Ολυμπιακός: Τα 5 κλειδιά για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Βερολίνο και στο μυαλό όλων είναι η Ρεάλ. Αυτά είναι τα σημεία που θα δώσει έμφαση για να πάρει την πρόκριση στον τελικό.

Ολυμπιακός: Τα 5 κλειδιά για την πρόκριση στον τελικό

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Ολυμπιακός για να δώσει το «παρών» στο 13ο φάιναλ φορ (1994, 1995, 1997, 1999, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017, 2022, 2023) της ιστορίας του. Οι Πειραιώτες την Παρασκευή το βράδυ (22:00) θα αντιμετωπίσουν στον δεύτερο ημιτελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης, την πρωτοπόρο της φετινής Ευρωλίγκας, σε μία επανάληψη του περσινού τελικού, ο οποίος κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Οι Πειραιώτες δεν θα πάνε στο τουρνουά ως το μεγάλο φαβορί, όπως πήγαν πέρσι, αλλά αναμφίβολα έχουν τις πιθανότητές τους και θα τις διεκδικήσουν. Οι Ισπανοί δείχνουν ακόμη πιο ισχυροί φέτος, θεωρητικά είναι το φαβορί για το τρόπαιο, είναι γεμάτοι σε κάθε θέση, ενώ ας μη ξεχνάμε πως και μέσα στη σεζόν νίκησαν τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δύο φορές. Πρώτα στο ΣΕΦ (71-77) και ακολούθως (δύσκολα) στη Μαδρίτη (90-85)

1) Η κρίσιμη μάχη στη θέση «5»

Στην αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα κοντραριστούν οι δύο ομάδες με τις ισχυρότερες φροντ-λάιν. Στο «5» οι Ισπανοί έχουν τον μοναδικό Έντι Ταβάρες (2,21μ), για αλλαγή πίσω του τον δυναμικό Βενσάν Πουαριέ (2,13μ), ενώ σαν τρίτος λειτουργεί ο 23χρονος Σενεγαλέζος, Ελί Ντιέι (2,04). Οι Πειραιώτες, όμως, έχουν τους ανάλογους ψηλούς, όχι μόνο για να τους ματσάρουν, αλλά και να κυριαρχήσουν. Μουσταφά Φαλ (2,18), Nίκολα Μιλουτίνοβ (2,13μ) και Μόουζες Ράιτ (2,06μ). Όποιος πάρει τη μάχη μέσα στη ρακέτα, θα έχει και τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στον τελικό. Ματς-πρόκληση για τον Γάλλο και τον Σέρβο ψηλό του Ολυμπιακού.

2) Θα χτυπήσει στο πικ εν ρολ!

Ο Ολυμπιακός είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στο να σκοράρει με πικ εν ρολ συνεργασίες. Το έχει δουλέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια, διαθέτει καλούς πλέι μέικερ για να δημιουργήσουν όπως τους Τόμας Ουόκαπ και Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος που είναι εξπέρ του είδους, αλλά και εξαιρετικούς ψηλούς (Φαλ, Μιλουτίνοβ και Ράιτ) για να τελειώσουν τις φάσεις. Η Ρεάλ έχει ένα μειονέκτημα. Είναι η ομάδα που δέχεται στην άμυνα τους περισσότερους πόντους στις πικ εν ρολ συνεργασίες (22,1 πόντους συγκεκριμένα) και εκεί θα την χτυπήσει ο Ολυμπιακός. Το έπραξε περίφημα στη Μαδρίτη (παρά την ήττα) σκοράροντας 30 πόντους στο πικ εν ρολ. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός σε εκείνο το ματς, σημείωσε 20 πόντους σε 23 κατοχές πικ εν ρολ (ρεκόρ για φέτος ο αριθμός κατοχών που πήρε σε τέτοια κατάσταση) όπου την προσπάθεια πήρε ο γκαρντ και άλλους 10 πόντους σε 10 κατοχές πικ εν ρολ, όπου την προσπάθεια πήρε ο ψηλός. Αντιλαμβάνεστε πως Ουόκαπ-Γκος θα επιχειρήσουν να δείξουν τη μαεστρία τους σε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης.

3) «Εξολοθρεύστε» τον Καμπάτσο!

Η Ρεάλ διαθέτει ένα γεμάτο και πλήρες ρόστερ σε κάθε θέση, αλλά υπάρχει ο κινητήριος μοχλός, ο οποίος αν περιοριστεί, οι Μαδριλένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο Φακούντο Καμπάτσο κάνει εξαιρετική σεζόν, δίνοντας ρεσιτάλ κυρίως στη δημιουργία, αλλά και στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο στο ΣΕΦ, όσο και στη Μαδρίτη, μοίρασε από 9 ασίστ! Ο δαιμόνιος Αργεντινός ξέρει να επιβάλει έναν ξέφρενο ρυθμό στο παιχνίδι της Ρεάλ, βρίσκει τρόπο να τρέχει συνεχώς στο ανοιχτό γήπεδο και έχει την ικανότητα να βρίσκει τα κενά στην αντίπαλη άμυνα. Αν περιοριστεί, οι Πειραιώτες θα βγάλουν εκτός ρυθμού τους Μαδριλένους.

4) Παράγοντας Παπανικολάου

Ο Κώστας Παπανικολάου είχε κάνει ένα καταπληκτικό παιχνίδι στη Μαδρίτη, στο ματς του πρώτου γύρου, και κυρίως λειτούργησε εξαιρετικά όχι μόνο στο «3», αλλά και στο «4». Ήταν καταλυτικός από το πόστο του πάουερ φόργουορντ. Μέτρησε 25 πόντους, με 6/8 τρίποντα, 2/4 δίποντα, αλλά και 7 ασίστ, βγάζοντας παράλληλα και καθοριστικές άμυνες. Με εκείνον στο «4», οι Πειραιώτες γίνονται πιο σκληροί στην άμυνα, ανοίγουν το γήπεδο, βρίσκουν σουτ από την περιφέρεια, τρεξίματα στον αιφνιδιασμό. με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να βοηθάει και στην καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας. Είναι ένα... τρικ, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιήσει ξανά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, καθώς η Ρεάλ δεν μπορούσε να απαντήσει σε αυτό.

5) Μάχη άμυνας-επίθεσης

Η Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτει την κορυφαία επίθεση στην Ευρωλίγκα, σκοράροντας 89,0 πόντους μέσον όρο. Αρέσκεται να πηγαίνει τα παιχνίδια της σε υψηλό σκορ, παίζει γρήγορα και είναι αρκετά εύστοχη. Έχει τη 2η καλύτερη ομάδα στα δίποντα (57,8%), την 4η στα τρίποντα (37,9%) και τη 2η στις βολές (81,8%). Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση, δεχόμενος μόλις 74,4 πόντους ανά παιχνίδι. Αν οι Πειραιώτες κατορθώσουν και κρατήσουν σε χαμηλό σκορ τους Μαδριλένους, αναγκάζοντάς τους και σε χαμηλά ποσοστά, θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα για να πετύχουν τον στόχο τους. Η πίεση πάνω στη μπάλα, οι σωστές βοήθειες, αλλά και οι αρμονικές αλλαγές στην άμυνα (με προσήλωση στο ομαδικό αμυντικό πλάνο) θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης. Όποιος επιβάλει τον ρυθμό του, θα έχει και τον πρώτο λόγο.