Το μεγάλο κέρδος της φετινής διαδρομής

Ο Ολυμπιακός που επέστρεψε στην ελίτ της Ευρώπης, ο κορμός της ομάδας, η απόλυτη στήριξη σε Μπαρτζώκα και ο αλτρουιστής μέχρι τέλους Πρίντεζης. 

Το μεγάλο κέρδος της φετινής διαδρομής

To Final-Four στο Βελιγράδι άφησε μία γλυκόπικρη γεύση στον Ολυμπιακό. Από τη μία η μεγάλη επιτυχία της επιστροφής στην ελίτ της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το ταξίδι 12.000 φιλάθλων του, οι οποίοι έκαναν απόβαση στη σερβική πρωτεύουσα. Και από την άλλη όχι τόσο η 4η θέση, όσο ο τρόπος που χάθηκε η πρόκριση στον τελικό. Για ένα σουτ, για μία άμυνα. Ήταν όντως μεγάλη και ιστορική ευκαιρία για τους Πειραιώτες να κατόρθωναν κάτι σπουδαίο, στο δεύτερο τους «σπίτι», σε ένα γήπεδο που είχε μετατραπεί σε... Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Επειδή δώσαμε το «παρών» στο τουρνουά, άλλο να το ακούτε από την τηλεόραση, άλλο να το βλέπατε στην πράξη. Όταν καθόμασταν στα δημοσιογραφικά, είχαμε την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε ελληνικό έδαφος. Η ατμόσφαιρα ήταν ανατριχιαστική.

Έτσι όμως είναι το μπάσκετ. Δεν γίνεται πάντα να έχεις το προνόμιο να κερδίζεις με συναρπαστικές ανατροπές, βάζοντας εσύ το νικητήριο σουτ στο τέλος. Θα ερχόταν και η στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» θα έβλεπαν το έργο και από την ανάποδη. Είναι γεγονός πως τόσο οι παίκτες, όσο και οι προπονητές, αλλά και οι φίλαθλοι ήταν... σκασμένοι με τον τρόπο που χάθηκε ο ημιτελικός. Στον μικρό τελικό όμως, ο κόσμος αναγνώρισε και επιβράβευσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του για την τεράστια προσπάθεια που έκαναν. Χειροκρότημα, ιαχές και στήριξη, τόσο πριν το τζάμπολ με τη Μπαρτσελόνα, όσο και μετά το τέλος της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός μπορεί να τερμάτισε στην 4η θέση στο τουρνουά, αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία. Οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν την αποθέωση, αυτή που τους άξιζε!

Η φετινή ευρωπαϊκή σεζόν είναι άκρως πετυχημένη για τους Πειραιώτες. Αρχικός στόχος ήταν η επιστροφή στα playoffs και ξαφνικά αυτή η παρέα παικτών όχι μόνο εξασφάλισε θέση για τα προημιτελικά, αλλά τερμάτισε και στη 2η θέση της κανονικής περιόδου, διαθέτοντας το κορυφαίο συν/πλην στη διοργάνωση. Επέστρεψε μετά από πέντε χρόνια στα Final Four, αποκλείοντας την ίσως πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, τη Μονακό, και έχασε την πρόκριση στον τελικό στο σουτ από την πρωταθλήτρια των τελευταίων δύο ετών Εφές. Οι «ερυθρόλευκοι» φέτος τρύπησαν το ταβάνι τους ή μάλλον καλύτερα έδειξαν πως είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Όχι μόνο φέτος, αλλά και για τη νέα χρονιά.

