε άθελα του, διέρρευσε το ηχητικό, η εμπιστοσύνη μεταξύ των παικτών κλονίστηκε. Προδοσία και... μαχαιριά στη καρδιά. Αποτέλεσμα; Οι σχέσεις «πάγωσαν», το κλίμα χάλασε, δεν υπάρχει πλέον το "δέσιμο" των προηγούμενων σεζόν και από τη στιγμή που ακόμη κανείς δεν έχει βγει μεταξύ των συμπαικτών να παραδεχτεί το λάθος του, η... μυρωδιά του ρουφιάνου συνεχίζεται να χωλαίνει τα "ερυθρόλευκα" αποδυτήρια, με τον έναν να κοιτάζει τον άλλον με... μισό μάτι. Ένα περιστατικό το οποίο έχει επηρεάσει την ψυχολογία αρκετών παικτών και κυρίως του υπαρχηγού, ο οποίος έφτασε σε ψυχολογικό ναδίρ απογοήτευσης, πικρίας και στεναχώριας.

Δεν είναι όμως μόνο το ηχητικό που διέρρευσε. Προσθέστε τα οικονομικά θέματα-προβλήματα της διοίκησης, τα οποία και είναι γνωστά. Η αποχώρηση από το ΟΑΚΑ και η κόντρα με την ΕΟΚ/ΚΕΔ, με τον Ολυμπιακό έτοιμο να μην κατέβει να αγωνιστεί αν δεν ικανοποιηθούν τα «θέλω» του στο πρωτάθλημα. Όταν υπάρχουν τόσα μέτωπα ανοιχτά, τα οποία και απασχολούν το μυαλό, είναι πάρα πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς στον στόχο σου. Και ξαφνικά η ήττα σου έχει γίνει συνήθειο, από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις, με την ομάδα να έχει χάσει τη νοοτροπία του νικητή. Αυτή την στιγμή η εικόνα των αποδυτηρίων του Ολυμπιακού βγαίνει και στο γήπεδο. Μία ομάδα... ραγισμένη, προβληματισμένη, πληγωμένη, με πεσμένο ηθικό, με μειωμένη ενέργεια, δίχως ψυχολογία και την επιθυμητή ομοιογένεια.

Ο Ολυμπιακός έχασε από έναν ανώτερο αντίπαλο, από μία ΤΣΣΚΑ με μεγάλη ποιότητα και βάθος στο ρόστερ της, η οποία έκανε και ένα από τα καλύτερα της παιχνίδια φέτος. Οι Πειραιώτες, πάντως, κοίταξαν στα μάτια τον αντίπαλο τους και τον κόντραραν στα ίσα, τουλάχιστον μέχρι και το 26', όταν και προηγήθηκαν με 60-58 με το τρίποντο του Πρίντεζη. Μετά ήρθε η αγωνιστική κατάρρευση. Λες και η ομάδα ξέμεινε από... βενζίνη. Ενοχλεί πάντως το γεγονός πως για ακόμη μία φορά φέτος, οι "ερυθρόλευκοι" παρατούν τα παιχνίδια τους όταν αυτά τους στραβώνουν, ειδικά στο γήπεδο τους. Το συναντήσαμε κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ, απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο Φάληρο. Το τελευταίο δεκάλεπτο είχε απλά διαδικαστικό χαρακτήρα... Η συμπεριφορά αυτή δε συνάδει με το dna της ομάδας.

Ενοχλεί επίσης το γεγονός πως μέσα σε ένα μήνα που ο Ολυμπιακός είχε αρκετά δύσκολα και σημαντικά ματς, στα οποία υπήρχε το "πρέπει", οι Πειραιώτες έχουν αποχωρήσει απ' όλα με κατεβασμένο κεφάλι. Ήττα από την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, από την Εφές στην Πόλη, από την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ, ενώ και κόντρα στη Φενέρμπαχτσε στη Τουρκία έδειχνε μία κλάση κάτω από τον αντίπαλο του. Το μεγαλύτερο του πρόβλημα, πάντως, είναι η περιφερειακή του άμυνα. Ο κάθε αντίπαλος γκαρντ, συνεχίζει να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, με τον Μπριάντε Γουέμπερ να προσπαθεί αλλά δεν...

