O φόβος στα μάτια τους!

Ο Ολυμπιακός που προκαλεί και πάλι φόβο σε όποια έδρα και αν αγωνίζεται, η επιστροφή της αυταπάρνησης, η ζωή στο παρκέ και σε αργό τέμπο και η κλάση του Σπανούλη. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

O φόβος στα μάτια τους!

Μία πιθανή ήττα στην Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ χαρακτηριζόταν ως "εντός προγράμματος" για τον Ολυμπιακό, αλλά ο Ντέιβιντ Μπλατ τόνισε πριν το ματς πως οι Πειραιώτες ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για να πάρουν τη νίκη. Και οι παίκτες του έφτασαν μία... ανάσα από το να το καταφέρουν, χάνοντας το παιχνίδι στις λεπτομέρειες. Έχασαν ορισμένα κρίσιμα ριμπάουντ στην άμυνα στο τελευταίο λεπτό, ήταν κάπως... τραβηγμένο το τρίποντο που επιχείρησε ο Σπανούλης στα 37'' πριν το τέλος (αλλά όταν είσαι ο παίκτης που είσαι και παρουσιάζεσαι "καυτός" στη 4η περίοδο έχεις το ελεύθερο να εμπιστευτείς το ένστικτο σου), δεν βρήκαν στόχο στα τελευταία σουτ οι Τουπάν-Γκος και οι "ερυθρόλευκοι" έμειναν στο τέλος με την γλυκόπικρη γεύση της ήττας με την καλή εμφάνιση.

Σκληρό καρύδι σε κάθε έδρα και το στοιχείο της αυταπάρνησης

Ναι, έχει δίκιο ο Γιώργος Πρίντεζης σε αυτό που τόνισε μετά το τέλος του αγώνα πως "δεν αρκεί η καλή εμφάνιση, στον Ολυμπιακό επιβάλλεται να κερδίζεις το κάθε ματς", αλλά οι Πειραιώτες είχαν και ορισμένα κέρδη από την αναμέτρηση. Για τρίτο σερί εκτός έδρας παιχνίδι στάθηκαν τουλάχιστον ανταγωνιστικοί απέναντι στον αντίπαλο τους και λίγο έλειψε να... αποδράσουν με ένα ακόμη "διπλό" (μετά από εκείνα με Χίμκι-Μπασκόνια), σε μία δύσκολη έδρα, αποδεικνύοντας πως θα αποτελούν φέτος... σκληρό καρύδι σε οποιοδήποτε γήπεδο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, εμφάνισαν και πάλι στο παρκέ το στοιχείο της αυταπάρνησης, εκείνο που τους χαρακτήριζε, σημειώνοντας συναρπαστικές ανατροπές, ειδικά στα πρώτα χρόνια αυτής της ομάδας. Ξέφυγε με 52-44 στο 30' η ΤΣΣΚΑ, οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να ξεμένουν από δυνάμεις και ενέργεια, αλλά στην τελευταία περίοδο όχι μόνο δεν παράτησαν το παιχνίδι (ένα κακό συνήθειο το οποίο και εμφάνιζαν πέρσι), αλλά κόντεψαν να φέρουν τα πάνω-κάτω, δείχνοντας έτοιμοι για ένα ακόμη θρυλικό come-back, από εκείνα με τα οποία αρέσκονται να... τιμωρούν τους Ρώσους στα Final Four.

Το ρεσιτάλ Σπανούλης και ο Ολυμπιακός που εκπέμπει (και πάλι) φόβο

Ναι, μπορεί ο Βασίλης Σπανούλης να μην έβαλε στα 37'' πριν το τέλος εκείνο το κρίσιμο τρίποντο, αλλά νωρίτερα μας χάρισε ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ, αντίστοιχο της κλάσης του και της ιστορίας του. Με την μπάλα να... καίει, έκανε το βήμα μπροστά, ηγήθηκε της προσπάθειας, σημείωσε 11 πόντους στη τέταρτη περίοδο, πετυχαίνοντας τρία τρίποντα (τα δύο συνεχόμενα) και ένα δύσκολο μπάσιμο, φέρνοντας το σκορ στα ίσα (63-63), προκαλώντας τον... τρόμο στους γηπεδούχους. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία το κειμένου, με τους γηπεδούχους να έχουν ζωγραφισμένο τον φόβο στα μάτια τους, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να έχει πάρει "φωτιά" στην τελευταία περίοδο. Και πρέπει να εκπέμπουν φόβο οι Πειραιώτες προς τον κάθε αντίπαλο, σε οποιαδήποτε έδρα, όπως και επιβάλλεται να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια, ακόμη και όταν το ματς τους στραβώσει. Φέτος δείχνουν πως αυτά τα δύο στοιχεία θα τους χαρακτηρίζουν.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να κρατήσει στα θετικά του το γεγονός πως κράτησε σε αρκετά χαμηλό σκορ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, περιορίζοντας την μόλις στις 11 ασίστ. Μία ομάδα που έχει μέσο όρο στην επίθεση πάνω από 90 πόντους, σημείωσε μόλις 69, με τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ να παίρνουν και την μάχη των ριμπάουντ (38-42) κόντρα στην ομάδα που είναι η κορυφαία φέτος σε αυτόν τον τομέα. Καμία αντίρρηση πως οι Ρώσοι ήταν ιδιαίτερα άστοχοι στο ματς (με εξαίρεση τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ), καθώς στο πρώτο ημίχρονο είχαν 7/24-29.2% στα δίποντα (17/42-40.5% σε όλο το ματς), αλλά σε αυτό έπαιξε ρόλο και η περισσότερη σκληρή άμυνα των Πειραιωτών, μη αφήνοντας παράλληλα τους γηπεδούχους να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο.

