Ο Χασάν Μάρτιν στο «ΦΩΣ»: «Ανατρίχιασα στο ΣΕΦ»

Ο Χασάν Μάρτιν μίλησε στο «ΦΩΣ» - Ο τραυματισμός του, η πρόκριση στο Final-Four, η λατρεία στον Σλούκα αλλά και τα κομμάτια που έλλειπαν, τα οποία φέτος εκτόξευσαν την ομάδα.

Ο Χασάν Μάρτιν στο «ΦΩΣ»: «Ανατρίχιασα στο ΣΕΦ»

Ο Χασάν Μάρτιν παραχώρησε συνέντευξη στο «ΦΩΣ», μιλώντας τόσο για τον τραυματισμό που τον κράτησε πίσω φέτος, όσο και για την επιστροφή του στην κανονικότητα. Οι λόγοι που ο Ολυμπιακός φέτος παίζει καλύτερα, η ανατριχίλα που ένιωσε στο ΣΕΦ στα ματς με τη Μονακό, η συνεργασία του με τον Κώστα Σλούκα, αλλά και το μεγάλο του κίνητρο ενόψει Φάιναλ-Φορ.

-Χασάν, ξεκίνησες καταπληκτικά πέρσι, αλλά φέτος η χρονιά δεν εξελίχθηκε ομαλά για εσένα. Τι έφταιξε;

«Πέρσι το καλοκαίρι αποφάσισα να κάνω ένα δεύτερο χειρουργείο. Το πρώτο που έκανα δεν ένιωθα πως πήγε καλά, οπότε έκανα νέα επέμβαση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη είμαι σε θέση να προπονηθώ ολόκληρο το καλοκαίρι. Επέστρεψα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, χωρίς να έχω προπονηθεί καθόλου. Είχα χάσει ήδη έδαφος σε σχέση με τους συμπαίκτες μου. Μετά είχα περίπου ένα μήνα να δουλέψω σε ατομικό επίπεδο, τη φυσική μου κατάσταση, τη δύναμή μου, αλλά όταν αγωνίζεσαι στο κορυφαίο επίπεδο, δεν είναι εύκολο να καλύψεις το χαμένο έδαφος.

Όταν η σεζόν ξεκίνησε φέτος, δεν ένιωθα εξίσου δυνατός. Χρειαζόμουν χρόνο, παιχνίδια, υπομονή. Επηρεάστηκε η απόδοσή μου. Δεν ήμουν αυτός που ήθελα, αυτός που ξέρατε από τη προηγούμενη σεζόν. Μόχθησα αρκετά για να βρω και πάλι ρυθμό. Δούλεψα πάρα πολύ ώστε και το άλλο μου πόδι να δυναμώσει, γιατί είχε διαφορά το τραυματισμένο με το άλλο. Όταν δυνάμωσε το γόνατό μου, πήρα αυτοπεποίθηση και άρχισα να πατάω πιο γερά στο παρκέ. Με βοήθησαν πολύ και οι συμπαίκτες μου στο να γίνω καλύτερος μέσα στο παιχνίδι. Σιγά-σιγά ανέβηκε και η απόδοσή μου. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τους συμπαίκτες μου, όσο και τον προπονητή μου και το σταφ για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σε όλη τη σεζόν. Είμαι ενήμερος και το ξέρω πως δέχτηκα έντονη κριτική για την κατάστασή μου φέτος, για την απόδοσή μου, αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού και το καταλαβαίνω».

-Έδειξες να «αφυπνίζεσαι» πάντως την περίοδο που παίξατε κόντρα σε Άλμπα και Μπάγερν. Είχες... σημαδέψει εκείνη τη χρονική στιγμή;

«Ήταν απλά θέμα χρόνου. Έπρεπε και εγώ να δείξω πως «ξύπνησα» αγωνιστικά. Δούλευα εντατικά όλους αυτούς τους μήνες. Τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και με την ομάδα και όταν και ο προπονητής με εμπιστεύτηκε ακόμη περισσότερο, δεν έχασα την ευκαιρία. Ήξερα πως θα έρθει ένα παιχνίδι στο οποίο θα γίνει το «κλικ» και θα ανεβάσω και πάλι την απόδοσή μου. Έτυχε και έγινε σε εκείνα τα ματς, τα οποία μου έδωσαν αυτοπεποίθηση. Έδειξα στον προπονητή και στους συμπαίκτες μου πως επανήλθα, οπότε μεγάλωσε και ο ρόλος μου στην ομάδα. Πίστεψέ με. Έχω δουλέψει πάρα πάρα πολύ φέτος. Έχω περάσει πολλές ώρες στο γυμναστήριο και στο γήπεδο για να γίνω και πάλι αυτός που ξέρετε. Έχουμε τρομερό σταφ, δουλεύουμε ατελείωτες ώρες μαζί και με στηρίζουν».

