Final-Four 1995: Ο Έντι Τζόνσον και τα «σαγόνια» του Σαμπόνις

Ο Ολυμπιακός νίκησε ξανά στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό με τον τρομερό Έντι Τζόνσον, αλλά στον τελικό η Ρεάλ του ασταμάτητου Αρβίντας Σαμπόνις δεν είχε αντίπαλο - Το δεύτερο Final-Four στη Σαραγόσα.

Final-Four 1995: Ο Έντι Τζόνσον και τα «σαγόνια» του Σαμπόνις

Το «ΦΩΣ» μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του Ολυμπιακού στα Final-Four και κάνει μία αναδρομή στις προηγούμενες 10 φορές που η ομάδα του Πειραιά έδωσε το «παρών» εκεί. Oι Πειραιώτες είναι ήδη δύο σερί χρονιές πρωταθλητές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνεχίζουν την πετυχημένη πορεία τους. Αφού απέκλεισαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα προημιτελικά, πήραν την πρόκριση στο Final-Four της Σαραγόσα το 1995. Το δεύτερο συνεχόμενο για τους «ερυθρόλευκους» και στον ημιτελικό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και πάλι τον Παναθηναϊκό. Για ακόμη μία φορά οι Έλληνες χιλιάδες Έλληνες φίλαθλοι ταξίδεψαν για να στηρίξουν τις ομάδες τους, αυτή τη φορά στην ισπανική πόλη.

Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη είχε αρκετά κοινά στοιχεία με το περσινό ρόστερ, αλλά και σημαντικές αλλαγές. Ο σπουδαίος Ζάρκο Πάσπαλ έμεινε ελεύθερος από τους Πειραιώτες, ο οποίος αισθανόμενος προδομένος μετακόμισε στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, ο Ουκρανός Σάσα Βολκόφ άφησε τα πράσινα και φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» για να καλύψει τη θέση «4» αντί του Ρόι Τάρπλεϊ. Και στη θέση «3» τον ρόλο του «αντι-Ζάρκο» κάλυψε ο τρομερός σουτέρ με πολυετή εμπειρία στο ΝΒΑ, Έντι Τζόνσον. Ένας από τους κορυφαίους τριποντέρ που έχουν περάσει ποτέ από τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός έδειχνε πιο έτοιμος, αλλά και σε καλύτερο μομέντουμ, με τον Σάσα Βολκόφ να αντιμετωπίζει και θέματα τραυματισμού. Οι «πράσινοι» έδειχναν αποφασισμένοι, προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 45-38, ο Ολυμπιακός ήταν άστοχος, αλλά στη συνέχεια οι Πειραιώτες γύρισαν το ματς. Ο Έντι «το πιστόλι» μέτρησε 4/4 τρίποντα στο δεύτερο μέρος, δίνοντας μάλιστα το προβάδισμα στην ομάδα του με 53-52 στο 38'.

Ο άνθρωπος, βέβαια, που «εκτέλεσε» το «τριφύλλι» ήταν ο Μίλαν Τόμιτς, οποίος με ένα «καυτό» σουτ από την περιφέρεια (56-52) ουσιαστικά «σφράγισε» την πρόκριση στον τελικό για το συγκρότημα του Γιάννη Ιωαννίδη. Οι «ερυθρόλευκοι» για ακόμη μία χρονιά έδειξαν ανωτερότητα, αλλά και νοοτροπία νικητή, δημιουργώντας παράδοση στην Ευρώπη απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ολυμπιακός: (Γιάννης Ιωανίδης) Τζόνσον 27, Σιγάλας 10, Φασούλας 6, Τόμιτς 5, Τάρλατς 5, Βολκόβ 4, Μπακατσιάς 1, Σταμάτης, Νάκιτς, Καμπούρης.

Παναθηναϊκός: (Ευθύμης Κιουρμουτζόγλου) Πάσπαλι 17, Οικονόμου 12, Βράνκοβιτς 12, Αλβέρτης 3, Πετσάρσκι 3, Γιαννάκης 3, Παταβούκας 2, Γεωργικόπουλος, Παπαγιάννης.

Tα «σαγόνια» του Σαμπόνις

Στον τελικό, όμως, το μεγάλο φαβορί ήταν η πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης του απολαυστικού Αρβίντας Σαμπόνις. Ήταν ο κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη εκείνη τη στιγμή, λίγο πριν κάνει το άλμα για το ΝΒΑ. Ο πολυτάλαντος Λιθουανός σέντερ ήταν ασταμάτητος, ισοπεδωτικός! Μεγάλα σουτ, έξοχες πάσες, ριμπάουντ, άμυνες. Έκανε θραύση μέσα στη ρακέτα (μέτρησε 27 πόντους), οδηγώντας την ομάδα του στο τρόπαιο με σκορ 73-61.

Από τον Ολυμπιακό είχαν 15 πόντους οι Φράνκο Νάκιτς και Σάσα Βολκόφ, ενώ έκανε τη... ζημιά και ο Τζο Αρλάουκας. Η μεγάλη ευκαιρία, πάντως, είχε χαθεί την προηγούμενη χρονιά στο Τελ Αβίβ. Η Ρεάλ στη Σαραγόσα ήταν ανώτερη. Αυτό ήταν το τελευταίο Final-Four για τον Γιάννη Ιωαννίδη ως προπονητής των «ερυθρολεύκων», καθώς το 1996 αποχώρησε από το μεγάλο λιμάνι. Είχε καταφέρει όμως να αναγεννήσει την ομάδα του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ολυμπιακός: (Γιάννης Ιωανίδης) Τόμιτς 3, Τζόνσον 9, Σιγάλας 10, Φασούλας, Μπακατσιάς 2, Νάκιτς 15, Τάρλας 7, Βολκόφ 15.

Ρεάλ Μαδρίτης: (Ζέλικο Ομπράντοβιτς) Αντούνιεθ 12, Σάντος 7, Γκαρθία-Κολ 2, Αρλάουκας 16, Σαμπόνις 23, Λάσα 1, Καργκόλ 6, Αντ. Μαρτίν 6.