Ανάλυση Κετσελίδη για Ευρωλίγκα: Το πλάνο του Ολυμπιακού και ο... απλανής Παναθηναϊκός

Ο τεχνικός Γιώργος Κετσελίδης γράφει για τη φετινή Ευρωλίγκα και πως βλέπει ως τώρα Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Ανάλυση Κετσελίδη για Ευρωλίγκα: Το πλάνο του Ολυμπιακού και ο... απλανής Παναθηναϊκός

O εξπέρ στις τεχνικές αναλύσεις, Γιώργος Κετσελίδης μίλησε στο Fosonline για τη φετινή Ευρωλίγκα και πως βλέπει ως τώρα Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

«Θεωρώ ότι η φετινή Euroleague είναι 3 ταχυτήτων.

Στην 1η ταχύτητα ανήκουν η Φενέρ, η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ και ίσως θα μπορούσα να προσθέσω την Έφες και τον Ολυμπιακό.

Ενώ στην 3η ανήκουν η Μπούντουτσνοστ, η Γκραν Κανάρια η οποία όμως έχει κάνει 5 σημαντικές νίκες και η Νταρουσάφακα που πάντως παλεύει όλα τα παιχνίδια, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή προπονητή κάτι το οποίο συμβαίνει και με τη Μακάμπι η οποία έχει αρχίσει να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο με την έλευση του Σφαιρόπουλου.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναλύσω και εγώ τις Φενέρ, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ οι οποίες πραγματικά δείχνουν υπερπλήρεις. Θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι και οι 3 ομάδες έχουν κρατήσει τους ίδιους προπονητές για περισσότερο από 3 χρόνια. Εντύπωση μου έχει κάνει μέχρι στιγμής η Έφες του Αταμάν ο οποίος εκμεταλλεύεται διαχειριζόμενος σωστά το επιθετικό ταλέντο των παικτών του. Επίσης η Μπάγερν δείχνει πολύ σοβαρή με αγωνιστικό πλάνο και στόχους στο παιχνίδι της, βγάζοντας μία εικόνα και μία δυναμική καλύτερη από την αναμενόμενη πριν την έναρξη της φετινής σεζόν. Είναι σίγουρο ότι μέχρι τέλους θα διατηρήσει την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία αλλά και αγωνιστικότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στους:

  • κόουτς Πάμπλο Λάσο ο οποίος ειδικά στην Ελλάδα έχει σχολιαστεί με πολύ άσχημο τρόπο, ενώ αντίθετα η πορεία του στη Ρεάλ δεν επιβεβαιώνει αυτά τα σχόλια. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ.
  • κόουτς Τζίκιτς μια σπουδαία προπονητική φυσιογνωμία που επίσης δέχεται στην Ελλάδα μη κολακευτικά σχόλια για το παρουσιαστικό του και τα επιπλέον κιλά του. Όμως είναι ο πρώτος προπονητής που πήγε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από Ευρώπη στο ΝΒΑ ως ασίσταντ.

Επίσης κάτι που αφορά τη βαθμολογία αυτή τη στιγμή. Μετά τις 5 πρώτες θέσεις, η βαθμολογία των ομάδων μέχρι τη θέση 13 είναι σχεδόν η ίδια και θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την είσοδό τους στην οκτάδα.

Σημαντικότατο για εμένα γεγονός η παρουσία 3 ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ σε ξένες ομάδες, την ίδια στιγμή που 3 ελληνικές ομάδες έχουν ξένους προπονητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ την αξία των Μπλατ, Πασκουάλ (και τώρα Πιτίνο) και Μπάνκι.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη χρονιά με βλέψεις Final Four, αλλά η μέχρι τώρα πορεία του στην EuroLeague είναι η χειρότερη που έχει κάνει στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης. Για την ακρίβεια, το 6-8 που έχει, νομίζω ότι αποτελεί τον χειρότερο απολογισμό που είχε ποτέ στο συγκεκριμένο σημείο της σεζόν.

Μετά τη νέα ήττα που συνδυάστηκε και από κακή εμφάνιση εναντίον της Αρμάνι, ο Παναθηναϊκός καλείται, πλέον, να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Είναι γεγονός πως η ομάδα δεν εμφανίζεται καλή στο παρκέ και αντιλαμβάνομαι πως με την υπάρχουσα κατάσταση, δε πρόκειται ποτέ να έχει μια σταθερά καλή απόδοση. Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε από την ομάδα του Πιτίνο (πλέον) είναι κάποιες εκλάμψεις.

