Γιώργος Κετσελίδης: «Η άμυνα του Ολυμπιακού θα κρίνει τον ημιτελικό»

Ο έμπειρος τεχνικός Γιώργος Κετσελίδης ανέλυσε στο «ΦΩΣ» τα… κλειδιά του ημιτελικού με την Εφές

Γιώργος Κετσελίδης: «Η άμυνα του Ολυμπιακού θα κρίνει τον ημιτελικό»

Μετράμε αντίστροφα για το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου και θελήσαμε μια τεχνική ματιά. Στο «ΦΩΣ» μίλησε ο Γιώργος Κετσελίδης. Έμπειρος προπονητής, με προϋπηρεσία στον Ολυμπιακό, δουλειά σε αρκετούς συλλόγους του εξωτερικού και νυν τεχνικός διευθυντής στις εξαιρετικές υποδομές του Πρωτέα Βούλας. Τα λόγια του έχουν ενδιαφέρον.

Περίμενες, κατ’ αρχάς, μια τέτοια πορεία του Ολυμπιακού φέτος; Λίγοι το πίστευαν στο ξεκίνημα της σεζόν.

Κατ’ αρχάς, θέλω να πω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πορεία του φέτος. Και νομίζω ότι κανένας, εκτός από αυτούς που ήταν μέσα στην ομάδα, δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Ας είμαστε ειλικρινείς. Αρχικά, στα μάτια αρκετών φιλάθλων, η θέση «5» φάνταζε ως ένα μεγάλο στοίχημα. Επιτέλους φέτος φάνηκε να καλύπτεται η θέση με έναν παίκτη όπως ο Μουσταφά Φαλ, ενώ ο Χασάν Μάρτιν και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ (στο πολύ κινητικό «5») συμπλήρωσαν τη φροντλάιν. Εκτός όμως από τη θέση του σέντερ, ένα ενδεχόμενο «κενό» μπορεί να παρατηρήθηκε και στη θέση των σμολ φόργουορντ. Ο Παπανικολάου όμως βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και έκανε αισθητή την παρουσία του. Υπήρχε και η λύση ο Σακίλ Μακ Κίσικ να «ανέβει» στη θέση «3». Όμως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έπρεπε να βρεθεί η κατάλληλη χημεία μεταξύ των τριών περιφερειακών.

Ως κόουτς, ποια η συμβολή του Γιώργου Μπαρτζώκα και των συνεργατών του;

Όσα ξέρει ο κόουτς δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Δεν μπορεί κανείς να πει τι σκεφτόταν και έλεγε ο Μπαρτζώκας στους παίκτες του. Σίγουρα, πάντως, έβγαλε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Ποια τεχνικά στοιχεία χαρακτηρίζουν τον φετινό Ολυμπιακό;

Νομίζω ότι αυτό είναι πασιφανές για το θέμα της άμυνας του Ολυμπιακού. Η άμυνά του φέτος νομίζω ότι σε πολλά παιχνίδια «πνίγει» τον αντίπαλο. Είναι μια άμυνα με αλλαγές στα πικ εν ρολ, με κανένα πρόβλημα ακόμη και από τον Φαλ να βγει και να μαρκάρει στην αλλαγή, με κάλυψη βέβαια από τους πλαϊνούς σε περίπτωση διείσδυσης. Αυτό όσον αφορά την άμυνα του Ολυμπιακού. Από εκεί και η επίθεσή του είχε να δείξει μέρος από τη φιλοσοφία του ανθρώπου Μπαρτζώκα.

1.Είναι μία επίθεση που κυκλοφορεί πολύ την μπάλα.

2.Ταχύτητα στον αιφνιδιασμό.

3.Μια επίθεση η οποία θα κρατήσει την μπάλα μέχρι το τέλος ούτως ώστε να βρει και να χτυπήσει οποιοδήποτε mismatch.

4.Είναι μια επίθεση που φέτος παίρνει πόντους και από το παιχνίδι στο low post.

Ποια ήταν τα κλειδιά στη σειρά με τη Μονακό για την πρόκριση στο φάιναλ φορ;

Α) Το πιο σημαντικό «πρέπει» στο ματς με τη Μονακό ήταν χωρίς αμφιβολία το μαρκάρισμα πάνω στον Μπέικον, ο οποίος έκανε τεράστια ζημιά στο Game 4 και ουσιαστικά «καθάρισε» για τη Μονακό.

