Παπανικολάου: o επόμενος αρχηγός του Ολυμπιακού!

Ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Ολυμπιακού τον τελευταίο μήνα, αλλά και ο επόμενος αρχηγός της ομάδας, καθώς η... σκυτάλη έρχεται σε εκείνον. Ο Νότης Ψιλόπουλος γράφει για τον Κώστα Παπανικολάου, αλλά και για τη νίκη επί της Χίμκι. 

Παπανικολάου: o επόμενος αρχηγός του Ολυμπιακού!

Αν το 2019 θα μπορούσε να είναι η χρονιά κάποιου παίκτη του Ολυμπιακού, αυτή θα θέλαμε να γίνει του Κώστα Παπανικολάου. Ναι, οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης είναι οι μεγάλοι αρχηγοί της ομάδας, οι ηγέτες της, οι παίκτες-σύμβολα για το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου, αλλά τα χρόνια περνούν, οι δύο τους δεν θα παίζουν για πάντα και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δώσουν την... σκυτάλη. Και σε αυτόν που θα ήθελαν και οι ίδιοι να δοθεί, αλλά και γιατί "πρέπει", είναι ο 28χρονος σμολ-φόργουορντ. Πρωταγωνίστησε δίπλα τους στα πρωταθλήματα Ευρώπης το 2012 και το 2013, ήταν συμπαραστάτης τους στους τίτλους στην Ελλάδα, "παρών" στον τελικό του Final Four το 2017 και έχει συνδέσει το όνομα του με την σύγχρονη και πετυχημένη ιστορία των "ερυθρολεύκων". Έχει το ταλέντο, τις δυνατότητες, την εμπειρία, τη νοοτροπία νικητή, αλλά και τον χαρακτήρα ώστε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και δικαιωματικά είναι ο επόμενος!

Άλλωστε, ακόμη και η διοίκηση της πειραϊκής ΚΑΕ το περασμένο καλοκαίρι, όταν και προχώρησε στην ανανέωση του συμβολαίου μαζί του έως και το 2022, του τόνισε πως "σε βλέπουμε ως τον επόμενο αρχηγό της ομάδας μας".Μία δήλωση τους όχι μόνο για να του τονώσουν το ηθικό, εκφράζοντας του παράλληλα την εμπιστοσύνη τους, αλλά και για να τον κάνουν να καταλάβει και να εμπεδώσει την "ιστορική ευθύνη" που έχει ώστε να συνεχίσει το dna αυτής της ομάδας, παίρνοντας την στις πλάτες του.

Έχοντας εξασφαλισμένο το μέλλον του για τα επόμενα χρόνια στο μεγάλο λιμάνι, βλέποντας παράλληλα τους Αγγελόπουλους να τον βάζουν στο "3" πάνω απ' όλους (αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους Παπαπέτρου και Λοτζέσκι που αποχώρησαν), φέτος έχει την ευκαιρία (αλλά και την ηρεμία) να πραγματοποιήσει την αγωνιστική του... ανάσταση. Και το λέμε έτσι γιατί τα τελευταία χρόνια κάπως αδίκησε τον εαυτό του, κάπου έμεινε στάσιμος. Μία δεύτερη μεγάλη εκτόξευση στην καριέρα του έχει την δυνατότητα να κάνει σε αυτή τη χρονιά, μετά από εκείνη στην περίφημη σεζόν 2012/2013, όταν και είχε κομβικό ρόλο στο να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα Ευρώπης στο Λονδίνο για δεύτερη σεζόν. Είχε βγει τότε ως ο καλύτερος Νέος παίκτης της EuroLeague, έχοντας 52.1% (!) ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, συν 8.7 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ. Φέτος, έχει 8.1 πόντους, 43.7% από την περιφέρεια, 3.9 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ.