-Ανέβασες την απόδοσή σου, αλλά ήρθε νέο πρόβλημα πριν τα ματς με τη Μονακό. Πως το διαχειρίστηκες;

«Στάθηκα άτυχος! Εμφανίστηκε ένα πρόβλημα και δεν ήμουν σε θέση να παίξω. Τσαντίστηκα με τον εαυτό μου. Ξέρεις, μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο όταν βγήκα στο γήπεδο και είδα στις κερκίδες αυτή την υπέροχη ατμόσφαιρα στο πρώτο ματς της σειράς. Γεμάτες οι εξέδρες, όλοι στα κόκκινα, οι φωνές. Ζήλεψα και ήθελα πάρα πολύ να παίξω. Ανατρίχιασα μπορώ να σου πω. Ήμουν εντυπωσιασμένος και ταυτόχρονα σκασμένος που δεν ήμουν σε θέση να βοηθήσω. Χάσαμε στο δεύτερο, ακολούθησα την ομάδα στο Μονακό, δοκίμασα μήπως μπορούσα να παίξω, αλλά δεν ήμουν 100% καλά.

Έλεγα μέσα μου «δούλεψα τόσο σκληρά, δεν γίνεται να χάσω τα πλέι-οφς. Τόση δουλειά να πάει χαμένη;». Αλλά ευτυχώς κάναμε το «διπλό» στο Μονακό, γυρίσαμε στο ΣΕΦ και ήμουν κάπως καλύτερα για να παίξω. Έκανα μεγάλη προσπάθεια ώστε να βοηθήσω την ομάδα έστω 10 με 15 λεπτά. Δεν μπορούσα να λείψω. Δουλεύαμε ασταμάτητα μαζί με το σταφ της ομάδας. Στο πέμπτο παιχνίδι η ατμόσφαιρα μου έδωσε τεράστιο κίνητρο. Μπήκα μέσα και ήθελα να τους... φάω όλους (γέλια). Δεν πόναγα, αλλά από την αδράνεια κάποιες στιγμές δεν είχα ανάσες και μου έβγαινε κούραση. Δεν το έβαζα κάτω όμως. Έλεγα στον εαυτό μου «συνέχισε», δες τον κόσμο, παίξε για αυτούς, για τους συμπαίκτες σου, τον προπονητή σου».

- Στην ομάδα έγιναν εύστοχες μεταγραφές, αλλά η ομάδα δεν έχει μεγάλες διαφορές με πέρσι. Πως εξηγείς τη μεγάλη αλλαγή εικόνας σε σχέση με πέρσι;

«Θεωρώ πως έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός πως αγωνιζόμαστε και πάλι στις ελληνικές διοργανώσεις. Τα ματς σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μας έκαναν καλό, μας βοήθησαν να βρούμε ρυθμό. Μας βοήθησαν να διατηρηθούμε σε καλή κατάσταση, αλλά και να διεκδικήσουμε δύο ακόμη τίτλους. Ξέρεις, είναι δύσκολο να δίνεις μόνο ένα ματς μέσα στην εβδομάδα και να έχεις αυτά τα μεγάλα αγωνιστικά κενά, όπως συνέβαινε πέρσι. Μετά, αναμφίβολα κάναμε έξοχες μεταγραφές. Βρήκαμε τα κομμάτια που μας έλλειπαν. Ο Φαλ είναι σπουδαίος σέντερ. Είναι θηρίο μέσα ρακέτα, κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια και είναι και καταπληκτικός χαρακτήρας!

