Ή τώρα ή ποτέ...

Ο Ολυμπιακός βιώνει μια βαθιά κρίση και άπαντες στο λιμάνι πρέπει να ανασυνταχθούν τώρα, προκειμένου να μη χαθεί η χρονιά τόσο νωρίς...

Ή τώρα ή ποτέ...

Οι τελευταίες εμφανίσεις του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα μιλάνε από μόνες τους. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν σαφέστατο πρόβλημα και αδυνατούν να είναι η ομάδα που τόσα χρόνια έκανε περήφανους τους οπαδούς της.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να δεχθούμε ότι καμία, μα απολύτως καμία ομάδα στην ιστορία του αθλητισμού δεν είχε κάνει σύμβαση με τις νίκες. Ακόμα και οι καλύτεροι σύλλογοι έχουν βιώσει μια κάποια κρίση στην πορεία τους, όμως αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στον Ολυμπιακό προβληματίζει αφού εδώ μιλάμε για ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα που μάλιστα συνοδεύεται και από εξωτερικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.

Ο συνδυασμός της αδυναμίας του Ολυμπιακού να πάρει μια νίκη σε ένα σπουδαίο ματς, όπως ήταν αυτά με Φενέρ, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι και Εφές με τα όσα συμβαίνουν εκτός παρκέ (η απόφαση να ξεκινήσει τον πόλεμο με ΕΟΚ και ΚΕΔ και το ηχητικό του Πρίντεζη), έχουν φέρει το κλαμπ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πλέον αναζητείται ένας τρόπος ο Ολυμπιακός να ξεπεράσει όλη αυτή την ιστορία που έχει στήσει την ομάδα με την πλάτη στον τοίχο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινώντας από τα αγωνιστικά: Το ντεφορμάρισμα των Ελλήνων παικτών του Ολυμπιακού τον τελευταίο μήνα έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ομάδα του Μπλατ. Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου, όλοι τους μέλη του Ολυμπιακού που έκανε το back to back τις σεζόν 2012-2013 δείχνουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που μας έχουν συνηθίσει.

Τον Μάντζαρη δεν το περιλαμβάνουμε στην κουβέντα γιατί ούτως ή άλλως στην εποχή Μπλατ ο ρόλος του είναι αρκετά πιο περιορισμένος από τις προηγούμενες σεζόν. Πέραν τούτου, οι τρεις προαναφερθέντες ήταν οι παίκτες που έχουν αποδείξει ότι στις καλές τους μέρες μπορούν να γυρίσουν μόνοι τους ένα ματς.

Ο Παπανικολάου το έκανε πρόσφατα στο ΣΕΦ κόντρα στην Μπασκόνια, ο Σπανούλης κόντεψε να πάρει μόνος του την Μακάμπι στο Ισραήλ, ενώ ο Πρίντεζης στην Τουρκία κόντρα στην Εφές κι ενώ για τρεις περιόδους ήταν μακριά από το καλό του πρόσωπο, στην τέταρτη εμφανίστηκε σχεδόν μεταμορφωμένος και προσπάθησε να «κλέψει» τη νίκη από τους Τούρκους.

Όταν λοιπόν οι καλύτεροί σου παίκτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν αδύναμοι να παρασύρουν και τους συμπαίκτες τους, τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, το οποίο έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στις τελευταίες ήττες. Πέρυσι άπαντες σχολίαζαν ότι ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός Final Four επειδή οι ξένοι δεν βοήθησαν και ήταν κακές επιλογές.

Ε, τον τελευταίο μήνα δεν βοηθούν ούτε οι Έλληνες και σίγουρα υπάρχουν ξένοι (τρανό το παράδειγμα του Μιλουτίνοφ) που είναι αρκετά πιο σταθεροί και αξιόπιστοι από τον κορμό που παρέμεινε στο λιμάνι μετά τις κατακτήσεις των δύο ευρωπαϊκών. Επιπλέον δείτε ξανά το ματς κόντρα στην Εφές και το παιχνίδι που έκανε ο Ουέμπερ και συγκρίνετε την απόδοσή του με αυτή των Ελλήνων σε αυτό ή και σε προηγούμενα ματς. Είναι απλά η μέρα με τη νύχτα...

Πάμε τώρα στο... πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί. Ήταν επιτέλους καιρός ο Ολυμπιακός να αντιδράσει στα όσα βιώνει εδώ και πολλά έτη το μπασκετικό του τμήμα στους εντός συνόρων αγώνες του (κυρίως όταν έχει αντίπαλο τον Παναθηναϊκό). Η απόφαση των προέδρων της ΚΑΕ ήταν και σωστή και αν θέλετε και την άποψή μου επιβεβλημένη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν όμως άπαντες στο λιμάνι θα είναι η συνέχεια που θα δοθεί στο θέμα.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού δείχνει υπέρμετρα ενθουσιασμένος από την απόφαση των κυρίων Αγγελόπουλων και έχοντας τη στήριξη του λαού του, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Οτιδήποτε άλλο θα σημάνει μια ήττα από το «σύστημα» που πολεμάει και που εδώ και τόσα χρόνια παίζει με τον ιδρώτα των παικτών του.

Κλείνοντας, να πούμε δύο λέξεις για το ηχητικό. Ήταν λάθος ο χειρισμός του όλου θέματος, από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν θα πάρει κανείς θέση σε αυτό το blog για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Το μόνο που θα αναφέρουμε είναι ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί πριν καν βγει στη δημοσιότητα. Έχοντας απέναντί σου έναν αντίπαλο ο οποίος έχει δείξει ότι πάει στον... πόλεμο χρησιμοποιώντας ότι μέσο - θεμιτό ή αθέμιτο- μπορεί, θα έπρεπε στον Πειραιά να έχουν φροντίσει να μην μπορέσουν οι αντίπαλοι να εκμεταλλευτούν ένα ενδοοικογενειακό θέμα. Δεν έδωσαν όμως την απαραίτητη προσοχή κι έτσι με μια δημοσίευση η ομάδα κατάφερε να γίνει... μπάχαλο και να υπάρχουν σκιές. Ήταν ένα λάθος που ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί για το καλό του συλλόγου.

Για επίλογο ας αρκεστούμε σε αυτό: Ο βασικός κορμός του Ολυμπιακού αποτελείται από παίκτες που τον έχουν κάνει ΘΡΥΛΟ στην Ευρώπη. Είναι οι ίδιοι που έβρισκαν πάντα τρόπους να ταπεινώνουν ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ Μαδρίτης. Πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να βγουν μπροστά και να γίνουν πρωτοστάτες για όσους δεν έχουν βιώσει όλο αυτό το μπασκετικό μεγαλείο που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι. Όπως προείπαμε, τον τρόπο τον ξέρουν. Ή μπορούν να τον βρουν. Ε, ήρθε η ώρα να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να δώσουν απαντήσεις. Σε όλους και σε όλα...