Σπέσιαλ ανάλυση της Euroleague: Πρωτάθλημα τεσσάρων ταχυτήτων

Στα μισά του δρόμου φτάσαμε στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας και το «ΦΩΣ» κάνει μια… σούμα των ως τώρα πεπραγμένων των ομάδων του εξωτερικού.

Σπέσιαλ ανάλυση της Euroleague: Πρωτάθλημα τεσσάρων ταχυτήτων

Η άχαστη (;) τριάδα

Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ δείχνουν να είναι ένα σκαλί πιο πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες ως τώρα στη φετινή Ευρωλίγκα. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δύσκολα θα σπάσει αυτή η τριάδα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Κατά γενική ομολογία πάντως, οι τρεις παραπάνω ομάδες είναι ένα κλικ καλύτερες και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρίσκονται στην πρώτη τετράδα που χαρίζει το πολυπόθητο πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ.

Η Φενέρμπαχτσε πήρε τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα. Με ρεκόρ 14-1 η Φενέρ ολοκλήρωσε πρώτη τον α΄ γύρο, δυο νίκες μάλιστα παραπάνω απ΄ τη δεύτερη Ρεάλ. Οι Τούρκοι έκλεισαν ιδανικά το πρώτο μισό, κερδίζοντας με ανατροπή στο τέλος τη «βασίλισσα», στη ρεβάνς του περσινού τελικού.

Η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν μας είχε συνηθίσει σε υψηλές πτήσεις τόσο νωρίς, κι αυτό ίσως προβληματίσει τον έμπειρο κόουτς που θα ...κοιτάξει να κάνει μια προβλεπόμενη «κοιλιά» ενόψει του τελικού κομματιού της σεζόν, εκεί όπου θα πρέπει να είναι στο 100%.

Ο Σλούκας είναι πλέον ηγετική μορφή της Φενέρ, με άξιους συμπαραστάτες τους Βέσελι, Ντατόμε, Γκούντουριτς και Κάλινιτς. Ο Λοβέρν βγήκε …λίρα εκατό, ο Ντίξον θα «μιλάει» όταν πρέπει, με τον Έρικ Γκριν σε βοηθητικό ρόλο για την ώρα.

Η Ρεάλ χάνοντας το ντέρμπι με τη Φενέρ, έκλεισε τα μισά της διαδρομής στη 2η θέση με ρεκόρ 12-3. Ο Ντόντσιτς λείπει, κι όποιος δεν το παραδέχεται είναι ψεύτης. Σύμφωνοι, η Ρεάλ ξέρει να παίζει θεαματικό μπάσκετ, ο Καμπάτσο είναι πολύ καλός, αλλά με τον Σλοβένο οι Μαδριλένοι ήταν …άλλη ομάδα.

Ο Γιουλ βέβαια θα έχει τις ενστάσεις του και εφόσον μείνει υγιής, θα πάρει πάνω του τη «βασίλισσα». Σταθερές αξίες οι Ράντολφ, Κάρολ, Ταβάρες και Αγιόν, με τους Ρούντι και Ρέγιες να βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα. Ο Λάσο ξέρει ότι ακόμη η Ρεάλ δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που επιθυμεί, είμαστε σίγουροι ότι θα ...ανέβουν οι στροφές στη συνέχεια.

Την …άχαστη τριάδα της κορυφής συμπληρώνει η ΤΣΣΚΑ (11-4). Είχαμε μάθει την ΤΣΣΚΑ να πάει …τρένο στη ρέγκιουλαρ σίζον, και ίσως αποφάσισαν να το πάνε αλλιώς στη Μόσχα! Εμάς προσωπικά πάντως, δεν μας γεμίζει και πάλι το μάτι η ομάδα του Ιτούδη. Κάτι φαίνεται να λείπει ξανά και ο Έλληνας τεχνικός νιώθει την πίεση της διοίκησης.

Ξέρει άλλωστε καλά πως με νέα αποτυχία φέτος, θα αποτελέσει παρελθόν. Η ήττα από τον Παναθηναϊκό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Ντε Κολό και Ροντρίγκεθ είναι με σκαμπανεβάσματα ως τώρα, Χάινς και Χάντερ δείχνουν να έχουν μείνει από όρεξη (sic) και το κουπί τραβούν για την ώρα Χίγκινς και Κλάιμπερν.