Ο Τόμας Ουόκαπ είναι ένας εξαιρετικός γκαρντ, μαχητικός, αγρίμι! Σπουδαίος στην άμυνα και βοηθά σε επίθεση και δημιουργία. Είναι πολύτιμος και στα αποδυτήρια, είναι ένας υπέροχος τύπος. Ο Ντόρσεϊ μας έδωσε μεγάλη επιθετική ώθηση. Είναι πολύ καλός σουτέρ και σκόρερ, ενώ ακόμη και ο Έισι μας βοηθά αρκετά με την εμπειρία του. Πήραμε και έχουμε ό,τι ακριβώς μας έλλειπε και χρειαζόμασταν. Έχουμε καλή χημεία σαν ομάδα, το κλίμα στα αποδυτήρια είναι εξαιρετικό και είμαστε ενωμένοι σαν σύνολο. Υπάρχει σεβασμός. Ακούμε πάρα πολύ τους Πρίντεζη, Παπανικολάου και Σλούκα. Μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές. Είναι χρόνια στην ομάδα και οι εμπειρίες τους είναι πολύτιμες για εμάς».

-Ποια ήταν η στιγμή που είπες «κάτι καλό θα κάνουμε φέτος»;

«Όταν κατακτήσαμε το Κύπελλο στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. Υπήρχε ένα μικρό άγχος να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Το θέλαμε πάρα πολύ. Νομίζω μας έφυγε ένα βάρος από εκείνη τη στιγμή. Ήταν και ο τρόπος. Με ανατροπή στο σκορ, ενώ χάναμε με διψήφια διαφορά, στο τέταρτο δεκάλεπτο, απέναντι στον μεγάλο μας αντίπαλο. Επίσης, όταν σημειώσαμε κάποιες μεγάλες νίκες κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους. Όπως κόντρα στην Εφές στο ΣΕΦ, με τη Ζαλγκίρις εκτός έδρας σε μία κρίσιμη στιγμή για εμάς. Όταν επικρατήσαμε της Μπαρτσελόνα στο γήπεδό μας. Φαινόταν και από την αρχή, όπως νικήσαμε καθαρά τη Ρεάλ στην έδρα μας, αλλά θα σου ξεχωρίσω τη νίκη για το Κύπελλο».

- Όταν παίζετε μαζί με τον Κώστα, κυρίως με τα πικ-εν-ρολ, αλλά και γενικότερα, αναβαθμίζετε τη δυναμική της ομάδας. Ποια είναι η σχέση, αλλά και η συνεργασία σας;

«Καταρχάς, έχω μία εξαιρετική σχέση με τον Σλούκα εκτός παρκέ. Τον συμπαθώ πάρα πολύ, είναι εξαιρετικό παιδί και φυσικά σπουδαίος μπασκετμπολίστας. Κάνουμε παρέα, πειράζουμε ο ένας τον άλλο, κάνουμε διάφορά αστεία μεταξύ μας συνεχώς και είναι ευχάριστο το να συνυπάρχω μαζί του στην ομάδα. Τον σέβομαι και τον ακούω πάρα πολύ. Με καθοδηγεί. Έχει παίξει σε τόσα Φάιναλ-Φορ και προσπαθώ να παίρνω πληροφορίες από τις εμπειρίες του. Μου διδάσκει πολλά. Το πως να κινηθώ μέσα στο ματς, το πως να λειτουργήσουμε στο πικ-εν-ρολ, το πως να συνεργαστούμε.

Δουλεύουμε αρκετά σε αυτές τις καταστάσεις και έχουμε βρει χημεία μεταξύ μας. Μου εξηγεί πως μπορώ να σκρινάρω σωστά, πως πρέπει να τοποθετώ το κορμί μου, να είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δεχτώ πάσα από εκείνον. Πότε να φεύγω προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Είναι πολύ έξυπνος γκαρντ και προσπαθώ να είμαι πανέτοιμος για τις εμπνεύσεις του. Ξέρει το παιχνίδι μου, ξέρω το δικό του. Είμαι γρήγορος, έχω καλά τελειώματα, ξέρω να κινούμαι καλά και στις δύο πλευρές, οπότε μου είναι εύκολο και απολαυστικό να συνεργάζομαι μαζί του».

- Πόσο μεγάλο είναι το κίνητρό σου να παίξεις στο Φάιναλ-Φορ; Χάινς, Ντόρσεϊ, Ντάνστον, Χάντερ, Μπιρτς. Στο παρελθόν σπουδαίοι ψηλοί διακρίθηκαν σε αυτά με τον Ολυμπιακό.

