Final Four 2009: Επιστροφή στο Βερολίνο

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στα Final Four 10 χρόνια μετά - Πρωτοκλασάτο ρόστερ, αλλά χάθηκε ο ημιτελικός απέναντι στον Παναθηναϊκό για ένα σουτ - Προκάλεσαν αίσθηση οι μεταγραφές Παπαλουκά και Τσίλντρες.

Final Four 2009: Επιστροφή στο Βερολίνο

Χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για τον Ολυμπιακό ώστε να λάβει ξανά μέρος σε Final Four. Οι Πειραιώτες το 2009 επέστρεψαν στην τελική φάση της EuroLeague. Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και στον ημιτελικό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό. Ήταν ένα από τα πιο ισχυρά Final Four της ιστορίας. Τόσο επειδή όλες οι ομάδες ήταν σχεδόν ισοδύναμες, όσο και επειδή όλες διέθεταν τεράστια μπάτζετ. Η ελίτ της Ευρώπης ήταν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε στο Βερολίνο ενισχυμένος. Είχε πραγματοποιήσει σπουδαίες μεταγραφικές κινήσεις. Οι Αγγελόπουλοι έφεραν πίσω στο μεγάλο λιμάνι τον σπουδαίο Θοδωρή Παπαλουκά, έκανε παγκόσμια αίσθηση η μεταγραφή του ΝΒΑer Τζος Τσίλντρες, ενώ στο ρόστερ είχε προστεθεί και ο πολύπειρος Νίκολα Βούιτσιτς. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν γεμάτη σε όλες τις θέσεις.

Μπορεί στο Τελ Αβίβ και στη Σαραγόσα ο Ολυμπιακός να επικράτησε του Παναθηναϊκού, αλλά στο Βερολίνο οι «πράσινοι» πήραν εκδίκηση. Επικράτησαν με σκορ 82-84, σε ένα ματς στο οποίο ήταν κατά κύριο λόγο μπροστά στο σκορ. Λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης, ο Γιάννης Μπουρούσης (μέλος της κορυφαίας πεντάδας της διοργάνωσης σε εκείνη τη σεζόν) με σουτ προσπάθησε να στείλει το ματς στην παράταση, αλλά η μπάλα βρήκε σίδερο. Νωρίτερα είχε διστάσει να πάρει πάνω του το μεγάλο σουτ ο Λιν Γκριρ.

Στον μικρό τελικό, οι Πειραιώτες έχασαν από τη Μπαρτσελόνα και κατέκτησαν την 4η θέση στο τουρνουά. Ο Παναθηναϊκός στον τελικό νίκησε την ΤΣΣΚΑ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (Παναγιώτης Γιαννάκης) Παπαλουκάς 9, Τσίλντρες 11, Βούισιτς 14, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 4, Γκριρ 18, Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Πάργκο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: (Ζέλικο Ομπράντοβιτς) Κέτσμαν, Σπανούλης, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 10, Φώτσης 5, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18.