Μάλαγα - Ολυμπιακός 77-94: Ο Σπανούλης είναι εδώ!

Θετικό ήταν το πρώτο τεστ της... μισής ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ (έλειπαν οι διεθνείς) στο τουρνουά της Ανδαλουσίας, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει την οικοδέσποινα Μάλαγα με σκορ 94 - 77.

Μάλαγα - Ολυμπιακός 77-94: Ο Σπανούλης είναι εδώ!

Ο Ολυμπιακός άφησε καλές εντυπώσεις στην Ανδαλουσία, καθώς στο πρώτο του φιλικό παιχνίδι επί ισπανικού εδάφους, νίκησε την Μάλαγα με σκορ 94-77. Οι Πειραιώτες έπαιξαν γρήγορο μπάσκετ, επεδίωξαν τα καλάθια στον αιφνιδιασμό και είχαν γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, λειτουργώντας σε υψηλό τέμπο, προσπαθώντας να εφαρμόσουν στην πράξη την φιλοσοφία του Ντέιβιντ Μπλατ.

Οι Πειραιώτες είχαν αρκετές απουσίες, καθώς αγωνίστηκαν χωρίς τους επτά διεθνείς τους (Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Τίμα, Στρέλνιεκς, Μιλουτίνοβ), έχοντας ενεργή παρουσία από τρεις βοηθητικούς. Ο λόγος για τους Μάνι Χάρις, Νεμάνια Μιλόσεβιτς και Κλιντ Τσάπμαν, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί ουσιαστική εμφάνιση. Ο Αμερικανός σέντερ τέλειωσε το ματς έχοντας 17 πόντους με 6/6 δίποντα.

Ηγετική εμφάνιση από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος τέλειωσε το ματς έχοντας 18 πόντους και 9 ασίστ, "σκοτώνοντας" την Μάλαγα στην τελευταία περίοδο με τα "καυτά" τρίποντα που σημείωσε, ενώ πήρε... φωτιά από την περιφέρεια (4/6 τρίποντα) και ο Αξέλ Τουπάν, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών με 19 πόντους. Πολύτιμη και η συνεισφορά του Ζακ ΛεΝτέι με 16 πόντους, ενώ ήταν δραστήριος ο Μάνι Χάρις (12 πόντοι, 6 ριμπάουντ).

Το ματς:

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι κόντρα στην Μάλαγα έχοντας στην πεντάδα τους Σπανούλη, Χάρις, Τουπάν, ΛεΝτέι στο «4» και τον Μπόγρη στον ρόλο του σέντερ.

Ο αρχηγός των Πειραιωτών με σουτ από μέση απόσταση μείωσε σε 5-4, αλλά ακολούθως οι Πειραιώτες αναλώθηκαν σε λάθη, με αποτέλεσμα οι Ισπανοί να ξεφύγουν με +8 (12-5) στο 4’ με το τρίποντο του Ροντρίγκεθ. Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν εξ αρχής να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο, έπαιζαν γρήγορο μπάσκετ και επιδίωκαν επιθέσεις των 10 δευτερολέπτων. Ο Μάνι Χάρις έπαιρνε πάνω του ατομικές προσπάθειες, «διψούσε» από νωρίς να δείξει πράγματα στο παρκέ, με τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ στη συνέχεια να βγάζουν συνεχόμενους αιφνιδιασμούς με τους Σπανούλη και ΛεΝτέι, μειώνοντας σε 18-17 στο 6’, αρχίζοντας να βρίσκουν ρυθμό στο παιχνίδι τους. Ο υπό δοκιμή Τσάπαν, ο οποίος πήρε θέση στο «5», με τρίποντο έφερε μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό (20-22) στο 8’, με τον Χάρις να συνεχίζει να παίρνει πάνω του αρκετές προσπάθειες (ορισμένες και βεβιασμένες), με αποτέλεσμα ο Ντέιβιντ Μπλατ να τον αποσύρει από το παρκέ. Με τις βολές του Σπανούλη, οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 23-27 στο σκορ, με το τέλος της πρώτης περιόδου να βρίσκει τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ να προηγούνται με 29-31 στο σκορ.

Στη δεύτερη περίοδο, ο Ολυμπιακός συνέχισε με πεντάδα τους Σπανούλη, Χάρις, Τουπάν, Μιλόσεβιτς και στο «5» τον ΛεΝτέι, με τους Πειραιώτες να επιδιώκουν να πιέσουν περισσότερο πάνω στη μπάλα. Ο ΛεΝτέι δεν έχανε σουτ και με προσωπικούς πόντους έφερε στο +7 (29-36) τους «ερυθρόλευκους». Ο Χάρις έβγαλε αστείρευτη ενέργεια στο παρκέ, έφτασε τους 8 πόντους, ενώ ακολούθως είχαμε συνεργασία κοντού-ψηλού με τους Σπανούλη-Μπόγρη, οι οποίοι έφεραν την διαφορά στο +9 (31-40) στο 14’. Ο δραστήριος Τολιόπουλος ακολούθως ανέλαβε τον ρόλο του πλέι-μέικερ, ο οποίος με ασίστ και με μακρινό σουτ, έστειλε την διαφορά στο +12 (32-44) στο 17’.

Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να δείχνει έμπρακτα τη νέα φιλοσοφία του, με διάθεση για τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο, με στόχευση στο γρήγορο μπάσκετ, τόσο σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, όσο και στο παιχνίδι του μισού γηπέδου, έχοντας γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, αλλά τα σουτ στη συνέχεια δεν έμπαιναν. Η Μάλαγα κατάφερε να το εκμεταλλευτεί και να αντιδράσει μειώνοντας σε 40-44, με τον πρώην «ερυθρόλευκο» Μπράιαν Ρόμπερτς. Στη συνέχεια, όμως, έδωσε… ανάσα με τρίποντο από τη γωνία ο Τουπάν, διαμορφώνοντας το 40-47, το οποίο και ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

"Καθάρισε" στην 4η περίοδο ο Σπανούλης

Στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο παρκέ με τους Σπανούλη, Χάρις, Τουπάν, ΛεΝτέι και Μπόγρη, οι οποίοι είχαν απέναντι τους, τους Ρόμπερτς και Γουίλτζερ. Οι Πειραιώτες συνέχιζαν να παίζουν γρήγορο μπάσκετ, με ταχύτατη κυκλοφορία της μπάλας, ψάχνοντας τον ελεύθερο παίκτη, αλλά υπήρχαν και δείγματα πικ-εν-ρολ με τους Σπανούλη-Μπόγρη, με τον τελευταίο να επαναφέρει τους «ερυθρόλευκους» μπροστά στο σκορ (50-51) στο 23’.

Ο Τολιόπουλος επέστρεψε στον ρόλο του «άσου», ο Ρόμπερτς με τρίποντο διαμόρφωσε το 57-54 για τους «πράσινους», με τον Σπανούλη να απαντά, φτάνοντας τους 13 πόντους στην αναμέτρηση. Ο Τουπάν δεν δίσταζε να σουτάρει από την περιφέρεια κάθε φορά που ήταν ελεύθερος, φέρνοντας το σκορ στα ίσα (59-59) στο 27’. O Τσάπμαν μέσα στην ρακέτα ήταν απόλυτα ουσιαστικός, καθώς αξιοποιούσε τις ασίστ των συμπαικτών του, φτάνοντας τους 15 προσωπικούς πόντους στο ματς έχοντας 5/5 δίποντα, φέρνοντας τον Ολυμπιακό στο +4 (65-69). Το τέλος της περιόδου βρήκε τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ να προηγούνται με σκορ 67-72, ύστερα από το νέο τρίποντο του Τουπάν (3/5), με τον Γάλλο φόργουορντ να φτάνει τους 14 πόντους.

Στην τελευταία περίοδο, ο Ντέιβιντ Μπλατ έριξε στην μάχη τους Τολιόπουλο, Σπανούλη, Τουπάν, ΛεΝτέι και Μπόγρη, με τους Πειραιώτες να πατούν… γκάζι και να βρίσκουν ρυθμό. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού με τρίποντο έφερε την διαφορά στο +10 (67-77), ο Χάρις ακολούθως ολοκλήρωσε στην εντέλεια τον «ερυθρόλευκο» αιφνιδιασμό, με τον Σπανούλη στη συνέχεια να δίνει προβάδισμα με +14 (67-81) στην ομάδα του στο 34’, φτάνοντας τους 19 προσωπικούς πόντους, έχοντας πάρει… φωτιά από την περιφέρεια.

Στο 35’, ο Ντέιβιντ Μπλατ έριξε για πρώτη φορά στη μάχη τον Ποκουσέφσκι, με την Μάλαγα να προσπαθεί να αντιδράσει, αλλά οι Πειραιώτες άρχισαν να βγάζουν και εκείνοι την σκληράδα τους στο παρκέ. Ο Τουπάν ήταν «ζεστός» από την περιφέρεια, καθώς με νέο τρίποντο έφερε την διαφορά στο +15 (73-88) στο 38’, ενώ από το ίδιο σημείο βρήκε στόχο και ο ΛεΝτέι, φέρνοντας τον Ολυμπιακό στο +16 (75-91), φτάνοντας τους 16 προσωπικούς πόντους στο ματς. Στο τέλος, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη νίκη με 97-74.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 29-31, 40-47, 67-72, 77-94

ΜΑΛΑΓΑ (Κασιμίρο): Μουνιόθ, Όκουο 6, Ροντρίγκεθ 3 (1), Σκαριόλο 8 (2), Στίλμα 7 (1), Ντίεθ 6 (9 ριμπάουντ), Ταμπά, Μασιέλ, Ρόμπερτς 24 (5/7 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Γκοντσπάουερ, Γουίλτζερ 16 (2/12 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Σουάρεθ 7 (1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπλατ): Τολιόπουλος 2 (4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Τουπάν 19 (4/6 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Σπανούλης 18 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 9 ασίστ), Χάρις 12 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Τσάπμαν 17 (6/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ σε 20 λεπτά), Στυλιανού, Μιλόσεβιτς, Ποκουσέφσκι 2, Μπόγρης 8, ΛεΝτέι 16 (1)

Τα ομαδικά στατιστικά της Μάλαγα: 19/40 δίποντα, 11/33 τρίποντα, 6/10 βολές, 36 ριμπάουντ (23 αμυντικά - 13 επιθετικά), 12 ασίστ

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 25/37 δίποντα, 9/20 τρίποντα, 17/26 βολές, 33 ριμπάουντ (30 αμυντικά - 3 επιθετικά), 20 ασίστ