Ολυμπιακός: Ομάδα τρένο για Κάουνας

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο κερδίζει, αλλά παίζει και ένα θεαματικό μπάσκετ που συναρπάζει - Η ομάδα προχωράει έχοντας το βλέμμα της στο Κάουνας.

Ολυμπιακός: Ομάδα τρένο για Κάουνας

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με εντυπωσιακό τρόπο τις υποχρεώσεις του λίγο πριν από τη διακοπή της Ευρωλίγκας. Οι Πειραιώτες μέτρησαν ένα νικηφόρο σερί 6-0, έχοντας επικρατήσει κόντρα σε Βίρτους Μπολόνια (83-85), Ρεάλ Μαδρίτης (73-60), Μακάμπι Τελ Αβίβ (95-89), Φενέρμπαχτσε (73-93), Αναντολού Εφές (76-70) και Άλμπα Βερολίνου (60-93). Σημείωσαν σπουδαία αποτελέσματα, κερδίζοντας ισχυρές ομάδες αλλά και με μεγάλες διαφορές στο σκορ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρος τους στην επίθεση σε αυτά τα έξι ματς ήταν 85,8 πόντοι, με 22 ασίστ μέσον όρο, έχοντας παράλληλα παθητικό τους 72,5 πόντους. Με ποσοστό ευστοχίας στο τρίποντο το 38,7% (62/160), δηλαδή περίπου 10,3 εύστοχα τρίποντα σε 26,6 προσπάθειες. Αριθμοί που εντυπωσιάζουν, με τους Πειραιώτες να εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε επίθεση, ασίστ, κλεψίματα, εύστοχα δίποντα αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης. Και είναι σημαντικό το γεγονός πως τα έχουν καταφέρει όλα αυτά με νοκ άουτ τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές τους Κώστα Σλούκα και Άλεκ Πίτερς.

Δεν είναι μόνο οι νίκες αλλά και ο τρόπος. Ο Ολυμπιακός κερδίζει παίζοντας θεαματικό μπάσκετ. Μπαίνει σταθερά πανέτοιμος στις αναμετρήσεις του, προηγείται πάντα στο σκορ, ελέγχει τον ρυθμό, χτίζει τις διαφορές και αναγκάζει τους αντιπάλους του να κυνηγούν το σκορ από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης. Κυρίαρχος. Πλέον, έχει βάλει τέλος στην αδυναμία του να σπαταλά το προβάδισμα που χτίζει, διατηρεί σωστά και μεθοδικά τις διαφορές που παίρνει στο σκορ, παρουσιάζοντας έναν θελκτικό τρόπο παιχνιδιού. Με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, η οποία περνά από πέντε και έξι χέρια, με τους αθλητές να ψάχνουν την έξτρα πάσα, τον ελεύθερο παίκτη, την καλύτερη κατάσταση για την ομάδα τους για σουτ. Υπάρχει αξιοζήλευτη χημεία και ομοιογένεια. Βγαίνουν αυτοματισμοί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, με τον κάθε παίκτη να απολαμβάνει μία ασίστ λες και βάζει τρίποντο. Η μπάλα κινείται με γρήγορο ρυθμό και θεαματικό τρόπο. Περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες, έξοχη κίνηση από τους παίκτες μακριά από την μπάλα, με τους Πειραιώτες να απειλούν και να σκοράρουν με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν στιγμές που η αντίπαλη άμυνα «παγώνει» στις δημιουργικές εμπνεύσεις των «ερυθρολεύκων», με τα επιφωνήματα θαυμασμού να ακούγονται από φίλους και εχθρούς για το απολαυστικό σόου που μας προσφέρουν κάθε εβδομάδα οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη

Ο Ολυμπιακός διαμόρφωσε το ρεκόρ του στην Ευρωλίγκα στο 17-7 και με το διπλό στο Βερολίνο έφτασε τις 8 εκτός έδρας επικρατήσεις. Είναι θέμα ημερών να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης και πλέον έχει βάλει στόχο να τερματίσει στην πρώτη τετράδα της λίγκας, γεγονός που θα του αποφέρει (όπως και πέρσι) το πλεονέκτημα έδρας. Οι Πειραιώτες μετρούν 8 νίκες στα τελευταία 10 ευρωπαϊκά τους παιχνίδια και είναι ξεκάθαρα η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη.

Πλέον, έχουν το βλέμμα τους και στο Κάουνας όπου και θα διεξαχθεί το ερχόμενο φάιναλ φορ. Δεν προτρέχουμε. Ξέρουμε πως στο μεγάλο λιμάνι θέλουν να κρατούν χαμηλούς τόνους, επιθυμούν να προχωρήσουν σεμνά και ταπεινά, αλλά είναι το υψηλό επίπεδο της ομάδας, το εντυπωσιακό μπάσκετ που μας παρουσιάζει και αυτή η ομάδα αξίζει να φτάσει φέτος μέχρι το τέλος. Όλη η Ευρώπη, άλλωστε, αντίπαλοι προπονητές και παίκτες, εκθειάζει το αριστουργηματικό αγωνιστικό προφίλ των «ερυθρολεύκων». Και όλα αυτά χωρίς να έχουν το τεράστιο μπάτζετ, δίχως να ποντάρουν στο ταλέντο δύο και τριών παικτών, αλλά στη δύναμη του συνόλου. Το «εμείς» είναι πάνω από το «εγώ», παίζοντας όλοι για έναν και ένας για όλους. Η επιτομή της ομάδας και του σύγχρονου τρόπου παιχνιδιού, με τον Ολυμπιακό να παίζει γρήγορο μπάσκετ, επιδιώκοντας να πηγαίνει τα παιχνίδια του σε υψηλό σκορ, με πολλές ασίστ και με αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια.