«Χαμός» για την 4η θέση

Εφόσον θεωρήσουμε καπαρωμένες τις τρεις πρώτες θέσεις, για την 4η θέση γίνεται ένας αληθινός χαμός! Αρκετοί οι μνηστήρες, με Ολυμπιακό (9-6) και Έφες (9-6) να δείχνουν αυτή τη στιγμή λίγο πιο κοντά. Για τους Πειραιώτες θα διαβάσετε παραδίπλα, όσο για τους Τούρκους αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη ως τώρα. Όχι για εμάς πάντως, που περιμέναμε να πάνε καλά.

Ο Αταμάν είχε δηλώσει στις αρχές της σεζόν ότι φέτος η Έφες θα είναι στο φάιναλ φορ και όσο κι αν τον …κοροϊδεύουμε οι περισσότεροι, η αλήθεια είναι ότι έχει φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα. Ο Μπομπουά κλέβει την παράσταση, ενώ εξαιρετικοί είναι και οι Μοερμάν, Μίσιτς και Πλάις. Σταθερές αξίες Ντάνστον και Σίμον, αν ανέβει και ο Λάρκιν, τότε η Έφες θα έχει πολλές πιθανότητες για την τετράδα.

Βάσει βαθμολογίας, την 4η θέση διεκδικούν επίσης Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Ζαλγκίρις, Μιλάνο, Μπασκόνια και Παναθηναϊκός.

Οι Βαυαροί με ρεκόρ 8-7 έχουν κάνει ονειρεμένο ξεκίνημα. Πολύ καλοδουλεμένη ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο NBAer Ντέρικ Ουίλιαμς με τις εμφανίσεις του δείχνει ότι δεν ήρθε για τουρισμό στην Ευρώπη και στο Μόναχο άνοιξε η όρεξη για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον!

Στο 8-7 είναι και η Μπαρτσελόνα. Περίεργη ομάδα οι Καταλανοί, μας έχουν μπερδέψει λίγο ως τώρα. Στη μέρα της η Μπάρτσα μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, απ΄ την άλλη είναι …ικανή και για το χειρότερο. Δεν σου εμπνέει εμπιστοσύνη, ο Σβέτισλαβ Πέσιτς είναι πάντως εγωιστής, πόσο μάλλον όταν θα έχει ακούσει τις φήμες περί αντικατάστασής του από τον Πασκουάλ!

Ακολουθεί με ρεκόρ 7-8 η Ζαλγκίρις. Η «σταχτοπούτα» του περσινού φάιναλ φορ δείχνει να ζορίζεται φέτος, ακόμη και μέσα στο Κάουνας, όπου παραδοσιακά ήταν ισχυρή. Το υλικό της δεν είναι άσχημο, απλά οι αντίπαλοί της την έχουν μάθει και είναι ...υποψιασμένοι. Ο Γιασικεβίτσιους μαχητής, πιστεύει πως ο β΄ γύρος θα είναι καλύτερος για την ομάδα του. Ίδωμεν.

Στο 7-8 και η Ολίμπια Μιλάνο. Οι Ιταλοί έκαναν ένα …εκρηκτικό ξεκίνημα, αλλά στη συνέχεια «έχασαν λάδια». Το ρόστερ της Αρμάνι είναι καλό, με τον Μάικ Τζέιμς όμως να θέλει μια μπάλα μόνος του, δουλειά δεν γίνεται. Ο Πιανιτζιάνι προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, αλλά με τον …τρελοΑμερικανό το έργο του είναι δύσκολο. Ακόμη κι έτσι πάντως, η Ολίμπια μπορεί να κάνει κάτι καλό.

Στην παρέα των παραπάνω ομάδων και η Μπασκόνια, οικοδέσποινα του φετινού φάιναλ φορ. Με τις φιλοδοξίες να είναι υψηλές, η διοίκηση των Βάσκων δεν δίστασε να αλλάξει τον Μαρτίνεθ με τον Περάσοβιτς, ώστε να βελτιωθεί το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας. Ο Σενγκέλια είναι το βαρόμετρο της Μπασκόνια, λογικά οι Βάσκοι θα είναι στα πλέι οφ, δεν τους βλέπουμε όμως να περνάνε στο φάιναλ φορ.

