Γιάννης Ιωαννίδης ο «Ολλανδός»: «Έτσι θα περάσει τη Μονακό ο Ολυμπιακός»

O Γιάννης Ιωαννίδης ο «Ολλανδός», για πολλά χρόνια συνεργάτης του Γιάννη Ιωαννίδη του «ξανθού», μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου.

Γιάννης Ιωαννίδης ο «Ολλανδός»: «Έτσι θα περάσει τη Μονακό ο Ολυμπιακός»

Συνέντευξη στον Θέμη Σινάνογλου

Γιάννης Ιωαννίδης, ο «Ολλανδός»! Πολλά χρόνια συνεργάτης του Γιάννη Ιωαννίδη του «ξανθού». Έχει ζήσει φάιναλ φορ και με τον Ολυμπιακό και με την ΑΕΚ. Τελικούς μάλιστα. Μου λέει ωραία σκηνικά και διδακτικά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 19 Μαΐου 2023

Πόσα χρόνια ήσουν δίπλα στον Γιάννη Ιωαννίδη;

Από το 1991 ως το 2004! Ήμουν με τον Γιάννη στον Ολυμπιακό, στην ΑΕΚ και στην Εθνική.

Πώς δέσατε; Πώς σε πήρε;

Όταν ο Γιάννης ήταν στον Άρη είχε παίξει με ολλανδικές ομάδες, τότε το ολλανδικό μπάσκετ δεν είχε τα χάλια που έχει σήμερα. Εγώ ήμουν πολλά χρόνια στην Ολλανδία. Τον είχα γνωρίσει τον «ξανθό» εκεί. Είχα βρει το τηλέφωνό του, τον είχα πάρει στην Αγροτική Τράπεζα που δούλευε και τον άφησα ξερό. Του λέω «είστε ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης»; Μου λέει «ναι». Και του λέω «Γιάννης Ιωαννίδης στο τηλέφωνο».

Έρχεται Ολλανδία για να παίξει ματς με τον Άρη, πάω στο ξενοδοχείο, πήγαινα και τον έβλεπα μετά όποτε ερχόταν. Του λέω μια μέρα «άμα έρθω στην Ελλάδα θα με βοηθήσεις»; Μου λέει «γύρνα εσύ». Το 1991 λοιπόν γυρίζω με αμάξι στην Ελλάδα και σταματάω στη Θεσσαλονίκη.

Είχε κλείσει στον Ολυμπιακό;

Όχι ακόμα. Μου λέει «έχω προτάσεις από όλες τις ομάδες. Αν το κανονίσουν κάποια φιλαράκια μου με τον Ολυμπιακό, θα πάω στον Ολυμπιακό».

Ήταν ήδη φιλικός στον Ολυμπιακό εκτός από Άρης.

Ήταν, ναι. Μα κι εγώ ήμουν Ολυμπιακός. Από παιδί. Με έκαναν Ολυμπιακό οι θείοι μου, ειδικά ένας θείος μου που ήταν Πειραιώτης με είχε πάει στο παλιό Καραϊσκάκη και είχα δει το πρώτο μου ματς, Ολυμπιακός-Προοδευτική, δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Πες μου τι έγινε με τον Παναθηναϊκό.

Αυτό συνέβη αφού είχε φύγει ο Γιάννης έχοντας κάνει τον Ολυμπιακό αυτοκρατορία, παίρνοντάς τον από τους τσίγκους του Παπαστράτειου. Όπως είχε κάνει αυτοκρατορία και τον Άρη. Εγώ ήθελα να αποδεχτούμε την πρόταση και να πάμε στον Παναθηναϊκό! Με πήρε προσωπικά ο Παύλος Γιαννακόπουλος ο συγχωρεμένος τηλέφωνο! Οι περισσότεροι άνθρωποι του μπάσκετ πρέπει να του κάνουν εικόνισμα, γιατί αυτός ανέβασε πολύ τα κασέ και έριξε πάρα πολλά λεφτά στο μπάσκετ. Όπως και ο Κόκκαλης.

Και τι σου είπε ο Παύλος Γιαννακόπουλος;

Μου είπε «πείσε τον Γιάννη να έρθει στον Παναθηναϊκό».