Η ζωή μέσα στο παρκέ και σε αργό τέμπο

Ναι, αλλά μήπως και ο Ολυμπιακός έτρεξε όπως θέλει; Σαφώς και όχι! Οι "ερυθρόλευκοι" φέτος θέλουν (και εκείνοι) να πάνε τα παιχνίδια τους σε υψηλό τέμπο, στοχεύουν να παίξουν ένα μπάσκετ που θα δώσει έμφαση στην ταχύτητα, όχι μόνο στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά και στο σετ-παιχνίδι, αυτό είναι κάτι που μέχρι στιγμής το πράττουν αρκετά καλά, αλλά επιβάλλεται (και χρειάζεται) να μπορούν να ανταποκριθούν και σε ένα περισσότερο χαμηλό σκορ.

Είναι σημαντικό να μπορεί ο Ολυμπιακός να παρουσιάζεται ικανός να πάρει το θετικό αποτέλεσμα, είτε το παιχνίδι του κινηθεί στους +90 πόντους, είτε στους +60. Καμία αντίρρηση πως οι Πειραιώτες στην αναμέτρηση και ειδικά στην τέταρτη περίοδο, θύμιζαν την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με αργές επιθέσεις των 24'' και τον Βασίλη Σπανούλη να έχει τον κύριο λόγο, αλλά θα υπάρξουν και ματς που θα χρειαστεί να τα κερδίσουν (και) με αυτόν τον τρόπο.

Το τρίτο δεκάλεπτο και η έλλειψη πλουραλισμού

Πέρα από το τελευταίο κρίσιμο λεπτό, κόστισε στον Ολυμπιακό εκείνο το κακό του τρίτο δεκάλεπτο. Είχε κάνει μόλις 4 λάθη στο πρώτο ημίχρονο, όταν και έλεγχε τον ρυθμό του παιχνιδιού, έχοντας ένα συνεχόμενο προβάδισμα στο σκορ, αλλά έκανε 7 λάθη στη τρίτη περίοδο, με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ να ανακτήσει το προβάδισμα στο σκορ και το μομέντουμ.

Οι Πειραιώτες βγήκαν νικητές στα τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα (13-15, 18-20, 21-9, 17-21), αλλά το γεγονός δεν μπόρεσε να επουλώσει το... τραυματικό τρίτο δεκάλεπτο. Έχουμε εκθειάσει αρκετές φορές φέτος τον πλουραλισμό των "ερυθρολεύκων" στην επίθεση, αλλά αυτή την φορά στην Μόσχα σκόραραν μόλις 6 παίκτες και μόνο 3 από αυτούς (Σπανούλης, Πρίντεζης, Γκος) σημείωσαν διψήφιο αριθμό.

Το κάτι παραπάνω από τον Μάντζαρη και ο απογοητευτικός Τίμα

Από την στιγμή που απουσιάζει από το παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Γιάνις Στρέλνιεκς, επιβάλλεται να δώσει το κάτι παραπάνω σε δημιουργία και σκορ ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Πρέπει να παρουσιαστεί περισσότερο επιθετικός στο παιχνίδι του, όπως περίφημα έπραξε κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο (12 πόντοι, 3 ασίστ). Είναι βελτιωμένος στην άμυνα, κάνει καλή δουλειά σε αυτό κομμάτι, αλλά είναι το τέταρτο του παιχνίδι σε πέντε ματς στην EuroLeague που δεν σκοράρει.

Ο Γιάνις Τίμα παραμένει ο μόνος από τους νεοαποκτηθέντες παίκτες των Πειραιωτών φέτος που δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Δεν έχει υπάρξει ματς από τα φιλικά έως και τα επίσημα, που να έχει σημειώσει ένα αγωνιστικό... μπαμ, δείχνοντας την κλάση του. Γκος, ΛεΝτέι, Βεζένκοφ και Τουπάν, έχουν υπάρξει πρωταγωνιστές σε ματς της ομάδας, αλλά ο Λετονός σουτέρ συνεχίζει να απογοητεύει και να προβληματίζει με την εικόνα του. Ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής, αλλά όσο τα παιχνίδια περνούν και δεν αποδίδει, τόσο και θα μειώνεται η εμπιστοσύνη του Ντέιβιντ Μπλατ προς το πρόσωπο του. Μπήκαμε στον Νοέμβρη...

Τwitter: Notis Psilopoulos