Γιάννης Σφαιρόπουλος: Ο «αποτυχημένος» ήρωας

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τα πηγαίνει περίφημα με την Μακάμπι, αλλά ο κόσμος του Ολυμπιακού θεωρεί αποτυχημένο το πέρασμα του από τον πάγκο των «ερυθρολεύκων». Ήταν όμως τελικά τόσο αποτυχημένος όσο ισχυρίζονται κάποιοι;

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Ο «αποτυχημένος» ήρωας

Ήταν Ιούνιος του 2018 όταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό, ως αποτυχημένος για τους περισσότερους φιλάθλους. Είναι σωστή όμως η άποψη τους; Ήταν τόσο αποτυχημένος ένας προπονητής που κέρδισε δύο πρωταθλήματα και οδήγησε την ομάδα σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας; Σίγουρα όχι! Απλά πλήρωσε τις επιλογές του.

Βλέπετε, ένας προπονητής κρίνεται κυρίως από τις επιλογές του. Δυστυχώς ή ευτυχώς στο μπάσκετ τις περισσότερες φορές ο κόουτς αναλαμβάνει και τον ρόλο σκάουτερ. Αυτό σημαίνει πως οι επιλογές του θα κριθούν για τα καλά μέσα στο παρκέ.

Πολλές από τις μεταγραφές που έγιναν με την έγκριση του, απέτυχαν παταγωδώς. Ρόμπερτς, Τόμσον, Μπράουν, Στρόμπερι και αρκετοί ακόμα που πέρασαν και δεν ακούμπησαν ούτε στο ελάχιστο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Παρόλα αυτά όμως πρέπει να του πιστωθούν πάρα πολλά, η έλευση του Ντάνιελ Χάκετ, ο ερχομός του Γιάνις Στρέλνιεκς, η αναγέννηση του Κώστα Παπανικολάου που πλέον φαίνεται να εξελίσσεται στον νέο αρχηγό των «ερυθρολεύκων» και φυσικά η επιλογή και η δουλειά πάνω στον Νίκολα Μιλουτίνοφ, με τον Σέρβο σέντερ να είναι σήμερα ο καλύτερος ψηλός στην Ευρώπη.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος λοιπόν δεν έφυγε ως αποτυχημένος από τον Πειραιά. Άλλωστε αν ήταν αποτυχημένος δεν θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή στη Μακάμπι. Η αλήθεια είναι ότι με τον Ολυμπιακό έπιασε ταβάνι ο κόουτς, οι δύο συνεχόμενες χρονιές χωρίς τίτλο του κόστισαν και τη θέση του στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Το μπάσκετ που έπαιζε η ομάδα επί Σφαιρόπουλου δεν ήταν κακό, αλλά δεν ήταν και άριστο. Θα μπορούσαμε πούμε ότι έδινε μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα και για αυτό το λόγο γινόταν στατική και προβλέψιμη αρκετές φορές στην επίθεση. Η μπάλα συνεχώς στα χέρια του Σπανούλη και από εκεί και πέρα μερικά συστήματα που τα περισσότερα πάλι αφορούσαν τον αρχηγό της ομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει δύο σερί πρωταθλήματα σε 5ο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, έναν τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ και δύο τελικούς Ευρωλίγκας με Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε. Το τι θα γινόταν αν έφερνε παίκτη μεγαλύτερης κλάσης, αν έπαιζε πιο γρήγορο μπάσκετ και διάφορα άλλα που μπορεί να σκεφτεί ο καθένας δεν θα τα μάθουμε ποτέ.

Όπως και να έχει πάντως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πρόσεφερε πολλά στον Ολυμπιακό. Αφιέρωσε όλη του την ψυχή στην ομάδα και όταν ήρθαν τα δύσκολα βγήκε μπροστά και ανέλαβε τις ευθύνες του. Ευθύνες που δεν θα αναλάμβανε ο καθένας.