Ο Ουόκαπ σε ρυθμούς μαέστρου

Ο Τόμας Ουόκαπ φέτος έχει αναβαθμίσει το παιχνίδι του σε όλους τους τομείς. Σε σουτ, σε δημιουργία, στην άμυνα. Από τη στιγμή, όμως, που τέθηκε νοκ άουτ ο Κώστας Σλούκας, ανέλαβε και τον ρόλο του πρώτου μαέστρου στην ομάδα. Ο βασικός οργανωτής του Ολυμπιακού. Ο Τεξανός πλέι μέικερ έκανε... θραύση στο Βερολίνο. Σε 30 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 15 πόντους, με καλά ποσοστά ευστοχίας (3/3 δίποντα, 3/5 τρίποντα), αλλά κυρίως 10 ασίστ, σε ένα εντυπωσιακό νταμπλ νταμπλ.

Έβρισκε έξυπνα τον ελεύθερο συμπαίκτη του, διάβαζε άριστα το παιχνίδι, δημιουργούσε φάσεις για τους συναθλητές του, ολοκλήρωνε υποδειγματικά τα πικ εν ρολ, μοίραζε έξοχα την μπάλα σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, δίνοντας αρκετές πάσες πάρε-βάλε ειδικά στον Σάσα Βεζένκοφ. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν υπεύθυνος -άμεσα ή έμμεσα- για 40 από τους 93 πόντους της ομάδας. Παρά το γεγονός πως οι Γερμανοί προσπάθησαν να του βάλουν δύσκολα στην άμυνα, ρίχνοντας πάνω του τον εκάστοτε ψηλό, εκείνος προσαρμοζόταν άμεσα, διάβαζε το παιχνίδι και έβρισκε πάντα λύση. Τεράστιο προνόμιο να έχεις πλέι μέικερ με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, ευφυΐας και προσαρμοστικότητας.

Η ηγετική παρουσία του Παπανικολάου

Ένας από τους λόγους που ο Ολυμπιακός μετράει 6 σερί νίκες είναι και ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος έχει ανεβάσει στο κατακόρυφο την απόδοσή του. Έχει μέσον όρο στην επίθεση 11,6 πόντους, σουτάρει από την περιφέρεια με 52,3% (11/21), μετρά 3,8 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 1,3 κλεψίματα, σε 26,6 λεπτά συμμετοχής μέσον όρο. Κάνει σχεδόν τα πάντα στο παρκέ, έχοντας ενεργή παρουσία σε άμυνα και επίθεση. Είναι χαρακτηριστική η πληθωρική του παρουσία κόντρα στην Άλμπα. Σε 27 λεπτά μέτρησε 11 πόντους (3/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα), 4 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 3 ασίστ. Έτρεχε πάνω κάτω στο παρκέ, συμμετείχε σε κάθε αιφνιδιασμό, βγάζοντας στο παρκέ αστείρευτη ενέργεια.

Είναι φανερή η ηγετική του παρουσία όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και επικοινωνιακά. Όντας φέτος για πρώτη φορά αρχηγός στον Ολυμπιακό, παροτρύνει τους συμπαίκτες του, τους κατευθύνει, τους συμβουλεύει και τους στηρίζει, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να του έχει δώσει το ελεύθερο αλλά και τις ευθύνες που του αναλογούν. Όπως το είχε πει εύστοχα ο Ντέιβιντ Μπλατ για εκείνον στο παρελθόν: «Παίζει μπάσκετ υψηλού επιπέδου σε άμυνα και επίθεση. Δεν με εκπλήσσει αυτό, γιατί είναι παίκτης υψηλού επιπέδου. Το θέμα είναι ότι το καταφέρνει χωρίς να αφαιρέσει κάτι από κάποιον συμπαίκτη του».

Ο Βεζένκοφ παίζει ήδη σαν να είναι MVP της Ευρωλίγκας

Eίναι εντυπωσιακή η αγωνιστική εξέλιξη του Σάσα Βεζένκοφ τη τελευταία διετία. Από ένας αξιόλογος πάουερ φόργουορντ, πέρσι βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα της Ευρωλίγκας, ενώ φέτος είναι φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο του MVP στην Ευρωλίγκα. Παίζει ήδη σαν να είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στη διοργάνωση. Κάνει τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα. Έκανε ατομικό ρεκόρ επιθετικά στο Βερολίνο για την τρέχουσα σεζόν, σημειώνοντας 28 πόντους, έχοντας 6/7 δίποντα και 4/6 τρίποντα, συν 4/5 βολές. Σε όλα αυτά προσθέστε και 13 ριμπάουντ, έχοντας κάνει συνήθεια τα νταμπλ νταμπλ.

Κινείται υποδειγματικά μακριά από την μπάλα, σκοράρει με κάθε τρόπο ακόμη και χωρίς ντρίμπλα. Πλέον, είναι εξπέρ στο να σουτάρει τρίποντα μετά από σκριν, έχει μάθει να παίρνει σωστά τους διαδρόμους και να τελειώνει τις φάσεις και γενικότερα σουτάρει αποτελεσματικά από κάθε σημείο. Τον βλέπεις και δεν μπορείς να του βρεις εύκολα ψεγάδι στην επίθεση. Ενδεχομένως δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στο να παίζει με πλάτη όσο ήταν για παράδειγμα ο Γιώργος Πρίντεζης. Όταν όμως κάνεις τα υπόλοιπα σχεδόν τέλεια, έχοντας φέτος μέσον όρο στο σκορ τους 18,4 πόντους, με 65,4% στα δίποντα και 43,6% στα τρίποντα, τα λόγια είναι περιττά.