Μπερδεμένος και ο Ντέιβιντ Μπλατ

Δείχνει πάντως μπερδεμένος και ο Ντέιβιντ Μπλατ. Δοκιμάζει διαφορετικά σχήματα, συστήματα, διαφορετικές άμυνες, αλλά όχι μόνο δεν έρχονται οι νίκες, αλλά δεν παίζει και ωραίο μπάσκετ ο Ολυμπιακός. Μπήκε Μάρτης και ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλει να μας παρουσιάσει. Δείχνει πλέον και εκείνος πιεσμένος και στρεσαρισμένος.

Μας έκανε εντύπωση ο τρόπος που απάντησε σε ερώτηση που δέχτηκε για την πεσμένη απόδοση του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος: «Με ρωτάτε για εκείνον, καλά κάνετε, αλλά γιατί δεν με ρωτάνε και για τον Πρίντεζη που δεν παίζει καλά;». Σαν να του βγήκε αυθόρμητα να υποστηρίξει τον Αμερικανό γκαρντ, καθώς εκείνος τον έφερε στο μεγάλο λιμάνι. Ο Πρίντεζης όμως είναι στα 34, όλοι γνωρίζουν πως έχει βρεθεί στο μάτι του... κυκλώνα και αποτελεί την ζωντανή ιστορία της ομάδας. Ο Γουίλιαμς-Γκος είναι στα 25 και η διοίκηση έχει επενδύσει σε εκείνον, υπογράφοντας μαζί του κλειστό διετές συμβόλαιο. Στα 6 τελευταία ματς του Ολυμπιακού έχει σημειώσει μόλις 1 φορά διψήφιο αριθμό πόντων, έχει 2/13 τρίποντα, εμφανίζει αδυναμίες στην άμυνα και δείχνει πως ζορίζεται όταν βρίσκει απέναντι του σκληροτράχηλους γκαρντ. Ο κόουτς τον εμπιστεύεται «φανατικά», του δίνει πάντα μπόλικο χρόνο συμμετοχής, αλλά δείχνει πως είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και όχι παίκτης για τα μεγάλα ματς.

Και οι υπόλοιποι νεοαποκτηθέντες παίκτες, όμως, δεν πάνε πίσω. Ο Γιάνις Τίμα δείχνει να μην έχει ρόλο, ούτε και εμπνέει πως μπορεί να δώσει επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό. Έχουμε πει πως σε αυτή την περίπτωση οι Πειραιώτες πήραν ένα ρίσκο το περασμένο καλοκαίρι, καθώς έδειχναν πως δεν χρειαζόντουσαν ένα τρίτο "3άρι" στο ρόστερ τους, αλλά περισσότερο ένα γκαρντ. Παράλληλα, ενώ αποτελούν την ομάδα που έκανε... μόδα τα αθλητικά "5άρια", αποφάσισαν φέτος να μην πάρουν αθλητικό σέντερ! Προτίμησαν έναν πάουερ-φόργουορντ που μπορεί να παίξει και στο "5", όπως ο Ζακ ΛεΝτέι, ο οποίος ναι μεν έχει ταλέντο στην επίθεση, αλλά δεν είναι... ογκόλιθος στην άμυνα. Δεν είναι Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ, ούτε Μπιρτς. Παράλληλα, ο Αξέλ Τουπάν δείχνει χαμένος στο ροτέισον, με αποτέλεσμα σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο να είναι κατώτερος των περιστάσεων.

Έχει μπει σε μπελάδες ο Ολυμπιακός και πλέον καλείται να αντιδράσει άμεσα. Την επόμενη εβδομάδα αντιμετωπίζει την Μπούντουτσνοστ στο Μαυροβούνιο. Η νίκη μονόδρομος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνέψει να βγει εκτός οκτάδας...