Β) Ναι, ο Τζέιμς αν βρει ρυθμό μπορεί να σε σκοτώσει και δεν πρέπει να γίνει, όμως ο Ολυμπιακός και ο Τόμας Ουόκαπ λειτούργησαν εξαιρετικά πάνω του.

Γ) Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στα πρώτα τέσσερα ματς ήταν η σκιά του εαυτού του. Ένας παίκτης με τεράστιο επιθετικό ταλέντο και πολλή δουλειά στην άμυνα, ήταν «μπλοκαρισμένος» και άστοχος κόντρα στη Μονακό και αυτό στοίχισε στον Ολυμπιακό. Στο τέταρτο ματς είχε 1/7 τρίποντα και αρκετές βεβιασμένες αποφάσεις, ενώ έκανε και λάθη που έφεραν εύκολους πόντους στη Μονακό. Στο τέλος, όμως, συνέβαλε και αυτός.

Δ) Το αμυντικό τρανζίσιον του Ολυμπιακού ήταν αυτό που όρισε τον ρυθμό, καθώς η Μονακό σε μεγάλες κατοχές συνήθως δεν βρίσκει εύκολα επαφή με το αντίπαλο καλάθι.

Και τώρα στον ημιτελικό με την Εφές. Ταιριάζει στον Ολυμπιακό ή όχι η συγκεκριμένη ομάδα;

Κατ’ αρχάς, μιλάμε για μία Εφές η οποία είναι… γερασμένη σε σχέση με πέρυσι. Πριν από το 5ο ματς με τη Μονακό ο Μπαρτζώκας παραδέχτηκε ότι οι Γάλλοι είχαν καταφέρει να μεταφέρουν το άγχος στη δική του ομάδα. Τώρα είναι η δική του σειρά να στείλει την πίεση στον Αταμάν που εμφανίζεται σίγουρος ότι η Εφές θα επαναλάβει τον περσινό της θρίαμβο. «Μας περιμένει ο Αταμάν με δηλώσεις, θα του δείξετε τι αξίζετε» τόνισε στους παίκτες και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, δίνοντας το σύνθημα για τον ημιτελικό.

Πού υπερτερεί και πού υστερεί η Εφές;

Αν κάτσει κάποιος και δει λίγο τα στατιστικά της Eυρωλίγκας, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας στατιστικός τομέας στον οποίο να υπερτερεί η μία ή η άλλη ομάδα. Ως παράδειγμα να σας πω τρία στατιστικά. Στο index ο Ολυμπιακός έχει 93,2 με 94,9 η Εφές. Στα αμυντικά ριμπάουντ 24,3 με 24, ενώ στα επιθετικά 8,9 με 8,5!

Πού θα πρέπει να χτυπήσει ο Ολυμπιακός και πού πιστεύεις θα κριθεί το ματς;

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει το παιχνίδι του κανονικά. Τον ρυθμό του (γρήγορο δηλαδή) και να διαβάσει κάθε mismatch που θα του δώσει η Εφές. Υπάρχει ένα mismatch με τον Λάρκιν κοντά στο καλάθι και με τον Μίτσιτς (όχι τόσο καθαρό) μακριά. Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει μια τρομερή επιθετική ομάδα, αλλά με τους δύο καλύτερους αμυντικούς του μέσα στο παρκέ, Παπανικολάου και Ουόκαπ, μπορεί να τη σταματήσει.

Ποιοι παίκτες θα είναι καθοριστικοί στην έκβαση του ημιτελικού;

Για τον Ολυμπιακό πιστεύω οι Σλούκας, Παπανικολάου και Ουόκαπ. Ο πρώτος στην επίθεση και οι άλλοι δύο για το μαρκάρισμα των παικτών της Εφές. Από τους Τούρκους φυσικά οι Μίτσιτς και Λάρκιν. Από το πόσο θα σκοράρουν θα εξαρτηθούν πολλά. Εν κατακλείδι, η άμυνα του Ολυμπιακού θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο.

Για τον άλλον ημιτελικό τα προγνωστικά σου;

Το όνομα των δύο ομάδων και η δίψα τους για νίκη λένε τα πάντα. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Όλα ανοιχτά!

Υπάρχει φαβορί στο συγκεκριμένο φάιναλ φορ;

Κανένα και το λέω με απόλυτη ευθύνη αυτού που λέω. Ίσως μας συμφέρει και λόγω κόσμου να πούμε τον Ολυμπιακό, αλλά αυτό είναι αρκετά παρακινδυνευμένο. Χαμηλοί τόνοι, όπως θέλει και ο Μπαρτζώκας από το ξεκίνημα της σεζόν.