Ολυμπιακός: Κατάθεση ψυχής και αυτοκριτική

Ο Ολυμπιακός πήρε μία σημαντική νίκη κόντρα στην Παρτιζάν, αλλά η αγωνιστική εικόνα των «ερυθρολεύκων» προβληματίζει - Πεσμένοι οι αριθμοί σε σχέση με πέρσι.

Ολυμπιακός: Κατάθεση ψυχής και αυτοκριτική

Τι θρίλερ ήταν και αυτό πάλι; Ακριβώς 2,5 ώρες έπαιζαν μπάσκετ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ολυμπιακός με την Παρτιζάν, με τις δύο ομάδες να κάνουν κατάθεση ψυχής για το θετικό αποτέλεσμα. Ένα παιχνίδι που τα είχε όλα. Εναλλαγές στο προβάδισμα στο σκορ, ανατροπές, εντυπωσιακά σερί, μεγάλα σουτ, δυνατές άμυνες, ακόμη και ένταση ανάμεσα στους παίκτες. Οι Πειραιώτες χαμογέλασαν στο τέλος, βγάζοντας μία εντυπωσιακή αντίδραση στην 4η περίοδο, δείχνοντας και χαρακτήρα στον έξτρα χρόνο της παράτασης. Η νίκη είναι αυτή που μετράει, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να κάνουν και την αυτοκριτική τους. Διότι η αγωνιστική τους εικόνα προβληματίζει το τελευταίο διάστημα.

Έχει δίκιο ο Γιώργος Μπαρτζώκας να επικαλείται ως δικαιολογία την ελλιπή προετοιμασία, τους συχνούς τραυματισμούς, τα μπες-βγες του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, το γεγονός πως η ομάδα δεν έχει καταφέρει να παρουσιαστεί ποτέ πλήρης καθώς πάντα υπάρχει η σημαντική απουσία του Σακίλ Μακ Κίσικ. Δεκτό το γεγονός πως το ροτέισον έχει μικρύνει, υπάρχει κούραση στους παίκτες, ενώ στο ρόστερ έχουν προστεθεί και καινούριοι αθλητές, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν, όπως οι Λουκ Σίκμα και Ίγκνας Μπραζντέικις.

Η απουσία των δύο την τελευταία στιγμή απέναντι στην Παρτιζάν, σε συνδυασμό και με την απώλεια του Σακίλ Μακ Κίσικ, μίκρυνε το ροτέισον και κάποιοι παίκτες κλήθηκαν να κάνουν υπέρβαση, αλλά και να αφήσουν τα… πνευμόνια τους στο παρκέ του ΣΕΦ. Ο Τόμας Ουόκαπ έπαιξε 37 λεπτά, ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος 31 (ενώ μόλις επέστρεψε στη δράση) και ο Κώστας Παπανικολάου 39 λεπτά. Έγινε ροτέισον ουσιαστικά με 8 παίκτες, καθώς ο Μιχάλης Λούντζης πήρε μόλις 5 λεπτά στο παρκέ. Υπάρχει κούραση, τόσο σωματική όσο και πνευματική.

Η στατιστική δεν λέει ψέματα

Δεκτά όλα αυτά, αλλά ο Ολυμπιακός αυτές τις μέρες καλείται να κάνει και την αυτοκριτική του και να δει τις αδυναμίες του. Ρίχνοντας μία ματιά στη στατιστική στην Ευρωλίγκα και κάνοντας μία σύγκριση με την περασμένη σεζόν, παρουσιάζονται διαφορές. Οι Πειραιώτες πέρσι είχαν 82,8 πόντους στην επίθεση, αλλά φέτος ο αριθμός έχει πέσει στους 76,8. Δεν είναι μικρή η διαφορά. Στις ασίστ ήταν πρώτοι πέρσι με 21 τελικές πάσες ανά παιχνίδι, τώρα ο αριθμός έχει πέσει στις 16,5. Είναι θέμα. Η ομάδα φέτος δεν πασάρει με την ίδια ικανότητα όπως πέρσι, ούτε και υπάρχει ακόμη η επιθυμητή κίνηση μακριά από τη μπάλα. Φέτος ο Ολυμπιακός δείχνει να είναι πιο στατικός.

Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν να υποφέρουν στα δίποντα με μόλις 50% (είναι κάτω από τη δεκάδα), ενώ πέρσι είχαν 60,2% και ήταν πρώτοι στην Ευρωλίγκα σε αυτόν τον τομέα. Πεσμένος και ο αριθμός στα τρίποντα. Από το 37% στο 33,9%. Το ίδιο συμβαίνει και στα ριμπάουντ καθώς από τα 33,6 έχει πέσει στα 31 ανά παιχνίδι, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει φέτος ο μετρ του είδους Νίκολα Μιλουτίνοβ. Άνοδος υπάρχει στα κλεψίματα, καθώς από τα 7,3 έχει πάει στα 10 ανά παιχνίδι, αλλά φαίνεται γενικότερα και από τους αριθμούς πως η ομάδα μέχρι στιγμής παίζει μία ταχύτητα κάτω σε σχέση με πέρσι. Προσθέστε και το γεγονός πως έχουν αυξηθεί και τα λάθη. Από τα 12,6 στα 13,5 φέτος.

Δεν είναι μικρό πράγμα να χάνει τους κορυφαίους δύο παίκτες σου, πάνω στους οποίους βασιζόσουν την περασμένη σεζόν. Ο λόγος για τους Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Σλούκα, οι οποίοι ήταν οι καλύτεροι σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκας. Καμία αντίρρηση πως η ομάδα διαθέτει ποιότητα, βασικό κορμό, βάθος στον πάγκο, αλλά σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές, καλείται να νικήσει τα προβλήματα, αλλά και να βρει τους παίκτες που θα πάρουν με αποτελεσματικότητα τις ευθύνες που είχαν οι δύο παίκτες που αποχώρησαν. Γιατί όσο η ομάδα δεν αποδίδει όπως πρέπει τόσο και γιγαντώνεται το μέγεθος της απουσίας τους. Ευχή όλων στο μεγάλο λιμάνι όλα αυτά τα προβλήματα να λυθούν μόλις η ομάδα παρουσιαστεί πλήρης.

Η Παρτιζάν τού έβαλε δύσκολα στο πικ εν ρολ

Το πικ εν ρολ είναι εδώ και χρόνια ένας από τους βασικούς τρόπους ανάπτυξης του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Πειραιά το έπραττε εδώ και πολλά χρόνια στην εντέλεια, είτε είχε προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς είτε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο είτε τώρα τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Οι «ερυθρόλευκοι» ποντάρουν σε αυτή τη συνεργασία και διαθέτουν δύο ικανούς δημιουργούς, όπως τους Τόμας Ουόκαπ και Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί σε αυτό το κομμάτι.

Η Παρτιζάν όμως του έβαλε δύσκολα σε αυτή τη συνεργασία. Ξέρετε πόσους πόντους πέτυχε η ομάδα του Πειραιά στο δεύτερο ημίχρονο με πικ εν ρολ; Μηδέν! Κανέναν. Οι Σέρβοι διάβασαν άριστα την επίθεση των Πειραιωτών, οι ψηλοί τους έκλειναν χώρους (ρισκάροντας να δώσουν το μακρινό σουτ), με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να αναλώνονται είτε σε κακές επιλογές είτε σε ηρωικές προσπάθειες. Είναι θέμα προς ανάλυση, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.