Το κακό διάστημα που περνά ο Παναθηναϊκός δεν έχει να κάνει μονάχα με τις ήττες, αλλά με τις κακές εμφανίσεις. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι ότι δεν υπάρχουν σουτέρ (πλην του Λοτζέσκι) ή ότι δεν βγαίνουν κάποια βασικά πράγματα στη διάρκεια των έως τώρα αγώνων. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός προέρχεται από το γεγονός πως δεν υπάρχει ούτε επιθετικό, αλλά ούτε και αμυντικό πλάνο. Είναι γνωστό πως η φιλοσοφία του Πασκουάλ περιλαμβάνει ένα πιο fantasy μπάσκετ, με πολλά τρεξίματα και πολλές συνεργασίες, βγαλμένες από το περίφημο playbook του. Τα ερωτήματα που γεννιούνται, είναι τα εξής:

  • Μπορεί να γίνει αυτό με τον Καλάθη που έχει τόσο επιδραστικό ρόλο στο παιχνίδι του ΠΑΟ σε σημείο που να έχει γίνει προβλέψιμη η ανάπτυξη του Παναθηναϊκού;
  • Λάσμε, Γκιστ οι οποίοι δείχνουν πως δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν. Όταν δύο από τους βασικούς «πυλώνες» της ομάδας δείχνουν πως τα πόδια τους δεν αντέχουν, ιδιαίτερα στην άμυνα με αλλαγές που ζητούσε ο Πασκουάλ ή στα πρέσινγκ που θα ζητήσει ο Πιτίνο, τότε το πρόβλημα γίνεται πιο βαθύ. Με την ΑΕΚ πάντως, θύμισαν κάτι απ΄ τα παλιά.
  • Λεκαβίτσιους ο οποίος λόγω της αδυναμίας του να μαρκάρει μεγαλύτερα κορμιά στις αλλαγές που ήθελε ο Πασκουάλ, φαίνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των προπονητών του και ταυτόχρονα έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του, δείχνοντας να είναι εκτός ομάδος.

Δείχνουν να μην έχουν υιοθετήσει σαν ομάδα τον κανόνα ότι:

«ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΠΑΛΑ, ΝΙΚΗ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ»

Οι «ερυθρόλευκοι», από την άλλη έχουν δείξει ότι γνωρίζουν πώς να μένουν "όρθιοι" στις... διαβολοβδομάδες, βελτίωσαν το ρεκόρ τους σε 20-6 στις "διπλές" αγωνιστικές και μοιράζονται την 1η θέση της ειδικής κατάταξης με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Καθοριστικός ο Μπλατ στη διαχείριση της κατάστασης μετά τις 4 ήττες (από Αρμάνι, ΤΣΣΚΑ, ΠΑΟ, Φενέρ). Μετέδωσε ηρεμία και αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Ίσως παίζει ρόλο το ότι δεν μιλάει ελληνικά, γιατί ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Είναι μία ομάδα που από την αρχή είχα αναφέρει ότι χρειάζεται υπομονή και πώς θα είναι σημαντικό πως θα αντιδράσει ο «οργανισμός» που λέγεται ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στις ήττες και στις κακές βραδιές που θα έρθουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Και μέχρι στιγμής αντιδράει πολύ καλά. Οι παίκτες έχουν ξεκάθαρους ρόλους και το βασικότερο δείχνουν ότι είναι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ.

Στους 2 κεντρικούς πυλώνες του ΟΣΦΠ (Σπανούλης, Πρίντεζης) φέτος προστίθεται και ο Μιλουτίνοφ ο οποίος κάθε ημέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο εμφανίζεται βελτιωμένος φτάνοντας στο τωρινό επίπεδό του, που πιστεύω ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΟΥ.

Οι 2 ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΚΑΛΑΘΗΣ

Το ranking του ηγετικού γκαρντ έχει καταγράψει μεγάλα νούμερα. Μάταιος ο κόπος. Οι «πράσινοι» συνεχίζουν τις κακές εμφανίσεις και ήττες γιατί ο Καλάθης εξουθενώνεται, σχεδόν …εξαϋλώθηκε στο φινάλε εναντίον της Αρμάνι όπου έπαιξε ακόμη και ματωμένος!

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Ο Σπανούλης αντίθετα είναι μακράν του δεύτερου ο πιο επιδραστικός παίκτης στο εκάστοτε σχήμα των «ερυθρολεύκων». Ο χρόνος συμμετοχής του έχει μειωθεί επί εποχής Μπλατ, ταυτόχρονα όμως όποτε και όπως χρησιμοποιείται είναι τρομερά ωφέλιμος για το σύνολο.