«Τρέχουν» για την οκτάδα

Από κει και πέρα, έχουμε τρεις ομάδες που …τρέχουν να προλάβουν τα πλέι οφ, τις Γκραν Κανάρια, Μακάμπι και Κίμκι. Οι νησιώτες (6-9) πάνε ανέλπιστα καλά ως τώρα. Αλλάζοντας κι αυτοί προπονητή (Γκαρσία αντί Μαλδονάδο) και παρά τα προβλήματα τραυματισμών, έχουν καταφέρει να …τσιμπήσουν αρκετές νίκες. Μάλλον πάντως έχουν πιάσει ταβάνι.

Η Μακάμπι (5-10) μεταμορφώθηκε με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο. Οι Ισραηλινοί τρέχουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, είμαστε βέβαιοι ότι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την είσοδό τους στην οχτάδα. Ουϊλμπέκιν και Ο΄Μπράιαντ πρωταγωνιστές της φετινής Μακάμπι.

Στο 5-10 και η Χίμκι του Μπαρτζώκα. Οι απουσίες των Σβεντ και Γκιλ κόστισαν στους Ρώσους που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στη βαθμολογία. Η επιστροφή των δυο παικτών θα δυναμώσει την Κίμκι, αλλά θα χρειαστεί να κάνει ένα σερί νικών για να προλάβει το …τρένο των πλέι οφ.

Για το ονόρε

Στην …ουρά της Ευρωλίγκας συναντούμε τις Μπούντουτσνοστ (3-12) και Νταρουσάφακα (2-13). Οι Μαυροβούνιοι είχαν μια …αναλαμπή με τρεις μεγάλες νίκες κόντρα σε Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα, ενώ οι Τούρκοι κατάφεραν να κερδίσουν τον Ολυμπιακό! Ρεαλιστικά δεν έχουν ελπίδες για τα πλέι οφ, αλλά όπως έχει φανεί, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση …σάκος του μποξ!

Οι κορυφαίοι των αριθμών

Με τον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας να ολοκληρώνεται, πάμε να δούμε τους κορυφαίους, ανά μέσο όρο, στις κυριότερες στατιστικές κατηγορίες.

ΠΟΝΤΟΙ
Σβεντ (Κίμκι) 25,25
Τζέιμς (Μιλάνο) 19,40
Χίγκινς (ΤΣΣΚΑ) 15,60
Ντέιβις (Ζαλγκίρις) 15,40
Βέσελι (Φενέρμπαχτσε) 14,86

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ
Μιλουτίνοφ (Ολυμπιακός) 7,73
Πουαριέ (Μπασκόνια) 7,47
Κλάιμπερν (ΤΣΣΚΑ) 7,29
Γκουντάιτις (Μιλάνο) 7,20
Αγιόν (Ρεάλ) 6,45

ΑΣΙΣΤ
Καλάθης (Παναθηναϊκός) 8,13
Τζέιμς (Μιλάνο) 7,40
Σβεντ (Κίμκι) 7,38
Μίσιτς (Έφες) 5,53
Ουόλτερς (Ζαλγκίρις) 5,33

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ
Σβεντ (Κίμκι) 1,75
Καμπάτσο (Ρεάλ) 1,73
Καλάθης (Παναθηναϊκός) 1,67
Χάνγκα (Μπαρτσελόνα) 1,60
Γιόβιτς (Μπάγερν) 1,58

ΚΟΨΙΜΑΤΑ
Ταβάρες (Ρεάλ) 1,93
Έβανς (Νταρουσάφακα) 1,15
Ντάνστον (Έφες) 1,13
Μπλακ (Μακάμπι) 1,08
Τάιους (Μακάμπι) 1,07

INDEX
Σβεντ (Κίμκι) 25,88
Βέσελι (Φενέρμπαχτσε) 21,79
Κλάιμπερν (ΤΣΣΚΑ) 20,36
Γκουντάιτις (Μιλάνο) 20,13
Τζέιμς (Μιλάνο) 18,60