Τι λεφτά έδινε στον «ξανθό»; Ρεκόρ;

Δεν ξέρω για τον Γιάννη, αλλά εμένα μου έδινε λεφτά ρεκόρ. Και το μπάτζετ θα ήταν εξωπραγματικό. Γι' αυτό ήθελα να πάμε στον Παναθηναϊκό. Διότι θα δουλεύαμε εκεί χωρίς τον βραχνά του μπάτζετ. Τον ήθελε τόσο πολύ ο Γιαννακόπουλος, που έδινε και τα ρέστα του. Αλλά ο Γιάννης δεν ήθελε να πάει. Ήταν άνθρωπος που συζητούσε με τους συνεργάτες του, όμως έπαιρνε την απόφαση που είχε εκείνος στο κεφάλι του.

Ήταν μεγάλο ντεζαβαντάζ για εσάς το ότι και στους δύο τελικούς που πήγατε στο Ευρωπαϊκό, είχατε νικήσει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό;

Καταλαβαίνω τι λες και έχεις δίκιο. Ήταν ντεζαβαντάζ πράγματι. Τότε όλοι ζούσαν και αναπνέανε να νικάμε τον Παναθηναϊκό στους ημιτελικούς. Μας έλεγαν «χάστε από όποιον θέλετε, όμως τον Παναθηναϊκό πρέπει να τον νικήσετε». Και να σου πω κάτι; Μόνο ο τελικός με την Μπανταλόνα ήταν αποτυχία. Στο άλλο φάιναλ φορ η Ρεάλ του Σαμπόνις δεν παιζόταν. Και την ΑΕΚ που την πήγε ο Γιάννης στον τελικό ήταν απίστευτο, ήταν τρομακτική υπέρβαση, με ένα μπάτζετ μικρό. Ουδείς το περίμενε. Αυτό που είχαμε κάνει με την ΑΕΚ θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ιωαννίδη στην καριέρα του. Διότι τον Άρη τον είχε κτίσει. Τον Ολυμπιακό τον είχε κτίσει. Να πάει όμως στην ΑΕΚ και να τη φτάσει τόσο γρήγορα στον τελικό της Ευρώπης με ένα τόσο μικρό μπάτζετ, δείχνει τι προπονητής ήταν. Από τους μεγαλύτερους προπονητές όλων των εποχών.

Το Ευρωπαϊκό όμως δεν το πήρε.

Και ο Ρενέσες δεν το πήρε. Όμως κοουτσάρει ως τα βαθιά γεράματα και του κάνουν τεμενάδες. Ο προπονητής δεν παίζει, οι παίκτες παίζουν, στις κρίσιμες στιγμές υπάρχει και η τύχη. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: σηκώνεται ο Σλούκας στην Πόλη και βάζει ένα απίθανο τρίποντο στη Φενέρ. Θα μπορούσε να είχε πάει λίγα εκατοστά πιο πέρα η μπάλα και να χτυπήσει στο σίδερο. Θα ήταν τώρα έξω ο Ολυμπιακός. Σουτάρει ο Τόμσον το καταραμένο τρίποντο και το βάζει, και το παίρνει η Μπανταλόνα. Ποιος περίμενε τότε ότι η μπάλα θα κατέληγε στον Τόμσον και θα έκανε αυτός το τρίποντο. Θα μπορούσε να πάει η μπάλα στο σίδερο. Αυτό θα άλλαζε τις ζωές όλων μας.

Κοιμηθήκατε εκείνο το βράδυ;

Όχι βέβαια.

Ήταν η μεγαλύτερη στενοχώρια που ζήσατε ποτέ;

Ναι. Ναι, ναι, ναι. Οφείλω να το πω, ήταν πολύ μεγάλο τραύμα.

Για τις ιστορίες με τον Τάρπλεϊ δεν θα σε ρωτήσω, είναι γνωστά αυτά. Θέλω να μου πεις άλλα για το Τελ Αβίβ.

Πήγαμε στο Τελ Αβίβ με έναν αρχοντοχωριατισμό! Άντε πάμε να πάρουμε το «Κυπελλάκι» και να γυρίσουμε...

Αυτό είναι μια καλή συμβουλή. Γιατί στον τελικό είχαν τόσο κακή απόδοση τα δύο μεγάλα αστέρια, ο Τάρπλεϊ και ο Πάσπαλιε;

Έλα ντε... Έπρεπε να τους ρωτήσεις...

Τελικά στις κρίσιμες στιγμές δεν μετράει τόσο η κλάση όσο ο χαρακτήρας;

Ο Τάρπλεϊ όντως ζορίστηκε στην πίεση... Σε εκείνον τον τελικό αν θυμάσαι οι καλύτεροι παίκτες μας ήταν τα παιδάκια. Ο Ιωαννίδης πάντως ήξερε πώς να κουμαντάρει μια ομάδα. Ύστερα από αυτό το χαστούκι που φάγαμε άλλη ομάδα στη θέση μας δεν θα σήκωνε κεφάλι. Γυρίσαμε όμως και παρά την τρομακτική στεναχώρια, πήραμε το νταμπλ!

