Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός: Το κίνητρο, το ατού, το πλήγμα και η ευκαιρία

Το ισχυρό κίνητρο του Ολυμπιακού, ο τρόπος παιχνιδιού της Ζαλγκίρις και ο παράγοντας «απουσία Γιανκούνας».

Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός: Το κίνητρο, το ατού, το πλήγμα και η ευκαιρία

Η Ζαλγκίρις υποδέχεται το βράδυ της Πέμπτης (6/12, 20:00) τον Ολυμπιακό στη «Ζαλκίριο Αρένα». Η κρισιμότητα του ματς δεν χρήζει ανάλυσης. Αν οι «ερυθρόλευκοι» φύγουν απόψε με το «διπλό» από την Λιθουανία μπαίνουν σε τροχιά πλέιφ-οφ με πλεονέκτημα έδρας. Πέρα από το βαθμολογικό σκέλος, σίγουρα οι Πειραιώτες δεν έχουν ξεχάσει και τον περσινό αποκλεισμό τους από το Final-4 του Βελιγραδίου. Τέτοια προϊστορία δημιουργεί ισχυρά κίνητρα γοήτρου και εγωισμού, τα οποία σε τέτοια ματς μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Τώρα, ας μιλήσουμε για το αγωνιστικό σκέλος της βραδιάς. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της φετινής Ζαλγκίρις είναι το γεγονός ότι αρέσκεται να επιτίθεται από το low post. Είναι μάλιστα πρώτη από όλες τις ομάδες στην Ευρωλίγκα σε αυτή την κατηγορία. Δεν υπάρχει παίκτης των Λιθουανών που να μην ποστάρει χαμηλά, με εξαίρεση τον Μιλάκνις και τον Ουόλτον. Είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός πρώτα από όλα πρέπει να δυσκολέψει την τροφοδότηση των Λιθουανών κοντά στο καλάθι του. Κυρίως, όμως οι ψηλοί του καλούνται να κερδίσουν τις μονομαχίες μέσα στη ρακέτα και να μην επιτρέψουν στους παίκτες της Ζαλγκίρις να ποστάρουν στα αγαπημένα τους σημεία.

Η απουσία του Γιανκούνας αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τη Ζαλγκίρις, καθ'ότι αποτελεί βασικό της «όπλο» στον τρόπο που ξεδιπλώνει το επιθετικό της παιχνίδι, από την αναμέτρηση και δίνει την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να χτυπήσει και επιθετικά από τη θέση «4», με Πρίντεζη και κυρίως με ΛεΝτέι ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα.

Στην περιφέρεια η Ζαλγκίρις δεν έχει να επιδείξει κάτι εξαιρετικό. Διαθέτει ένα κλασικό σουτέρ, τον Μιλάκνις, και έναν αρκετά συνεπή από μακρινή απόσταση, τον Ουόλτον. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι έχει σουτάρει τα λιγότερα τρίποντα μέχρι στιγμής στη διοργάνωση.