Η εμπιστοσύνη στον Μπαρτζώκα και το πρεστίζ της ομάδας

Το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού στην τρέχουσα σεζόν, αλλά και από το Βελιγράδι, είναι πως η ομάδα όχι μόνο επέστρεψε στην κανονικότητα, αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης. Έδειξε πως αυτό το σύνολο παικτών έχει μέλλον μπροστά του. Έχει εξασφαλισμένο ένα βασικό κορμό αθλητών, ο οποίος χρειάζεται ελάχιστες προσθαφαιρέσεις για να ανέβει ακόμη περισσότερο επίπεδο, παραμένοντας ανταγωνιστικοί, αλλά και ικανοί, για νέο ραντεβού στο Final-Four. Eπίσης, η ομάδα ισχυροποίησε και πάλι το ευρωπαϊκό της προφίλ. Πλέον, με το στυλ μπάσκετ που έπαιξε, αλλά και με τις επιτυχίες της, θα είναι ξανά θελκτικός προορισμός για πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου. Το πρόσφατο σχόλιο του Γάλλου NBAer, Εβάν Φουρνιέ, τα λέει όλα: «Αν μια μέρα θα γυρνούσα στην Ευρώπη, θα το έκανα για τον Ολυμπιακό».

Υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη στο έργο του Γιώργου Μπαρτζώκα και μεγάλη πίστη στο όραμά του, κάτι που φάνηκε περίτρανα και στην αποθέωση που γνώρισε ο κόουτς στο Βελιγράδι. Τα φαντάσματα του παρελθόντος έχουν εξορκιστεί και ο Έλληνας τεχνικός, πλέον, δεν λειτουργεί μόνο με τη λογική, αλλά και με το συναίσθημα. Και ας μην επέστρεψε το 2020 για το τελευταίο. Το αίμα νερό δεν γίνεται και ο χρόνος τα γιατρεύει όλα.

Η επιστροφή των «ερυθρολεύκων» στις εγχώριες διοργανώσεις έχει συνδυαστεί με την κατάκτηση του Κυπέλλου, με την ομάδα να οδεύει και στο πρώτο της Νταμπλ ύστερα από 25 χρόνια. To πρωτάθλημα απομένει για να γραφτεί ιδανικά ο επίλογος σε μία ονειρική σεζόν για τον Ολυμπιακό, ύστερα από τρία περίπου δύσκολα χρόνια, στα οποία έγιναν μεγάλες θυσίες. Ο χρόνος όμως επιστρέφει στην ομάδα σιγά-σιγά αυτό που της αξίζει, αλλά και τη θέση στην οποία αρμόζει να βρίσκεται. Τα καλύτερα έρχονται!

Αλτρουιστής μέχρι τέλους!

Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η αντιμετώπιση που είχαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στον Γιώργο Πρίντεζη. Ο 37χρονος πάουερ-φόργουορντ, άκουσε να τραγουδιέται το όνομά του ρυθμικά από τον κόσμο σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης του μικρού τελικού. «Γιώργο, ψυχάρα, Ολυμπιακάρα». Μία ζωή στο μεγάλο λιμάνι. Από τον Αύγουστο του 2000, όταν και μόλις 15 ετών έκανε την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα του Ολυμπιακού.

Ένα παιδί που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Από τις αφίσες που είχε στο δωμάτιό του με τους παίκτες των «ερυθρολεύκων» στη δεκαετία του 90', στο ιστορικό «πεταχτάρι» του το 2012 στην Πόλη που έδωσε το ευρωπαϊκό στην ομάδα της καρδιάς του, έως και στο σήμερα. Να γνωρίζει την αποθέωση για το τώρα, για το πριν, το μετά και το πάντα.

Μην περιμένετε από τον Γιώργο Πρίντεζη να γνωστοποιήσει την απόφασή του πριν τελειώσει το πρωτάθλημα. Βλέπετε, ήταν ανέκαθεν η επιτομή του αθλητή που έβαζε το «εμείς» πάνω από το «εγώ» στον Ολυμπιακό. Τώρα θα το αλλάξει; Δεν πρόκειται να το αποκαλύψει, γιατί πολύ απλά δεν θέλει να τραβήξει τα φώτα πάνω του, ενώ η ομάδα του διεκδικεί στόχους, τίτλους. Αλτρουιστής μέχρι τέλους! Δεν χρειάζεται να πει και πολλά όμως. Η συγκίνηση στα μάτια του ήταν αρκετή.