Ολυμπιακός: Οι λόγοι της αγωνιστικής εκτόξευσης των Πίτερς και Κάνααν

Οι Άλεκ Πίτερς και Αϊζάια Κάνααν έχουν αναβαθμίσει το παιχνίδι τους, σουτάρουν με πάνω από 54% στα τρίποντα, οδηγούν τον Ολυμπιακό επιθετικά και η αγωνιστική τους άνοδος έχει εξήγηση.

Ολυμπιακός: Οι λόγοι της αγωνιστικής εκτόξευσης των Πίτερς και Κάνααν

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Μονακό, αλλά ένα από τα κέρδη από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, το οποίο επιβεβαιώνει τη γενικότερη καλή εικόνα τους στην τρέχουσα σεζόν, είναι η αγωνιστική εκτόξευση των Άλεκ Πίτερς και Αϊζάια Κάνααν. Δύο μπασκετμπολίστες που λειτουργούσαν ως εφεδρικές λύσεις πέρσι, αλλά φέτος έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αμφότεροι έχουν αναβαθμίσει το παιχνίδι τους, έχουν εξελιχθεί και έχουν βρει τρομερό ρυθμό στην επίθεση. Δεν είναι μόνο η εξαιρετική εικόνα τους μέσα στο παρκέ. Είναι και οι αριθμοί που εντυπωσιάζουν.

Ο μουσάτος πάουερ φόργουορντ φέτος αποτελεί μέχρι στιγμής όχι μόνο τον πρώτο σκόρερ των Πειραιωτών στην Ευρωλίγκα, αλλά και τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας. Tι κάνει μέχρι στιγμής; Σε 11 παιχνίδια, έχοντας 28,5 λεπτά συμμετοχής, αριθμεί 16,2 πόντους, με 61,7% στα δίποντα (37/60), το εντυπωσιακό 56,2% στα τρίποντα (27/48) και 92% στις βολές (23/25). Σε όλα αυτά προσθέστε 5,2 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ και σχεδόν 1 κλέψιμο μέσον όρο ανά παιχνίδι. Στα τελευταία τρία ματς των «ερυθρολεύκων» έχει 12/18 τρίποντα (66,6%), δείχνοντας έμπρακτα το εκτελεστικό του ένστικτο. Παίρνει σωστά θέσεις μέσα στο παρκέ για σουτ, εκτελεί δίχως δεύτερη σκέψη, παίζει με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και δείχνει τρομερή συνέπεια, τόσο κοντά όσο κυρίως μακριά από το καλάθι. Δίχως υπερβολή, αυτήν τη στιγμή αποτελεί τον κορυφαίο ψηλό σουτέρ στην Ευρωλίγκα. Και όλα αυτά τη στιγμή που πέρσι είχε μόλις 4,6 πόντους (44,3% δίποντα, 41,1% τρίποντα) και 2,5 ριμπάουντ σε 13,3 λεπτά συμμετοχής. Φέτος οι αριθμοί του αγγίζουν και σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν εκείνους του Σάσα Βεζένκοφ πέρσι (17,6 πόντοι, 65,5% δίποντα, 37,8% τρίποντα, 87,9% βολές, 6,8 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ, σε 29 λεπτά) και το γεγονός και μόνο εντυπωσιάζει.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φέτος, όταν επέλεξε τον Λουκ Σίκμα, δεν τον είχε στο μυαλό του ως το νέο βασικό «4άρι» της ομάδας, αλλά ως τον παίκτη που θα έρθει για την εναλλακτική λύση του Άλεκ Πίτερς. Πίστευε στον τελευταίο και εκτίμησε πως ναι μεν η απουσία του Σάσα Βεζένκοφ θα είναι σημαντική, αλλά εξέφραζε τη σιγουριά του πως εφόσον πάρει αρκετό χρόνο ο Πίτερς θα μπορέσει να καλύψει επάξια την αποχώρηση του Βούλγαρου. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στον παίκτη, τον εμψύχωσε, του ξεκαθάρισε τον νέο ρόλο που θα έχει στην ομάδα, με τον αθλητή να δουλεύει σκληρά το καλοκαίρι. Προπονήθηκε εντατικά στο σουτ, ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης που του έδωσαν οι «ερυθρόλευκοι», δούλεψε περισσότερο το κορμί του και από την αρχή της σεζόν δείχνει... αναγεννημένος. Βομβαρδίζει με άνεση τα αντίπαλα καλάθια από την περιφέρεια, κινείται έξοχα μακριά από την μπάλα, λειτουργεί αρμονικά στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και συμμετέχει ενεργά στα ριμπάουντ. Καμία αντίρρηση πως του λείπει η σκληράδα στην άμυνα, αλλά ακόμη και σε αυτό τον τομέα δείχνει βελτίωση. Πλέον, παίζει μπάσκετ και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Οι δύο λόγοι που έμεινε ο Κάνααν

