Μισός μεν, Ολυμπιακός δε…

Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός, το μοναδικό ζητούμενο, Νοέμβρη μήνα, είναι οι νίκες.

Μισός μεν, Ολυμπιακός δε…

«Να βγούμε αλώβητοι από την κατάσταση» έλεγε ο Κώστας Παπανικολάου μία μέρα πριν από το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα και όταν οι Πειραιώτες έπαιξαν το μπάσκετ τους, άπλωσαν την… μπουγάδα. Νίκη πολύ σημαντική, η οποία και ψυχολογία δίνει στους νταμπλούχους Ελλάδας και τους φέρνει σε θετικό ρεκόρ.

Για να έρθει πάντως το ροζ φύλλο, χρειάστηκε ένα σκάρτο θα λέγαμε 20λεπτο κανονικού… Ολυμπιακού. Ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια ομάδα με ποιοτικούς παίκτες και με την έλευση του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι ακόμα πιο σκληρή στο πίσω μέρος του παρκέ. Στο πρώτο ημίχρονο το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε εξαιρετικό επιθετικά παιχνίδι (14 ασίστ, 18 ριμπάουντ) αλλά ήταν αυτοκαταστροφικό στην άμυνα. Κάκιστη αντιμετώπιση του πικ εν ρολ από τους «ερυθρόλευκους» που δεν πίεζαν την μπάλα και είδαν τους Σέρβους να εκτελούν με 54% στο τρίποντο. Τελικά η σάλπιγγα της αντεπίθεσης ακούστηκε από τη δεύτερη πεντάδα.

Οι Λαρεντζάκης, Λούντζης έδωσαν φρεσκάδα, έπαιξαν σκληρά τα γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα με αποτέλεσμα να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε επίθεση και άμυνα. Το 45-44 του ημιχρόνου θα σημειώθηκε με μεγάλα γράμματα στα αποδυτήρια του ΣΕΦ, αφού στην 3η περίοδο είδαμε το παλιό, ορθόδοξο μπάσκετ του Ολυμπιακού. Η ομάδα με τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση έκανε την εμφάνισή της. Αποτέλεσμα; Οι Σέρβοι να σκοράρουν στο 4’45’’ της γ’ περιόδου και να βρουν συνολικά εννέα πόντους. Σεμινάριο θα λέγαμε αφού οι Πειραιώτες περιόρισαν τον Αστέρα σε 1 ασίστ, 5 λάθη και 3/13 σουτ! Αν η κούραση στα τελευταία 4 λεπτά της αναμέτρησης δεν επηρέαζε και το μυαλό των παικτών, ο Ολυμπιακός θα είχε κάνει το καλύτερό του 20λεπτο φέτος. Παρ’ όλα αυτά, με τρεις σημαντικές απουσίες, με μικρό ροτέισον και με τα βασικά του γρανάζια να παίζουν πάνω από 30 λεπτά, ο Μπαρτζώκας μόνο ικανοποιημένος πρέπει να είναι. Του αξίζει του Πίτερς που δεν άκουσε και λίγα από τους… γνώστες του αθλήματος. Επιβεβαιώνει τον προπονητή του που τον στήριξε και τον πίστεψε! Όσο για τον Φαλ, δεν έχουμε κάτι να γράψουμε. Η στατιστική του τα λέει όλα. Τα έκανε όλα χθες και δείχνει να επιστρέφει στις… εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

Για τον Παναθηναϊκό τώρα, οι νίκες δίνουν χρόνο στον Αταμάν για να φτιάξει αυτό που εκείνος έχει οραματιστεί. Είναι βέβαιο πως ο Τούρκος πρέπει να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά, αφού και στο ματς με τη Ζαλγκίρις οι «πράσινοι» έδειξαν πως έχουν τρανταχτές αδυναμίες και στις δύο άκρες του παρκέ. Αυτά τα ροζ φύλλα όμως χτίζουν χαρακτήρα, ψυχολογία, πράγματα που ο Παναθηναϊκός τα έχει ανάγκη σε μια τέτοια μεταβατική περίοδο. Μπορεί να αποκτήθηκαν οι Χουάντσο, Βιλντόζα, Λεσόρ και Σλούκας, ωστόσο η πιο επιτυχημένη μεταγραφή μέχρι τώρα είναι ο Γκραντ. Ένας ακούραστος εργάτης, ένας αθόρυβος πρωταγωνιστής που φροντίζει να θωρακιστεί η περιφέρεια. Λίγοι τον περίμεναν το καλοκαίρι, όμως ο Αμερικανός είναι ένα πολυεργαελείο στα χέρια του Αταμάν και, παρότι νωρίς, ίσως εξελιχθεί σε λίρα εκατό!

Τέλος, θα σταθούμε και στον Μήτογλου που από την ημέρα που επέστρεψε έχει μεταμορφώσει την ομάδα του. Η πληθωρική του παρουσία στις ρακέτες σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ποσοστό στο τρίποντο έχουν βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, τόσο να ανακάμψει βαθμολογικά όσο και να τον κάνει πιο ανταγωνιστικό. Είναι πράγματι μοναδικό πώς κατάφερε να ξεπεράσει τα δύο χρόνια αποχής λόγω της τιμωρίας του για ντόπινγκ και να κάνει εμφανίσεις MVP. Πάντως το σημερινό ματς με τη Βίρτους είναι το πιο δύσκολο μέχρι το επόμενο για τον Παναθηναϊκό και θα πρέπει να κάνει υπερβάσεις για να ανέβει σε θετικό ρεκόρ.