Γιατί παραιτήθηκε από τον Ολυμπιακό; Τι πρόβλημα υπήρχε με τον Κόκκαλη;

Αν με είχε ρωτήσει θα του έλεγα «προς Θεού, μην το κάνεις. Γιατί; Ποιος ο λόγος»;

Μήπως πήγε να προλάβει απόλυση;

Με το 73-38 επί του Παναθηναϊκού ποιος να τον απέλυε; Ο Κόκκαλης πάντως έκανε αποδοχή της παραίτησής του.

Τον είδες ποτέ να κλαίει;

Ναι, αμέ. Ο συναισθηματισμός του ανθρώπου ήταν ανεπανάληπτος. Δεν του φαινόταν αυτό που υπήρχε μέσα του. Όλο αυτό που έβγαζε ήταν η άμυνα, ήταν το περίβλημα ενός πολύ συναισθηματικού ανθρώπου. Ο Γιάννης μπορούσε να κλάψει για μια γριούλα.

Πες μου πότε τον είδες να κλαίει για αγώνα.

Θυμάμαι τη συγκίνηση που είχε όταν θα κατεβαίναμε με την ΑΕΚ να παίξουμε για πρώτη φορά στο ΣΕΦ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Είχε απέναντί του την ομάδα που έφτιαξε, τα παιδιά που έφτιαξε. Ξεκινώντας να μιλάει στους παίκτες της ΑΕΚ για τα παιδιά του Ολυμπιακού, κόμπιασε. Είχε μεγάλη φόρτιση...

Ο μεγαλύτερος παίκτης που έχεις κοουτσάρει;

Ο Τάρπλεϊ. Θεός Σχωρέστον. Αυτοκαταστροφικός. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά μπασκετικά, Θεέ και Κύριε. Αυτά που βλέπαμε τσάμπα εμείς στις προπονήσεις κάθε μέρα, αν έβλεπες τι έκανε, θα έλεγες «είναι δυνατόν»; Και επίσης ο καλύτερος σουτέρ που είχαμε ποτέ ήταν ο Έντι Τζόνσον.

Κάποιο λάθος στα φάιναλ φορ θεωρείς ότι κάνατε;

Σαφώς. Μα δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ήττα που να είναι αποκλειστικά των παικτών ή του προπονητή. Όπως και δεν υπάρχει νίκη που να είναι αποκλειστικά των παικτών ή του προπονητή. Η ομάδα κερδίζει και η ομάδα χάνει. Όλοι.

Το ότι άφησε το μπάσκετ και πήγε στην πολιτική, ήταν λάθος;

Ήμουν από τους ανθρώπους που αντέδρασα σε αυτό, ήμουν ενάντιος στο να πάει στην πολιτική.

Θα του άρεσε πιστεύεις η τωρινή ομάδα του Ολυμπιακού;

Θα του άρεσε πολύ να βλέπει τον Ολυμπιακό να παίζει τέτοια άμυνα.

Πώς βλέπεις τον ημιτελικό με τη Μονακό;

Θα είναι πολύ δύσκολο το ματς αυτό. Διότι παίζουν διαφορετικό μπάσκετ. Το είδαμε και στα μεταξύ τους ματς, δεν κολλάει στον Ολυμπιακό η Μονακό. Όμως αν ο Ολυμπιακός παίξει το μπάσκετ που έπαιξε όλη τη σεζόν, δηλαδή να τους πνίξει στην άμυνα και να βγουν στην επίθεση κάποια τρίποντα -αλλά σε αυτό ειδικά το ματς να παίξει και με τον Φαλ- πιστεύω ότι θα περάσει. Να μπουν κάποια τρίποντα όμως. Δεν πρέπει να μπούμε στον ρυθμό της Μονακό. Ο Μπαρτζώκας είναι πολύ καλός προπονητής, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με πνίξιμο στην άμυνα και με τρομακτική κίνηση μπάλας και παικτών! Έχει τρομακτική κίνηση μπάλας και παικτών ο Ολυμπιακός.

Πώς θες να κλείσουμε;

Εύχομαι με όλη μου την καρδιά καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό και στον Μπαρτζώκα. Γιατί το αξίζουν. Ο Γιώργος πέρασε ζόρικες στιγμές στο παρελθόν, αλλά απέδειξε ότι ο Έλληνας προπονητής μπορεί να είναι ψηλά και στην Ευρώπη.