Τα νούμερα του όμως είναι εντυπωσιακά τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτές τις πρόσφατες 5 αγωνιστικές (με Νταρουσάφακα, Παναθηναϊκό, Μπασκόνια, Ρεάλ, Χίμκι), ο Κώστας Παπανικολάου έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του, αποτελώντας τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του Ολυμπιακού. Γεμάτες και πληθωρικές εμφανίσεις, έχοντας ενεργή συνεισφορά σε όλους τους τομείς. Έχει καταγράψει διψήφιο αριθμό πόντων στις 4 από αυτές, έχοντας μέσο όρο 13.2 πόντους με 48.4% (16/33) ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα. Σε όλα αυτά προσθέστε 5.4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να τον εμπιστεύεται όλο και περισσότερο στο παρκέ, με τον χρόνο του να έχει φτάσει στα 29 λεπτά σε αυτό το διάστημα. Πρωταγωνιστής και στο ματς κόντρα στην Χίμκι έχοντας 14 πόντους με 4/8 τρίποντα (ξεκίνησε με 4/5), 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ, σε ένα ακόμη προσωπικό του ρεσιτάλ.

Σας το είχαμε τονίσει από την έναρξη της σεζόν πως ο Αμερικανός κόουτς θέλει να του δώσει φέτος περισσότερο ηγετικό ρόλο και δεν είναι τυχαία η περασμένη δήλωση του πως ο "Παπ" είναι παίκτης βαρόμετρο για τους "ερυθρόλευκους". H επιρροή του στην ομάδα είναι τεράστια. Είναι σταθερά αμυντικός ογκόλιθος για τον Ολυμπιακό, προσφέρει εγγύηση στα ριμπάουντ, συνεχής κίνηση στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα, αστείρευτη ενέργεια και στις δύο πλευρές του και δίνει τεράστια επιθετική ώθηση με την εντυπωσιακή ευστοχία του από την περιφέρεια. Πλέον, δεν τα βάζει μόνο όντας ελεύθερος, αλλά ακόμη και μετά από ντρίμπλα έχοντας αντίπαλο μπροστά του. Με τους Πειραιώτες να έχουν σαν... γούρι το να ξεκινούν τα ματς με εύστοχο τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου. Το έχετε παρατηρήσει;

Ναι, έχει αυτή την αδυναμία στη ντρίμπλα, αυτό το (κακό) συνήθειο να βάζει το κεφάλι κάτω και να μην βλέπει όταν πάει να διεισδύσει στο καλάθι, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να κάνει λάθη και να την χάνει, αλλά με εξαίρεση αυτό το ελάττωμά, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση. Τρίποντα, άμυνες, μπλοκ, ασίστ, κλεψίματα και να τρέχει σε κάθε ευκαιρία στον αιφνιδιασμό, μία ακατάπαυστη μηχανή ενέργειας. Τι σου είναι όμως και η αυτοπεποίθηση ε; Ήταν και παραμένει, καλώς ή κακώς, παίκτης ψυχολογίας. Αν αισθανθεί καλά, δεν σταματάει! Το ζητούμενο, βέβαια, είναι η διάρκεια, η συνέπεια, η σταθερότητα, αλλά και το να καταφέρει να διαχειριστεί σωστά μετά και τις άσχημες βραδιές του.

Η άμυνα, το ΣΕΦ, το ροτέισον και το... ξεπέταγμα του Σάσα

Ο Ολυμπιακός έπαιξε άμυνα με αλλαγές στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, έβαλε δύσκολα στην Χίμκι στο πρώτο ημίχρονο (μόλις 22 πόντοι) και της περιόρισε την δημιουργία, κρατώντας την στο πρώτο μέρος στις 4 ασίστ. Οι Πειραιώτες επικράτησαν σε ένα ματς που κινήθηκε σε χαμηλό σκορ, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως έχουν τον τρόπο να πάρουν αποτέλεσμα που θέλουν, είτε τα παιχνίδια κυμαίνονται στους 70, είτε στους 90 πόντους.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε φέτος με ήττες στο ΣΕΦ. Αρχικά με "βαρύ" τρόπο από την Αρμάνι Μιλάνο, ενώ ακολούθως λύγισε στις λεπτομέρειες κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Για να πετύχει όμως φέτος τον στόχο του, που είναι η είσοδος στην πρώτη τετράδα, πέρα από το γεγονός πως θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει "διπλά", επιβάλλεται από εδώ και πέρα να διατηρήσει ακέραιη την έδρα του. Και οι Πειραιώτες, πλέον, έχουν δείξει συνέπεια και σταθερότητα όταν αγωνίζονται στο φαληρικό στάδιο, το οποίο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια.

