Ολυμπιακός: Η EuroLeague τώρα αρχίζει!

Τεράστια ανυπομονησία από τους παίκτες του Ολυμπιακού για τα playoffs κόντρα στη Φενέρμπαχτσε - Κομβικής σημασίας η απόδοση του Κώστα Σλούκα - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Η EuroLeague τώρα αρχίζει!

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του δύο παιχνίδια πρωταθλήματος. Αύριο στο ΣΕΦ (19:15) θα υποδεχθεί τον Άρη για το πρώτο ματς των ελληνικών πλέι οφ, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι (15:45) θα αγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη. Όποιος φτάσει τις δύο νίκες παίρνει και την πρόκριση στα ημιτελικά. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας θέλουν να κάνουν άμεσα το 2-0, να περάσουν το εμπόδιο των «κιτρινόμαυρων» και να στρέψουν την προσοχή τους με ηρεμία στην προημιτελική σειρά κόντρα στη Φενέρμπαχτσε.

Μπορεί στο μεγάλο λιμάνι να επισημαίνουν πως βλέπουν το κάθε ματς ξεχωριστά, καλά κάνουν και τονίζουν πως προηγούνται οι αγώνες με τον Άρη, αλλά μη γελιόμαστε. Το μυαλό όλων βρίσκεται στα ματς κόντρα στη Φενερμπαχτσε. Υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία για τις αναμετρήσεις των πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από τους παίκτες. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο ματς θα γίνει την Τετάρτη 26 Απριλίου (21:45), ενώ το δεύτερο την Παρασκευή (21:30) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι παίκτες μοιάζουν λες και είναι... θηρία στο κλουβί. Όπως σχολιάζουν ορισμένοι «μακάρι τα ματς να ξεκινούσαν αύριο», ενώ άλλοι δηλώνουν πως «η πραγματική Ευρωλίγκα τώρα αρχίζει».

Υπάρχει καλή αύρα, θετική ενέργεια αλλά και αίσθηση υπεροχής την οποία παίκτες και προπονητές θέλουν να τη δείξουν στην πράξη. Οι αθλητές ξεκουράστηκαν, γέμισαν τις μπαταρίες τους, πέρασαν και τις τελευταίες εβδομάδες που είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα στην Ευρωλίγκα, αφού το πλεονέκτημα έδρας είχε κριθεί. Η πρωτιά στην κανονική διάρκεια ήταν ένας επιπλέον στόχος, αλλά η ένταση στους αγώνες ήταν διαφορετική. Πλέον, κάθε λεπτό, κάθε κατοχή θα μετράει. Οι παίκτες αντιμετωπίζουν αυτά τα ματς ως μία τεράστια πρόκληση. Το κίνητρο αυξάνεται. Οι περισσότεροι μπασκετμπολίστες ζουν και αναπνέουν για αυτά τα μεγάλα και κρίσιμα ματς. Τους εξιτάρουν.

Τρανό παράδειγμα ο Κώστας Σλούκας. Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2020, επέστρεψε με στόχο όχι μόνο να αναβαθμίσει την περιφερειακή γραμμή των «ερυθρολεύκων» αλλά και να γίνει ο ηγέτης της νέας εποχής. Στην περσινή σεζόν τα πήγε εξαιρετικά, αλλά αυτόματα στα πλέι οφ κόντρα στη Μονακό εκτόξευσε την απόδοσή του στα ύψη. Ανέλαβε πρωτοβουλίες, έβαλε μεγάλα σουτ, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο σκοράρισμα και καθοδήγησε την ομάδα του Πειραιά στην πρόκρισή της στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Υπενθυμίζεται πως στα προημιτελικά κόντρα στους Μονεγάσκους μέτρησε 14,8 πόντους με 64,7% στα δίποντα (11/17), 57,9% στα τρίποντα (11/19) και 90,5% στις βολές (19/21) συν 3,8 ασίστ μέσον όρο. Και όλα αυτά σε 5 ματς, έχοντας μέσον όρο 26,4 λεπτά συμμετοχής. Στα δύσκολα έκανε το βήμα μπροστά. Είναι γεγονός πως μέσα στο 2023 είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Υπάρχει εξήγηση όμως. Αντιμετώπισε δύο τραυματισμούς, οι οποίοι τον κράτησαν πίσω. Έχασε τον ρυθμό του και επηρεάστηκε η απόδοσή του.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, δείχνει στην πράξη πως πατάει και πάλι γερά στα πόδια του, πιάνοντας ξανά υψηλή απόδοση. Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι άρχισε να παίρνει τα πάνω του (13 πόντοι, 2/3 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 3/3 βολές, 3 ασίστ), ενώ ακολούθως απέναντι στην Μπασκόνια στο ΣΕΦ (15 πόντοι, 3/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 3/3 βολές, 6 ασίστ) έδειξε σε όλους την υψηλή κλάση του. Αξιόπιστο τρίποντο, έξοχες συνεργασίες στα πικ εν ρολ, έγινε ξανά διεισδυτικός μέσα στη ρακέτα, προσφέρει τα σουτάκια από μέση απόσταση. Άρχισε να βρίσκει ρυθμό στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Είναι κομβικής σημασίας για τον Ολυμπιακό το να πιάσει ο Σλούκας το 100% της απόδοσής του.