Χριστιανοί και... λιοντάρια

Τι έπρεπε να κάνει ο Ολυμπιακός για να πανηγυρίσει την 3η σερί (και 6η συνολικά) νίκη του; Να βαδίσει πιστά στο πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ήταν δεδομένο πως για να υπερκεράσει το εμπόδιο της Ζαλγκίρις θα έπρεπε να σκοράρει πάνω από 80 πόντους, όπως και έγινε.

Χριστιανοί και... λιοντάρια

Το ματς με τη Ζαλγκίρις ήταν αρκετά… ύπουλο. Η ομάδα από το Κάουνας έχει αρχές στο παιχνίδι της, παίζει σκληρή άμυνα στην περιφέρεια (και ας μη φάνηκε χθες), ενώ διαθέτει παίκτες σε όλες τις θέσεις που μπορούν να σκοράρουν. Τι έπρεπε να κάνει ο Ολυμπιακός για να πανηγυρίσει την 3η σερί (και 6η συνολικά) νίκη του; Να βαδίσει πιστά στο πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ήταν δεδομένο πως για να υπερκεράσει το εμπόδιο της Ζαλγκίρις θα έπρεπε να σκοράρει πάνω από 80 πόντους, όπως και έγινε.

Η πρώτη περίοδος ήταν θα λέγαμε κάπως άτσαλη για τους Πειραιώτες, αφού η αστοχία πίσω από τη γραμμή, αυτό το εκνευριστικό 1/8, χαλούσε την ισορροπία στην άμυνα και το καθαρό μυαλό. Η δεύτερη πεντάδα έβαλε τις βάσεις για το ροζ φύλλο. Συγκεκριμένα, οι Λούντζης και Λαρεντζάκης προσέφεραν ξανά ενέργεια και πίεση στην περιφέρεια, ενώ ο Μπραζντέικις, στο καλύτερό του παιχνίδι με τα ερυθρόλευκα (ίσως και γιατί έπαιξε περισσότερο από ό,τι συνήθως), ήταν αψεγάδιαστος.

Όταν λοιπόν οι νταμπλούχοι Ελλάδας έβγαλαν σοβαρότητα και επαγγελματισμό, το ματς θύμιζε αρένα και μάχη ανάμεσα σε λιοντάρια και χριστιανούς. Το 2/10 τρίποντα έγινε 8/13 στο 3ο δεκάλεπτο και ο Ολυμπιακός δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Σε συνδυασμό μάλιστα με το επιθετικό κρεσέντο, στο πίσω μέρος του παρκέ οι γηπεδούχοι «δάγκωναν» κρατώντας για τέσσερα ολόκληρα λεπτά χωρίς πόντο την ομάδα του Μακσβίτις (11-0 το σερί). Τι να κάνει και ο έρημος ο προπονητής, όταν έβλεπε πως ο αντίπαλός του είχε πιάσει το επίπεδο απόδοσής του! Ή, για να πούμε και την αλήθεια, αυτή η παγίδα που έστηνε σε Φαλ και Μιλουτίνοβ μόνο σε κακό του βγήκε, αφού αμφότεροι πασάρουν εξαιρετικά και διαβάζουν τα πάντα.

Όλα είχαν μπει στη θέση τους και ο Ολυμπιακός πήρε μια εύκολη νίκη, κάνοντας τα απλά και παίζοντας πειθαρχημένα για 40 λεπτά. Το πιο σημαντικό απ’ όλα; Οι γεμάτες θέσεις του πάγκου. Επιτέλους ο Μπαρτζώκας γύρισε και έβλεπε παίκτες σε κάθε θέση. Μάλιστα όσοι έπαιξαν έδωσαν από κάτι, βάζοντας το λιθαράκι τους για να έρθει η επιτυχία. Και το μάτι του Σακίλ Μακ Κίσικ γυάλιζε, αλλά καλύτερα που προφυλάχθηκε, γιατί θα έρθουν πιο δύσκολες μάχες στο μέλλον.