Δεν ήταν σίγουρη παραμονή του Αϊζάια Κάνααν το καλοκαίρι. Υπήρχαν σκέψεις για το αν θα ήταν καλό ή όχι να παραμείνει στην ομάδα. Τελικά, όμως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να τον εμπιστευτεί. Για δύο λόγους. Ο πρώτος επειδή κρίθηκε πως δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος ώστε να δείξει το ταλέντο του, αλλά και επειδή υπήρχε η αίσθηση πως τη δεύτερη σεζόν θα παρουσιαζόταν καλύτερος, έχοντας προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο. Δεύτερον, ο χαρακτήρας του. Ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα στην ομάδα και αποδέχτηκε με σεβασμό τη δύσκολη απόφαση να «κοπεί» από τα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Να τονίσουμε πως ο Κάνααν δέχθηκε με τεράστια χαρά, ικανοποίηση και σεβασμό το γεγονός πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον ήθελε στο ρόστερ του και φέτος. Εκτίμησε την απόφαση του Έλληνα τεχνικού και δούλεψε και εκείνος εντατικά το καλοκαίρι, θέλοντας με τον τρόπο του να ανταμείψει τον προπονητή του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Και μέχρι στιγμής τα πηγαίνει περίφημα! Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε μαζί του, του τόνισε πως πιστεύει σε εκείνον και του επισήμανε πως θα ποντάρει σε αυτόν ενόψει της νέας σεζόν. Θα του δώσει μπάλες, κατοχές και του δήλωσε πως αναμένει από εκείνον να του δείξει το επιθετικό του ένστικτο. Φέτος έχει πάρει... φωτιά από την περιφέρεια, σουτάροντας με εντυπωσιακά ποσοστά. Έχει 14,1 πόντους, με 51,6% στα δίποντα (16/31), 54,8% στα τρίποντα (34/62) και 84% στις βολές (21/25). Στα τελευταία τρία ματς του Ολυμπιακού, μάλιστα, έχει 13/21 σουτ (61,9%) πίσω από τα 6,75 μέτρα. Βάζει τρίποντα από κάθε σημείο, ακόμη και από τα 9 μέτρα, εκτελώντας με ταχύτητα, ακόμη και μετά από ντρίμπλα. Τρέχει έξοχα μακριά από τα σκριν, παίρνει σωστά θέση στις γωνίες και απειλεί ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στην παραμικρή υποψία καθαρής εκτέλεσης. Και όλα αυτά από έναν παίκτη ύψους 1,83 μ., δίχως να κάνει κατάχρηση ντρίμπλας. Έχει αποκτήσει ψυχολογία, έχει βρει ρυθμό και ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον εμπιστεύεται, έχοντας πλέον 25,2 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει την τεχνογνωσία, το πρόγραμμα αλλά και την ικανότητα να εξελίσσει και να βελτιώνει τους παίκτες του. Και ο Ολυμπιακός βρίσκει και πάλι τρόπο να αναβαθμίζει το αγωνιστικό προφίλ των παικτών του, ανεβάζοντάς τους επίπεδο, βοηθώντας την ομάδα να βρει νέους πρωταγωνιστές, ώστε να συνεχίσουν να οδηγούν τους Πειραιώτες στην κορυφή. Δύο παίκτες που λειτουργούν ομαδικά, καταφέρνοντας να αναδείξουν το ταλέντο τους μέσα από το σύνολο.