To τρίτο δεκάλεπτο «πληγώνει» τον Ολυμπιακό στη Euroleague

Κομβικό το τρίτο δεκάλεπτο στις ήττες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, καθώς πάντα σε εκείνη την περίοδο τον παίρνει η… κάτω βόλτα, καταστρέφοντας τα όσα καλά έπραξε στο πρώτο ημίχρονο. Τα de javu σε Μόσχα, ΟΑΚΑ και Κάουνας.

To τρίτο δεκάλεπτο «πληγώνει» τον Ολυμπιακό στη Euroleague

Στις τέσσερις από τις πέντε φετινές ήττες που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός στην EuroLeague, έχει χάσει επειδή ήταν απογοητευτικός στο τρίτο δεκάλεπτο. Σα να επιστρέφουν χαλαροί στο παρκέ, έχοντας μειωμένη διάθεση για μάχη και ξεκάθαρη έλλειψη συγκέντρωσης. Και είναι εντυπωσιακό το πώς καταφέρνουν να αλλοιώνουν σε αυτούς τους αγώνες την καλή εικόνα που εμφάνιζαν στο παρκέ στο πρώτο ημίχρονο.

Oι 29 πόντοι από τους Ιταλούς στο ΣΕΦ

Η αρχή έγινε με την Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ. Μπορεί οι Ιταλοί να είχαν ένα ελαφρύ προβάδισμα (41-44), αλλά οι Πειραιώτες ήταν μέσα στο παιχνίδι. Η τρίτη τους περίοδος, όμως, ήταν καταδικαστική, καθώς δέχτηκαν 29 πόντους. Η παρέα του Μάικ Τζέιμς στη συνέχεια πάτησε… γκάζι, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ δεν είχαν δυνάμεις να αντιδράσουν, όντας απελπιστικά άστοχοι (2/13 τρίποντα) και οι φιλοξενούμενοι «απέδρασαν» με ένα επιβλητικό «διπλό» (75-99) στο Φάληρο.

Το 21-9 των Ρώσων στη Μόσχα

Το δεύτερο μπλακ-άουτ σημειώθηκε στη Μόσχα. Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο, κράτησε με την άμυνα του σε χαμηλό σκορ τους Ρώσους και έλεγχε τον ρυθμό του παιχνιδιού, διατηρώντας και το προβάδισμα στο σκορ με 31-35. Με την επιστροφή τους από τα αποδυτήρια, όμως, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη απάντησαν με ένα 21-9 στη τρίτη περίοδο και ανέκτησαν το προβάδισμα με 52-44, σε ένα διάστημα στο οποίο οι Πειραιώτες ήταν σε σύγχυση σε άμυνα και επίθεση, χάνοντας τις περισσότερες μάχες, εμφανίζοντας και μία έλλειψη σκληράδας. Αυτή την φορά προσπάθησαν να αντιδράσουν στο τελευταίο δεκάλεπτο (17-21), αλλά η «ζημιά» είχε ήδη γίνει.

Τα δύο διαφορετικά πρόσωπα στο ΟΑΚΑ

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο «αιώνιο» ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός είναι μπροστά στο σκορ με 41-48, έχει βρει ρυθμό στην επίθεση έχοντας για μπροστάρηδες τους Γιώργο Πρίντεζη και Γιάνις Τίμα, είναι ανώτερος από τον αντίπαλο του και πηγαίνει στα αποδυτήρια ελέγχοντας στο απόλυτο τον ρυθμό του παιχνιδιού. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, εμφανίστηκε… διπρόσωπος. Χαλαρός στα αμυντικά του καθήκοντα, μεγάλα κενά στα μετόπισθεν, έλλειψη ενέργειας και απανωτά λάθη, τα οποία τιμωρούσαν συνεχώς οι «πράσινοι». Το «τριφύλλι» απάντησε με επί μέρους σκορ 26-14, πήρε το μομένουμ, προηγήθηκε στο 30’ με 67-62 και έφτασε στο τέλος εύκολα στο θετικό αποτέλεσμα, έχοντας σημειώσει συνολικά 52 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο. Μία… κατηφόρα που δεν είχε τελειωμό, με τους «ερυθρόλευκους» να αδυνατούν να αντιδράσουν.

Γκρέμισε ό,τι με κόπο "έχτισε" στο Κάουνας

Ανάλογο… déjà vu και στο Κάουνας! Ο Ολυμπιακός έχει πραγματοποιήσει ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο. Προηγείται με σκορ 40-48, ελέγχει τον ρυθμό και κάνει εκείνος κουμάντο στο παιχνίδι. Έχει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, κάτι που αποτυπώθηκε στον εντυπωσιακό του συσχετισμό στον τομέα ασίστ/λάθη (12/0), όντας παράλληλα εντυπωσιακά εύστοχος από την περιφέρεια, τελειώνοντας το ματς έχοντας 10/16 τρίποντα (62.5%). Ένα εικοσάλεπτο στο οποίο οι Πειραιώτες άγγιξαν το τέλειο. Και στο δεύτερο μέρος ήρθε νέα αγωνιστική καθίζηση.

Με το που άρχισε η Ζαλγκίρις να ρίχνει… ξύλο και να λειτουργεί σκληρά σε κάθε φάση , οι «ερυθρόλευκοι» κλείστηκαν στο καβούκι τους. Οι Λιθουανοί απάντησαν στη Τρίτη περίοδο με σκορ 20-11, ανέκτησαν το προβάδισμα στο σκορ και άρχισαν το… πάρτι τους μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ έδειχναν εκτός τόπου και χρόνου, κάτι που αποτυπώθηκε στο γεγονός πως μέτρησαν 15 λάθη. Η εικόνα τους ήταν απογοητευτική. Έχασαν τις περισσότερες μάχες στην άμυνα κάτω από το καλάθι, ενώ στην επίθεση, αν και σημείωσαν 29 πόντους στην πρώτη περίοδο, στην επανάληψη πέτυχαν μόλις 25.

Λες και γυρίζει στο παρκέ... υπνωτισμένος από τα αποδυτήρια

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως ο Ολυμπιακός όταν χάνει εμφανίζει μία ανεξήγητη αδυναμία σχεδόν σε κάθε του τρίτη περίοδο, λες και γυρίζει… υπνωτισμένος στο παρκέ από τα αποδυτήρια. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και οι Πειραιώτες καλούνται να βρουν λύση στο πρόβλημα. Επιβάλλεται να τους γίνει κατανοητό πως πρέπει να έχουν διάρκεια και συνέπεια στο παιχνίδι τους και να μην επαναπαύονται σε ένα καλό πρώτο ημίχρονο. Όποιος αντίπαλος βλέπει τους «ερυθρόλευκους» μπόσικους στο δεύτερο μέρος τους χτυπάει στις αδυναμίες τους, ειδικά στη τρίτη περίοδο, με το παρκέ να μετατρέπεται σε… κινούμενη άμμο. Και είναι κρίμα, γιατί έτσι οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ ουσιαστικά γκρεμίζουν ό,τι καλό χτίζουν στα πρώτα είκοσι λεπτά.

Οι τέσσερις ήττες με τα δύο διαφορετικά πρόσωπα:

Με Αρμάνι εντός: ημίχρονο 41-44, Τρίτη περίοδος 22-29

Με ΤΣΣΚΑ εκτός: ημίχρονο 31-35, Τρίτη περίοδος 21-9

Mε Παναθηναϊκό εκτός: ημίχρονο 41-48, Τρίτη περίοδος 26-14

Με Ζαλγκίρις εκτός: ημίχρονο 40-48, Τρίτη περίοδος 20-11