Η επικράτηση τους κόντρα στην Χίμκι ήταν η έβδομη συνεχόμενη (Μπούντουτσνοστ, Εφές, Ρεάλ, Γκραν Κανάρια, Παναθηναϊκό, Μπασκόνια, οι προηγούμενες), γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Έχουν μετατρέψει και πάλι σε... κάστρο τους το ΣΕΦ και έτσι θα πρέπει να το διατηρήσουν και στην μεθεπόμενη αγωνιστική, καθώς μετά την Φενέρμπαχτσε (στη Τουρκία) θα υποδεχτούν την Μπαρτσελόνα.

Ολυμπιακός είχε φτάσει στο +19 από το 26' και σε γενικές γραμμές έλεγξε σχεδόν στο απόλυτο τον ρυθμό έως και το τέλος του παιχνιδιού, διατηρώντας την διαφορά σε διψήφιο αριθμό. Είχε, λοιπόν, την δυνατότητα ο Ντέιβιντ Μπλατ να ξεκουράσει κάπως κάποιους παίκτες του. Επέλεξε όμως και πάλι να προχωρήσει με μικρό ροτέισον. Ο ΛεΝτέι 9 λεπτά, ο Τουπάν πήρε 6, ο Μάντζαρης 8, ο Μπόγρης 2, ενώ ο Τίμα δεν χρησιμοποιήθηκε καν. Και είναι πολυτέλεια να έχεις έναν ξένο παίκτη που να έχει διακριτικό ρόλο στο ρόστερ. Μετά και το ματς στο Κάουνας, ο Λετονός φόργουορντ έχει ελάχιστη συμμετοχή, δείγμα πως ο προπονητής του δεν τον υπολογίζει ιδιαίτερα.

Έκανε το ξεπέταγμα του ο Σάσα Βεζένκοφ. Ξεκίνησε εξαιρετικά την σεζόν, τα πήγε αρκετά καλά στα πρώτα ματς του Ολυμπιακού, έχοντας και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του, αλλά από ένα σημείο και μετά, είτε γιατί ο Γιώργος Πρίντεζης βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είτε επειδή ο Ντέιβιντ Μπλατ χαμήλωσε και στο "4" τον Ζακ ΛεΝτέι, ο ρόλος του περιορίστηκε.

Δεν το έχει βάλει κάτω όμως και δουλεύει σκληρά. Αυτή την φορά πήρε την ευκαιρία του, βρέθηκε στο παρκέ για 16 λεπτά και στο διάστημα αυτό σημείωσε 14 πόντους, έχοντας 4/5 δίποντα και 2/3 τρίποντα. Νωρίτερα είχε 0/12 (!) στην διοργάνωση, μία αστοχία που δεν συμβαδίζει με το ταλέντο του. Μπορεί να υστερεί σε αθλητικά προσόντα και ελαφρώς σε ταχύτητα, αλλά ξέρει μπόλικο μπάσκετ. Έχει έφεση στην επίθεση, διαθέτει καλό χέρι, οξυδέρκεια και κατέχει τη σωστή νοοτροπία ώστε να πετύχει με τα "ερυθρόλευκα". Δεν έχουμε δει ακόμη το πραγματικό μέγεθος των δυνατοτήτων του.

Twitter: Notis Psilopoulos