Ολυμπιακός: Οι σέντερ που ήρθαν μεσούσης της σεζόν

Με αφορμή την άφιξη του Μόουζες Ράιτ, το «ΦΩΣ» θυμάται τα «πεντάρια» των τελευταίων ετών που πήγαν στον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια της χρονιάς

Ολυμπιακός: Οι σέντερ που ήρθαν μεσούσης της σεζόν

Ο Ολυμπιακός αναμφίβολα είναι μία από τις πιο άτυχες πρωτοκλασάτες ομάδες στην Ευρώπη, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια σε θέματα τραυματισμών. Και αρκετές φορές οι Πειραιώτες έχουν κληθεί να ενισχύσουν το ρόστερ τους μεσούσης . Και αν υπάρχει θέση στην οποία γίνεται συχνά πυκνά ενίσχυση, είναι εκείνη του σέντερ. Ύστερα από τους πρόσφατους τραυματισμούς των Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ, οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να ενισχύσουν το ρόστερ τους με τον 25χρονο Αμερικανό σέντερ Μόουζες Ράιτ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πιστεύει σε εκείνον και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ομάδα υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο συνεργασίας ενάμισι έτους. Ο ύψους 2,06 μ. σέντερ ήρθε στο μεγάλο λιμάνι από τη Μερκεζεφεντί και την Τουρκία και πλέον θα έχει τη δυνατότητα να τεστάρει τις δυνατότητές του στο κορυφαίο επίπεδο. Mε αφορμή την έλευσή του, το «ΦΩΣ» θυμάται τους σέντερ που ήρθαν στον Ολυμπιακό μεσούσης της σεζόν.

Τζόι Ντόρσεϊ (Γενάρης 2012)

Ο Τζόι Ντόρσεϊ ήρθε στον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2012 και αποτέλεσε το κατάλληλο κομμάτι, ώστε να συνεισφέρει και να βοηθήσει τους Πειραιώτες να ολοκληρώσουν εκείνη τη χρονιά με θριαμβευτικό τρόπο. Οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησαν το πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον αθλητικό Αμερικανό σέντερ να αφήνει το στίγμα του μέσα στη ρακέτα. Ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, εξαιρετικός αμυντικός, άριστος στο πικ εν ρολ. Με εκείνον και τον Κάιλ Χάινς στο «5» οι Πειραιώτες έδειχναν αχτύπητοι κάτω από τα καλάθια. Ο προβληματικός χαρακτήρας του, όμως, στην πορεία τον έφερε εκτός ομάδας.

Τζος Πάουελ (2012-13)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον επέλεξε μεσούσης της σεζόν ως αντικαταστάτη του Ντόρσεϊ. Διαφορετικοί παίκτες βέβαια. Ο Τζος Πάουελ, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κυρίως στο «5», αλλά μπορούσε να παίξει και στο «4», είχε ένα εξαιρετικό σουτάκι από μέση απόσταση, διέθετε περισσότερες επιθετικές αρετές, αν και υστερούσε στην άμυνα. Με το χαρακτηριστικό ράθυμό του στυλ, πάντως, είχε ενεργό ρόλο στο να κατακτήσει ο Ολυμπιακός την Ευρωλίγκα για δεύτερη σερί σεζόν. Στο κρίσιμο 5ο ματς των πλέι οφ κόντρα στην Εφές στο ΣΕΦ είχε βάλει πολύτιμους πόντους.

Γκιόργκι Σερμαντίνι (2012-13, 2014)

O Γκιόργκι Σερμαντίνι ήρθε δύο φορές στον Ολυμπιακό μεσούσης της σεζόν, στηρίζοντας ενεργά την προσπάθεια της ομάδας. Ο ψηλόσωμος Γεωργιανός σέντερ ήταν μέλος του κλαμπ που πήρε την Ευρωλίγκα το 2013 επί Γιώργου Μπαρτζώκα, ενώ τον Φλεβάρη του 2014 επέστρεψε στην ομάδα, ενισχύοντας τη φροντλάιν των Πειραιωτών στο τότε ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκας. Νωρίτερα είχε θέμα τραυματισμού ο Σλοβένος σέντερ Μίρζα Μπέγκιτς.

Σον Τζέιμς (2015-16)

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τα είχε βάλει με την τύχη του με τον τραυματισμό του Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος ήταν σε τρομερή κατάσταση τότε. Υπέστη ρήξη χιαστού και τέθηκε νοκ άουτ. Ο Ολυμπιακός κινήθηκε γρήγορα στην αγορά και απέκτησε τον Σον Τζέιμς, με παρελθόν στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μάλιστα οι Πειραιώτες πλήρωσαν ρήτρα στην Μπιλμπάο για να τον κάνουν δικό τους. Έπαιξε ελάχιστα όμως στους «ερυθρόλευκους», δεν ταίριαξε, φάνηκε πως είχε και θέμα φυσικής κατάστασης και αποχώρησε σύντομα και άδοξα από το μεγάλο λιμάνι.

Oυίλι Ριντ (2019-20)

Η σεζόν 2019-20 ήταν αρκετά προβληματική για τον Ολυμπιακό. Αλλαγή προπονητή (αποχώρησε ο Ντέιβιντ Μπλατ), τραυματισμοί, διοικητικά θέματα, κόντρες με την ομοσπονδία. Τον Οκτώβρη του 2019 οι Πειραιώτες χρειάστηκαν παίκτη στη θέση «5» και κατέληξαν στον Ουίλι Ριντ. Ο Αμερικανός σέντερ έμεινε μόλις 2,5 μήνες, έχοντας 6,5 πόντους και 2,8 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα. Αποχώρησε ξαφνικά τον Γενάρη του 2020, έχοντας έρθει σε ρήξη με τη διοίκηση.

Οκτάβιους Έλις (2020-21)

Από τις πιο συμπαθείς φυσιογνωμίες. Ο Οκτάβιους Έλις ήταν από τις πρώτες μεταγραφές του Γιώργου Μπαρτζώκα στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Ο παίκτης είχε δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής στον Προμηθέα, ενώ έδωσε λύσεις και στους «ερυθρόλευκους» ερχόμενος τον Γενάρη του 2020. Είχε κατά μέσον όρο 8,1 πόντους, με 5,9 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε 7 παιχνίδια τη σεζόν 2019-20. Τη δεύτερη χρονιά η απόδοσή του έπεσε, η ομάδα ακολούθως προχώρησε σε αλλαγές ενίσχυσης (ουσιαστικά ήρθε ο Μουσταφά Φαλ στη θέση του) και αποχώρησε από το μεγάλο λιμάνι το καλοκαίρι του 2021.