«Ξέρω την ιστορία του Ολυμπιακού, γνωρίζω τους παίκτες και την παράδοση που υπάρχει στη θέση του σέντερ σε αυτή την ομάδα. Έχω μεγάλο κίνητρο, αλλά αυτό που έχει σημασία κυρίως είναι να νικήσει η ομάδα και μακάρι να τη βοηθήσω να τα καταφέρει. Ξεκίνησα υποτονικά τη σεζόν, αλλά όλη η σκληρή δουλειά που έχω ρίξει, είχε ως στόχο να κάνω ένα δυνατό τελείωμα τώρα που κρίνονται οι προκρίσεις και οι τίτλοι.

Nιώθω καλά και θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στο Βελιγράδι. Είναι το πρώτο μου φάιναλ-φορ και θέλω να το ευχαριστηθώ, να το απολαύσω. Κάποιοι σπουδαίοι παίκτες δεν έχουν καταφέρει ποτέ να φτάσουν σε αυτό το σημείο και εμένα μου δίνεται η ευκαιρία να παίξω σε αυτό. Έχω λοιπόν μεγάλο κίνητρο να πετύχω με την ομάδα και να διακριθώ. Έχω αυτοπεποίθηση, πιστεύω σε εμένα και την ομάδα και πιστεύω πως θα τα πάμε καλά. Όλη τη χρονιά δουλεύω για να είμαι πανέτοιμος αυτή την περίοδο».

-Αντίπαλος η Εφές. Ποιο είναι το κλειδί για να πάρετε εσείς την πρόκριση;

«Σπουδαίος αντίπαλος, ομάδα με ταλαντούχους παίκτες, θα είναι δύσκολος ο ημιτελικός. Μπορούμε όμως να τους νικήσουμε, έχουμε και εμείς ταλέντο και ποιότητα. Νομίζω το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, είναι να περιορίσουμε τα λάθη μας. Είναι ομάδα που τιμωρεί το κάθε σου λάθος. Δεν συγχωρεί. Είναι οι πρωταθλητές, έχουν εμπειρία και ξέρουν τι θέλουν μέσα στο παρκέ. Έχουν τον MVP Μίτσιτς από πέρσι, ο Λάρκιν είναι σκέτος κίνδυνος, πρέπει να τους περιορίσουμε με την άμυνά μας. Έχουν τρομερό σύνολο, τους σεβόμαστε, αλλά δεν τους φοβόμαστε. Να το απολαύσουμε, μην παίξουμε με άγχος και πίεση. Ψυχολογικά πρέπει να το προσέξουμε αυτό».

-Η άποψή σου για τον Γιώργο Μπαρτζώκα; Σου έχει δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη

«Τον σέβομαι πάρα πολύ, είναι ένας άνθρωπος που πίστεψε σε εμένα από την αρχή και με έφερε στην ομάδα. Σε αυτή τη δύσκολη σεζόν για εμένα σε ατομικό επίπεδο, με στήριξε σε μεγάλο βαθμό. Είναι ένας άνθρωπος που τιμά τον λόγο του και ό,τι είναι θα στο πει. Δεν επηρρεάζεται από τον... θόρυβο και τα όσα λέγονται εκτός ομάδας και στηρίζει τους παίκτες του. Πιστεύει σε εμένα και το εκτιμώ. Είναι ένας υπέροχος κόουτς και άνθρωπος και έχει φτιάξει μία εξαιρετική ομάδα φέτος».

- Το γεγονός πως θα έρθουν περίπου 10.000 φίλαθλοι στο Βελιγράδι για να σας στηρίξουν, σας αγχώνει ή σας δίνει αυτοπεποίθηση;

«Είναι ενήμερος για αυτό και ανυπομονώ να το ζήσω! Θα είναι σαν να παίζουμε στο γήπεδό μας. Θα έλεγα πως θα μας δώσει αυτοπεποίθηση και χαρά. Δεν θα μας αγχώσει. Φέτος άλλωστε, με τον κόσμο μας στο ΣΕΦ, έχουμε κατά κύριο λόγο μετρήσει μόνο νίκες, ενώ έχουμε κερδίσει και τους τρεις αντιπάλους μας που θα συναντήσουμε στο Φάιναλ-Φορ».