Ολυμπιακός: Τα σημεία SOS για τη Βαρκελώνη

Οι στόχοι που θα βάλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας μέσα στην έδρα της Μπαρτσελόνα, ώστε ο Ολυμπιακός να καταφέρει να πάρει τουλάχιστον ένα διπλό μέσα στη Βαρκελώνη. 

Ολυμπιακός: Τα σημεία SOS για τη Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός συνέχισε την προετοιμασία του για το παιχνίδι της Τετάρτης κόντρα στην Μπαρτσελόνα, με το οποίο θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» ξέρουν καλά τους Καταλανούς, τους αντιμετώπισαν δύο φορές φέτος, ναι μεν έχασαν εντός και εκτός έδρας, αλλά αυτό δεν τους ανησυχεί.

Έχουν την αυτοπεποίθηση πως μπορούν να καταφέρουν να πάρουν ένα διπλό, το οποίο θα τους φέρει κοντά στο φάιναλ φορ. Οι Πειραιώτες έχουν αναλύσει το παιχνίδι των Καταλανών και έχουν βάλει τους στόχους τους.

1) Η μάχη στα ριμπάουντ

Η Μπαρτσελόνα είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στα ριμπάουντ φέτος στην Ευρωλίγκα. Έχει την 3η καλύτερη επίδοση με 36 μέσον όρο ανά παιχνίδι. Οι Καταλανοί μάλιστα έχουν αρκετούς παίκτες που συνεισφέρουν σε αυτό το κομμάτι, όπως τους Ουίλι Ερνανγκόμεθ (4,9), Γιαν Βέσελι (4,4), Τόμας Σατοράνσκι (4,4), Τζαμπάρι Πάρκερ (3,9) και Νίκολα Κάλινιτς (3,9). Έχουν το χαρακτηριστικό πως ορμάνε όλοι για την κάθε κατοχή. Οι «μπλαουγκράνα» είχαν πάρει τη μάχη του... αέρα, τόσο στο ΣΕΦ (26-32) όσο και στη Βαρκελώνη που πήρε +10 (33-23) με 11 επιθετικά, καταφέρνοντας να σκοράρει με δεύτερες προσπάθειες. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας συνέστησε την προσοχή στους συμπαίκτες του. Σωστά μποξ-άουτ, ενέργεια για κάθε διεκδίκηση χαμένης μπάλας, ενώ ενδεχομένως να μην παίξει για αρκετή ώρα με αλλαγές στην άμυνα ο Ολυμπιακός, ώστε να μη δημιουργούνται μις-ματς μέσα στη ρακέτα.

2) Οι μονομαχίες στη θέση «5»

Δεν είναι μυστικό πως σε μεγάλο βαθμό η μάχη των πλέι οφ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην Μπαρτσελόνα θα κριθεί μέσα στη ρακέτα. Οι Καταλανοί έχουν δύο μεγάλα και έμπειρα κορμιά, με ευχέρεια και ικανότητα στην επίθεση, οι οποίοι σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης είναι και οι κορυφαίοι παίκτες της ομάδας σε απόδοση. Ο λόγος για τον Γιαν Βέσελι (12,9 πόντοι, 64,5% δίποντα, 4,4 ριμπάουντ 1,3 ασίστ), που φέτος διανύει δεύτερη νεότητα, αλλά και τον Ουίλι Ερνανγκόμεθ (11,1 πόντοι, 4,9 ριμπάουντ, 59% δίποντα). Μοιράζονται το πόστο του σέντερ, αποτελούν σταθερή αξία για τους «μπλαουγκράνα» και θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον οι μονομαχίες τους με τους Μουσταφά Φαλ, Νίκολα Μιλουτίνοβ αλλά και Μόουζες Ράιτ. Ώρα για τους ψηλούς των Πειραιωτών να δείξουν την αξία τους.

3) Κουμάντο στη δυάδα των γκαρντ

Η Μπαρτσελόνα φέτος αρέσκεται να παίζει στο «ασόδυο» με τους Νικολάς Λαπροβίτολα (12,8 πόντοι, 5 ασίστ, 40,4% τρίποντα) και Τόμας Σατοράνσκι (7,2 πόντοι, 4,1 ασίστ, 34,7% τρίποντα), οι οποίοι πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις. Έχουν «δέσει» μάλιστα σαν δίδυμο. Συνεργάζονται εξαιρετικά μεταξύ τους. Τόμας Ουόκαπ, Αϊζάια Κάνααν, Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και Γιαννούλης Λαρεντζάκης θα κληθούν όχι μόνο να τους περιορίσουν, αλλά και να τους φθείρουν στην άμυνα. Όποια ομάδα καταφέρει και κάνει κουμάντο στα γκαρντ, θα έχει και τον πρώτο λόγο για να ελέγξει τον ρυθμό.

4) Η προσοχή στο πικ εν ρολ, ο Αμπρίνες και ο Κάλινιτς στο «4»

Στο παιχνίδι του ΣΕΦ στον πρώτο γύρο η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε κάποια στιγμή με Σατοράνσκι, Λαπροβίτολα, Αμπρίνες, Κάλινιτς στο «4» και Βέσελι. Η παρουσία του Σέρβου σε θέση «4» έδωσε ευελιξία στους Καταλανούς, με αποτέλεσμα να μετρήσουν σερί 14-0. Το 66-59 έγινε 66-73, οι «μπλαουγκράνα» γύρισαν το ματς και πήραν στο τέλος τη νίκη. Λαπροβίτολα και Βέσελι έχουν τρομερή χημεία στα πικ εν ρολ, με τον Αμπρίνες να στήνει βοηθητικά σκριν και να δημιουργεί χώρους. Είναι ένα σχήμα που «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό και οι Πειραιώτες θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν.

5) Πάσες και κίνηση μακριά από την μπάλα

Η Μπαρτσελόνα ξέρει καλά πως ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο ταλέντο και ευχέρεια στη δημιουργία και στην κυκλοφορία της μπάλας. Και οι Καταλανοί έχουν φροντίσει να περιορίσουν τους «ερυθρόλευκους» σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ζητήσει από τους παίκτες του να παίξουν στη Βαρκελώνη ομαδικά. Να πασάρουν περισσότερο, να ντριμπλάρουν λιγότερο και κυρίως να μην είναι στατικοί. Να έχουν κίνηση μακριά από την μπάλα, να κόβουν μέσα στη ρακέτα, ώστε να φτάνουν στο εύκολο καλάθι. Να μείνουν συνεπείς στο πλάνο για συνεργασίες πικ εν ρολ, να ψάχνουν την έξτρα πάσα για το ελεύθερο σουτ. Να παίρνουν πρωτοβουλίες για φάσεις ένας με έναν, αλλά να μην είναι αυτός ο βασικός τρόπος ανάπτυξής τους, κάτι στο οποίο είχαν στραφεί στο πρώτο μεταξύ τους ματς στο ΣΕΦ. Γιατί έγινε τότε αυτό; Διότι οι Καταλανοί βάζουν στόχο να στρέψουν τους παίκτες του Ολυμπιακού σε ατομικές ενέργειες και αυτό είναι μία παγίδα, στην οποία δεν θέλει να ξαναπέσει.