Ο δάσκαλος Μπλατ συναντάει τον μαθητή Γιασικεβίτσιους (vid)

Την χρονιά που ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε παίκτη τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, η ομάδα του Λαού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο δάσκαλος Μπλατ συναντάει τον μαθητή Γιασικεβίτσιους (vid)

Σήμερα ο Ολυμπιακός θα «διασταυρώσει τα ξίφη» του με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας στο πλαίσιο την ενδέκατης αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας και ο Ντέιβιντ Μπλατ θα τεθεί αντιμέτωπος με τον άλλοτε παίκτη του στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Οι μέρες του Μπλατ στην Μακάμπι

Ο Ντέιβιντ Μπλατ εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ της Μακάμπι Τελ Αβίβ το 1999 ως ασίσταντ κόουτς. Το 2001 ο νυν «μαέστρος» του Ολυμπιακού ανέλαβε το «τιμόνι» της ομάδας του Λαού μετά τη φυγή του Πίνι Γκέρσον. Μάλιστα σε δύο σεζόν κατάφερε να κατακτήσει ισάριθμα «double» στο Ισραήλ, αλλά το 2003 δέχτηκε... ιπποτικά να γίνει ξανά βοηθός του Γκέρσον στα «καναρίνια».

Η σεζόν 2003-2004

Η τελευταία σεζόν του Μπλατ στην πρώτη του θητεία στην ομάδα του Ισραήλ, «σημαδεύτηκε» από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και την επιστροφή της Μακάμπι στον «θρόνο», τρία χρόνια μετά την επικράτηση της επί του Παναθηναϊκού στο Παρίσι το 2001. Η Μακάμπι το καλοκαίρι του 2003 είχε προσθέσει στο έμψυχο δυναμικό της τον 27χρονο Λιθουανό διεθνή καλαθοσφαιριστή Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις του στις Λιετούβος Ρίτας, Ουνιόν Ολίμπια και Μπαρτσελόνα.

Η θητεία του Γιασικεβίτσιους στην Μακάμπι

Ο «Σάρας» έκατσε στο σύλλογο του Τελ Αβίβ για δύο χρόνια, τα οποία ήταν αρκετά για να του δώσουν το «εισιτήριο» για να ταξιδέψει στην Αμερική και να αγωνιστεί στον μαγικό κόσμο του NBA με τους Ιντιάνα Πέισερς και τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Από την πρώτη του σεζόν στη «Νόκια Αρένα» έκανε πράγματα και θαύματα κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία του Μπλατ.

Ο τελικός το Φάιναλ Φορ και η αποχώρηση του Μπλατ

Στη 1 Μαΐου του 2004 η Μακάμπι «διέλυσε» με σκορ 118-74 τη Σκίπερ Μπολόνια των Μπασίλε, Μπελινέλι, Σμόντις και Λόρμπεκ στον τελικό του Φάιναλ Φορ στο Τελ Αβίβ, με τον Μπλατ λίγες μέρες αργότερα να ανακοινώνει την αποχώρηση του από τον σύλλογο, καθώς ήθελε να ακολουθήσει καριέρα πρώτου προπονητή και προτίμησε να συνεχίσει στην Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Από τους καλύτερους παίκτες των «καναρινιών» σε αυτήν την αναμέτρηση ήταν ο Γιασικεβίτσιους ο οποίος είχε σημειώσει 18 πόντους και είχε μοιράσει πέντε ασίστ.

Πάντως η φυγή του Μπλατ δεν άρεσε καθόλου στους παίκτες των Πρωταθλητών Ευρώπης. Μάλιστα ένα πρωτοκλασάτο όνομα της Μακάμπι αναρωτήθηκε δημόσια μετά από αυτή την αποχώρηση: «ΟΚ, έφυγε ο Μπλατ, όμως τώρα ποιος θα κοουτσάρει»;

Ο καθένας πήρε το δρόμο του

Στη συνέχεια της καριέρας τους ο Μπλατ και ο Γιασικεβίτσιους δεν συνεργάστηκαν ποτέ ξανά μαζί. Η σημερινή αναμέτρηση θα είναι η τρίτη που θα τεθούν αντιμέτωποι ως προπονητές. Στις προηγούμενες δύο (τη σεζόν 2016/2017) πήραν ο καθένας από μία νίκη, με την Νταρουσάφακα να «αλώνει» την Ζαλγκίριο Αρένα και τους Λιθουανούς να φεύγουν με το ροζ φύλλο του αγώνα από το ματς στην Τουρκία.